(foto) Și orheienii se vor umple de dor. La Orhei va fi instalată o bancă uriașă din seria „Covorul Dorului”

13770480_1165895093450202_5506458456566041836_n
Foto: Facebook / Klumea

O instalație urbană gigantică, care cinstește ornamentul covorului basarabean va fi instalată la sfârșitul lunii iulie și la Orhei. Anunțul a fost făcut de Nata Albot pe pagina sa de Facebook. Banca, care de mult nu mai este pur și simplu un obiect de decor, reprezintă mai mult un simbol de unitate națională și va fi instalată cu ajutorul Asociației Klumea la inițiativa tinerilor orheieni și cu ajutorul financiar al unor oameni de afaceri din oraș.

Potrivit Natei Albot, acesta este o inițiativă 100% necomercială, menită să promoveze covorul basarabean și să amelioreze spațiile urbane.

Cel care va picta această minunăție urbană este nimeni altul decât Radu Dumbravă – un tânăr artist din Chișinău, absolvent al Academiei de Arte din Chișinău. În 2013 și 2014, Radu a conlucrat împreună cu studenți și profesori ai Academiei de Pictură Murală din Gdansk, unde a realizat cea de a doua și a treia pictură din Proiectul „Muralis”, „Cerbul” și „Fluturii libertății”. În anul 2015, împreună cu artiști polonezi și locali a pictat cea de a patra lucrare, băiatul pe bicicletă de pe bd. Decebal. Dumbravă este cel care a decorat anterior cu pensula sa băncile gigantice deja instalate în Chișinău și la Bălți.

Ca și precedentele două creații, banca de la Orhei va fi purtător de identitate națională. „Şi de data asta va fi ilustrat Pomul Vieții, dar sub un alt desen şi culoare. Vom opta pentru culori mai vii și mai vesele, culori de vară”, spune Radu.

Inaugurarea băncii Covorul Dorului în Orhei va avea loc sâmbătă 30 iulie, în incinta Pieței Vasile Lupu, la ora 16.00.

13775392_1217345864971652_3041065806377759929_n

 

Totodată, Nata Albot ne-a anunțat că banca de la Orhei nu este unica care va fi inaugurată în această vară. O altă instalație urbană gigantică va fi instalată în luna august și în localitatea Mereni din raionul Anenii Noi. Aceasta va apărea grație comunității din SUA a emigranților din Mereni.

Reamintim că, prima bancă uriașă, denumită „Pomul Vieţii”, a fost instalată în centrul Chișinău, în scuarul Teatrului Național de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, în decembrie 2014.

 

 

Iar anul trecut, la Bălți, a fost instalată cea de-a doua bancă gigantică din seria „Covorul Dorului” și se numește „Păretar”, în cinstea ornamentului specific, întâlnit adesea pe covoarele basarabene. Aceasta a fost instalată în zona pietonală a orașului Bălți. Evenimentul de inaugurare a avut loc chiar de Hramul municipiului.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente