Premii de peste 7 milioane lei pentru polițiștii scoși la proteste pe 24 aprilie

1-127-960×540

În condiții de criză profundă, când se încearcă punerea „jafului secolului” pe umerii cetățenilor, autoritățile au decis să ofere prime din fondul de urgență polițiștilor care au asigurat ordinea publică în timpul protestelor din 24 aprilie. Valoarea totală a premiilor depășește 7 000 000 lei, scrie report.md.

Vineri, 22 iulie, a fost publicată în „Monitorul Oficial” al Republicii Moldova Hotărârea de Guvern potrivit căreia„Ministerul Finanțelor va aloca 6,767,800 lei către Ministerul Afacerilor Interne și 48,100 lei către Ministerul Justiției pentru premierea angajaților implicați în măsurile de asigurare a ordinii publice în timpul manifestațiilor desfășurate la 24 aprilie 2016”, se arată în hotărâre.

 

 

Premierul Pavel Filip contrasemnează, specificând faptul că Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției vor asigura distribuirea mijloacelor financiare alocate conform destinației.

Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a comunicat pentru Report.md că de acești bani se vor bucura polițiștii și colaboratorii detașamentelor cu destinație specială care au avut grijă ca protestele să fie pașnice și să nu fie deteriorate bunurile, inclusiv cele care constituie patrimoniu public.

Experții anticorupție susțin că prin acest gest guvernarea sfidează bunul simț: „De la un timp nu mă mai uimește nimic din ceea ce fac guvernații: mai întâi au alocat 9000 000 de lei pentru întărirea clădirii Parlamentului atunci când țara nu are bani pentru sectorul social, medicină… Acum 7 000 000 de lei pentru polițiști… Fondul de rezervă este o sursă a statului care se formează din buget, iar această hotărâre trebuia consultată”, susține Iana Spinei, expert „Transparency International-Moldova”.

Polițiștii au păzit sediul GBC

După protestul din 24 aprilie curent, când oameni din întreaga țară au manifestat pașnic cerând întoarcerea miliardului furat, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, declara că poliţia a protejat atunci toate sediile unde se știa că vor merge protestatarii.

Protestul antiguvernamental s-a desfășurat în Piaţa Marii Adunării Naţionale. Inițial protestatarii au înconjurat clădirea Guvernului, ulterior au mărșăluit pe strada Bulgară, unde ar locui prim-vicepreşedintele Partidului Democrat, oligarhul Vlad Plahotniuc. Spre sfârșitul zilei, manifestanții au protestat  în faţa clădirii Global Business Center, unde își au sediul mai multe companii care îi aparțin lui Plahotniuc.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente