(foto) Dacă soarele ar încape într-un pahar, ar arăta ca un vin. „Wine Live” a reunit cinci vinuri selecte

AFP_6548

Este posibil ca soarele să încapă într-un pahar? Da, este posibil, și arată ca un pahar de vin. Vin făcut din struguri copți de razele soarelui în timpul zilelor văratice pe câmpiile înflorite. Nu în zadar într-un singur pahar cu vin simțim iarbă verde, fructe și căldura soarelui. De acest lucru s-au convins zeci de invitați ai ultimei degustări de vinuri, organizate în cadrul campaniei „Wine Live”, la restaurantul Grill de Brasil din centrul Capitalei, pe 12 iulie.

Cinci vinuri de la: Asconi Winery, Timbrus, Vinăria din Vale, Equinox VieVin și Bostavan Wines au fost vedetele cinei. Degustarea a fost moderată de somelierul Ina Șanghina, care a transmis verbal culoarea, aroma, gustul și postgustul fiecărui vin. Noutatea acestei ediții a programului de vară „Wine Friendly” au fost degustările vinurilor cu IGP (Indicație Geografică Protejată). Pentru a reda conotațiile fiecărui vin, ne-am propus să le descriem pe rând, în ordinea în care au fost servite participanților la cină.

AFP_6481

Timbrus, Chardonnay

Este un vin cu IGP din zona Ștefan-Vodă. E un vin produs din strugurii Chardonnay, recoltați pe arealul Purcari. Se distinge printr-o culoare galben-pai, cu aromă fină și catifelată de fructe tropicale, gust intens proaspăt, cu nuanțe de sol. Se asociază perfect cu bucate din pește, carne albă, și cașcaval. Vinul este recomandat să fie servit la o tempreatură de la +8, până la +12 grade.

Vinificatorul care produce această băutură este un spaniol. Astfel, ceea ce au avut oaspeții restaurantului în pahar este considerat o nouă viziune a acestui Chardonnay, una spaniolă. Sub îndemnul somelierului, cei prezenți au simțit în pahar arome de barbaris, măr și pere, cu nuanțe de verdeață. „E un vin văratic, plin de note muzicale. Acest vin este și un ambasador. El este cel care ne îndeamnă să socializăm cu oamenii necunoscuți care stau lângă noi”, a spus somelierul evenimentului, Ina Șanghina.

AFP_6520

Asconi Sauvignon Blanc, Sol Negru

Este un vin cu IGP regiune Codru. Produs în 2015, este un vin tânăr și proaspăt și este considerat vinul băutorului începător. În producerea lui un rol esențial îl are solul. Solul Negru moldovenesc de o calitate rară în lume, fiind prezent doar pe 1,8% din suprafața Pământului. Astfel, vița de vie a acestui vin este cultivată din struguri de calitate, datorită acestui sol.

Imediat ce a fost turnat în pahare, s-a simțit prin aroma lui și caracterul exploziv, ascuțit și sălbatic. Aromele de zmeură, coacăză, precum și cele de frunze proaspete redau un gust intens. „Gustând acest vin, mai mulți specialiști francezi l-au comparat cu tabloul lui Monet, „Dejunul pe iarbă”, adică este un vin răcoritor, care ni se asociază cu un cadru rustic”, a menționat Ina Șanghina. Apoi, vinul a parcurs drumul de la ochi la nas: i-au fost admirate culoarea și aroma. A rămas doar să ajungă pe buze. Oaspeții au observat imediat că acest vin are un postgust puternic, care ține preț de câteva secunde.

Încă o curiozitate despre acest vin este că Sauvignon Blanc are un vin frate, Sauvignin Noir. Deși el încă nu este atât de popular în Moldova, vinul este totuși produs și la noi în cantități foarte mici.

AFP_6532

AFP_6495

Vinăria din Vale, Rose 2015

E fabricat din struguri aleși, din soiul Cabernet Sauvignon, recoltați în zona de sud, ideală prin condițiile climaterice pentru producerea vinurilor de calitate. Se deosebește printr-o culoare roză, cu o nuanță fină, exact ca petalele de trandafir. Are o aromă proaspătă cu note de fructe roșii precum: zmeură, căpșuni și un gust delicat și deosebit. Vinul este servit la o temperatură de +10 – +12 grade, cu bucate din carne de pui, carne de curcan sau orice tip de salată. De asemenea, o alegere perfectă în acest caz va fi să-l asociați cu mai multe tipuri de cașcaval, așa cum au procedat și invitații seratei.

După cele două vinuri albe servite, licori care au încălzit atmosfera, acest vin a fost servit în pahare exact în momentul în care s-a început și socializarea. Fiind vinul de mijloc al cinei, vinul rose a îndemnat mesenii să descopere zeci de arome în pahar, precum: mure, caramel, coacăză, zmeură.

Somelierul ne-a povestit din propria experiență că acest vin este considerat un vin romantic, cele mai multe cereri în căsătorie au fost făcute cu un pahar de vin rose în mână. De asemenea, Ina Șanghina a mai adăugat că „această băutură are o structură elegantă și ușoară, cu un postgust puternic. În acest vin se simte caracterul vinificatorului, or a crea un vin rose este o măiestrie adevărată”, a spus somelierul. Vinul nu este predestinat unei păstrări îndelungate. Cu trecerea timpului ar putea să-și piardă din culoare.

AFP_6537

5 Element, Equinox

Cel de-al patrulea vin al serii a oferit oaspeților într-un singur pahar cinci soiuri de struguri. Un vin rose demisec și un vin de cupaj din cinci soiuri  roșii de viță de vie este produs din struguri crescuți și recoltați din podgoria Equinox, în apropierea satului Olănești. S-a produs în anul 2015 în doar 1.143 de sticle.

Cele cinci soiuri de struguri sunt: Shiraz (33%); Rară neagră (17%); Cabernet Sauvignon (17%); Malbec (17%); Merlot (16%). Acest vin a impresionat oaspeții prin culoarea lui îndrăzneață și aprinsă.

„Cupajul acestui vin demostrează că este unul de logodnă. De asemenea, în această băutură se simte și alcoolul. Se mai spune că strugurii acestui vin sunt copți de doi sori: de razele soarelui și de reflecția acestora în râul Nistru”, a mărturisit Ina Șanghina, în preambulul vinului.

AFP_6526

AFP_6508

Ice Wine „Floare de dor”, Bostavan

Ultimul vin al serii a fost unul dulce. „Este vinul preferat al Reginei zăpezilor. E făcut din struguri înghețați. Este un vin al transformărilor, deoarece în el puteți simți zeci de arome. Eu simt cireșul alb, gutuie, mango”, a destăinuit somelierul serii, Ina Șanghina, în timp ce turna vinul în pahar.

E făcut din Muscat Ottanet Traminer, roada anului 2014. Când toamna se revarsă în iarnă, natura adună cele mai frumoase amintiri despre gust, culoare și aromă. Atingerea rece a brumei trezește în struguri memoria caldă a soarelui. Din acest dor de flori de vară se obține acest vin bogat, care preia dulceața mierii și savoarea fructelor de odinioară.

AFP_6569

Din struguri înghețați la -10 grade, culeși cu grijă pe podgoriile din Etulia, Ice Wine „Flori de dor” a sedus oaspeții cu arome fine de piersici, caise, mango, note lungi de miere de fundal. O experiență opulentă, ce merită a fi savurată fără grabă, în compania unor deserturi fine. Astfel, ananasul carmelizat servit oaspeților a fost unul foarte oportun. Vinul este recomandat a fi servit la o temperatură de +8 – +12 grade.

AFP_6507

AFP_6573

„Wine Friendly” este un program complex, ce vizează publicul larg, proprietarii de localuri și vinificatorii deopotrivă, iar mai întâi de toate, este o distincție oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune localuri din țară, care, în urma unui proces riguros de evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene a Somelierilor.

Campania este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea partenerului său strategic, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și se desfășoară în perioada iunie-iulie 2016.

AFP_6512

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente