(vox) ADMITERE 2016: Tinerii absolvenți au stat la coadă în prima zi pentru a-și depune actele la USM

collage

Astăzi, 25 iulie, în 30 de instituții de învățământ superior din țară, 19 publice și 11 private, s-a dat startul admiterii la studiile superioare de licență și master. #diez a mers la Universitatea de Stat din Moldova (USM) pentru a discuta cu viitorii studenți care au făcut cozi din prima zi de admitere și asta chiar dacă ziua depunerii actelor nu influenţează concursul de admitere şi înmatriculare a acestora.

Ca și în anii precedeți candidaţii au dreptul să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialităţi, la una sau mai multe instituţii de învăţământ superior, dar în final, vor trebui să opteze pentru o singură specialitate în cadrul unei singure instituţii de învăţământ.

Pentru anul de studii 2016-2017, Universitatea de Stat oferă 935 de locuri cu finanțare bugetară și 1.092 de locuri contra plată. Concursul de admitere este unic la locurile cu finanţare bugetară şi la cele prin contract, cu înmatricularea în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaţilor, în limita numărului de locuri disponibile pentru fiecare specialitate.

Candidaţii vor putea depune cererile de participare la concursul de admitere până la 1 august, iar până la 11 august vor fi anunţate rezultatele concursului. Instituţiile de învăţământ superior vor organiza, după caz, sesiuni suplimentare de admitere, la ambele cicluri, pentru locurile neacoperite.

 

IMG_4195

Chiar din prima zi de admitere sute de absolvenți au făcut cozi mari pentru a-și depune documentele la una dintre cele mai prestigioase Universități din Moldova. Iată ce ne-au declarat tinerii candidați:

cristina

Cristina, prima tânără întâlnită, a ales USM-ul din motivul că este o universitate populară. „Optez pentru Facultatea Relații Internaționale și Științe politice la noi în țară, fiindcă „nicăieri nu-i ca acasă”. Am așteptări mari, noi oportunități, șanse de dezvoltare în domeniul ales, să învăț ceva nou, doresc o nouă schimbare.”

 

alexandru

Alexandru, un alt absolvent entuziasmat, a depus actele la Facultatea de Drept. „Sunt de părerea că la această Universitate profesorii au un mod de predare profesionist. Cred că merită investiția în această facultate. La buget cred că nu am șanse, fiindcă media de concurs este mare. Am ales să-mi continui studiile în Moldova din motiv că aici sunt părinții, am primit tot ce-i mai bun, voi încerca să-mi construiesc viitorul la mine în țară. Vreau o schimbare spre bine, deoarece viitorul țării noastre depinde de noi și dacă autoritățile vor răspunde cu aceeași monedă, cred că avem perspectivă și la noi în țară.”

 

elena

Elena a depus actele la mai multe facultăți de top din cadrul Universității. „Sper ca viitoarea profesie să fie una de succes și mă voi încadra în câmpul muncii bine plătit.”

 

liviu

Viitorul student Liviu alege USM-ul fiindcă aceasta îi oferă domeniul care-i place și anume Facultatea de Știinte Economice, specialitatea Contabilitate. Se așteaptă la succese mari: „Va fi dificil, voi avea mult de învățat. Chiar dacă nu voi obține un loc la buget, mă voi strădui pe parcurs să am note mai mari. Voi depune actele și în România și o să vedem unde-mi va fi succesul”.

anastasia

 

Anastasia depune documentele la Facultatea Marketing și Logistică și crede că la noi în țară va crea un viitor. „Aici e țara mea și nu vreau s-o schimb pe alta. Aștept cu nerăbdare să fie rândul meu să depun actele, este un rând imens. Sper ca noii profesori să fie înțelegători și să ne ajute în multe cazuri.”

ion

 

Ion consideră că USM-ul este una dintre cele mai bune universități din țară și la sigur alegerea sa a fost una întemeiată. „Am studiat informatica și acum depun actele la Facultatea de Drept, consider că așa e mai bine, mă dezvolt multilateral. N-am depus actele și în altă țară fiindcă sunt patriot. Absolvenților și viitorilor studenți le doresc multă baftă!”

 

O alternativă pentru cei care nu-și doresc să petreacă ore în șir la coadă este înregistrarea online, care se efectuează pe această adresă. Pentru mai multă informație despre facultăți, taxe și documentele necesare accesați acest link.

Franțuz Stela (reporter stagiar)

Taguri: #ADMITERE 2016
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente