(foto) Peste 70 de lucrări de ceramică reproduc cultura vechilor civilizații la expoziției „Cucuteni 2016”

13782041_1011601575614759_7555392407330255803_n
Foto: Photo: mc.gov.md

Luni, 25 iulie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei a avut loc vernisarea expoziției „Cucuteni 2016”, la cea de-a II ediție, care reunește cele mai reprezentative piese din ceramică și pictură ce reproduc cultura Cucuteni-Tripolie, una dintre cele mai vechi civilizații din Europa.

Lucrările au fost realizate de artiști din Europa, Asia și Africa, participanți ai taberei de creație Cucuteni International Art Camp 2016, organizată de ART Studio „Picasso”, sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului de inaugurare, ministrul Culturii Monica Babuc a felicitat organizatorii pentru interesul manifestat față de această cultură care numără mii de ani, remarcând faptul că, în comparaţie cu prima ediţie a taberei din anul trecut, dimensiunea artistică a crescut substanţial. „Cultura Cucuteni merită să fie interpretată de mari maeştri, de oameni consacrați, dar şi de tinerele talente care manifestă inspirație, dorință și necesitate de a face legătura între milenii”, a accentuat Monica Babuc.

Expoziția întrunește 70 de lucrări de ceramică și 24 lucrări de pictură ce reproduc cultura Cucuteni-Tripolie, fiind etalate vase cu elemente caracteristice perioadei, realizate în diferite forme şi volume, iar vasele şi figurinele feminine din ceramică sunt principalele elemente ale acestei culturi.

Fenomen unic în istoria omenirii, cultura Cucuteni sau Cucuteni-Tripolie s-a constituit cu câteva secole înainte de apariţia aşezărilor umane în Mesopotamia şi Egiptul Antic, fiind răspândită pe teritoriul actual al Republicii Moldova, României şi Ucrainei, teritoriul ţării noastre aflându-se în centrul acestui areal. Cultura acestei civilizații este cunoscută pentru lucrările din ceramică, ritmul decorativ al cărora este perfect, încărcat cu simboluri și ornamente. Pe teritoriul Moldovei aşezări cucuteniene au fost descoperite în apropierea mai multor localităţi contemporane, precum cele din preajma localităților Vărvăreuca, Brânzeni, Văratic, Cubani, Costeşti, etc.

Expoziţia va fi deschisă până la data de 1 august, zi în care la muzeu va avea loc o licitaţie de caritate.

Photo Credit :mc.gov.md
Photo Credit :mc.gov.md
Photo credit :mc.gov.md
Photo credit :mc.gov.md
 Photo Credit :mc.gov.md
Photo Credit :mc.gov.md
Photo credit: mc.gov.md
Photo credit: mc.gov.md
Photo credit : mc.gov.md
Photo credit : mc.gov.md

Reporter Stagiar: Stela Franțuz

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente