Ultima oră! Veaceslav Platon a fost reținut la Kiev. Urmează să fie extrădat în Moldova

13680510_10153665245605759_3921695480182746862_n
Foto: Vitalie Eșanu / Facebook

Luni a fost dat în căutare internațională și în seara aceleiași zi a și fost reținut. Procuratura Generală din Kiev și Serviciile Secrete (SBU) ale Ucrainei anunță că au reținut la data 25 iulie un cetățean al Republicii Moldova și Federației Ruse, care se află în căutare de „Interpol”. Potrivit Rise Moldova acesta este controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Conform unui mesaj plasat pe Facebook de către Procuratura Generală din Kiev, suspectul a fost reținut în modul prevăzut de Codul de procedură penală în vederea arestării și extrădării ulterioare a acestuia în Republica Moldova pentru tragerea la răspunderea penală privind comiterea infracțiunilor prevăzute de articolele 243, alin. 3 (frauda bancară) și 190, alin. 5 (spălare de bani) din Codul Penal al Republicii Moldova. De asemenea, persoana menționată este verificată de către organele legii din Ucraina cu privire la posibila implicare în comiterea unui număr de infracțiuni pe teritoriul Ucrainei.

Reamintim că luni, 25 iulie, Inspectoratul General al Poliției a remis un comunicat prin care informează că Veaceslav Platon a fost dat în căutare atât pe teritoriul țării, cât și la nivel internațional. „Urmare a demersului parvenit din partea Centrului Național Anticorupție, privind stabilirea locului aflării lui Platon Veaceslav Nicolae, în vîrstă de 43 de ani, domiciliat în municipiul Chișinău, anunțat în căutare internațională pentru comiterea infracțiunii prevăzute de articolele 243, alin. 3 și 190, alin. 5, Inspectoratul General al Poliției a orientat întreg efectivul din țară în vederea stabilirii locului aflării și reținerii acestuia”, se menționează în orientare.

13680510_10153665245605759_3921695480182746862_n

Mandatul de arest a fost remis, după ce în urma perchezițiilor la sediile mai multor bănci, dar și firme, procurorii au ridicat mai multe documente ce ar demonstra conectarea lui Platon la furtul miliardului din sistemul bancar.

În replică, Veacesslav Platon a declarat că ceea ce s-a petrecut luni este o tentativă de a i se fabrica un dosar politic.  Acesta a declarat că nu a fost chemat niciodată la audieri și că totul a fost făcut în grabă. Platon a declarat pentru ZIARUL DE GARDĂ că „Plahotniuc a aflat că eu am oferit mai multă informație despre furtul miliardului organelor de drept din mai multe țări și despre multe alte ilegalități comise de el. De aceea, consider că acest dosar este unul fabricat, bazat pe unele declarații făcute de Ilan Șor și ghidat de Vlad Plahotniuc. Sunt de acord să fiu audiat de către procurori prin intermediul unei conferințe video, care să fie înregistrată și la care jurnaliștii să aibă acces liber”, a spus omul de afaceri.

Platon a mai adăugat că tot ce se petrece acum se face doar spre binele lui Vlad Plahotniuc și că totul decurge conform planului făcut de către acesta. În același timp, el susține că nu are nicio legătură cu frauda bancară care a prejudiciat statul cu 1 miliard de euro.

„Eu sunt martorul care poate povesti, în cele mai mici detalii, cine se face vinovat de acest furt, cum a avut loc și cine beneficiază pe seama acestor bani?… Da, recunosc, am prietenit mulți ani cu Șor și am colaborat cu Plahotniuc, de aceea acum ei mă leagă de furtul din sistemul bancar, însă mare noroc a fost atunci când în februarie 2014 am decis să plec din Moldova din cauza neînțelegerilor între mine și Plahotniuc”, adaugă Platon, care susține că se află acum în Ucraina.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente