Primăria municipiului Chişinău anunţă desfăşurarea consultărilor publice asupra proiectului „Planul Urbanistic Zonal privind amplasarea complexului comercial cu oficii din str. Ismail, 99 şi modificarea codului de reglementare urbanistică a terenului”. Potrivit schiței de proiect aici ar urma să fie amplasat magazinul retailerului românesc de bricolaj Dedeman.
Astfel, pe data 20 iulie 2016, ora 10.00, în Sala de Şedinţe a Preturii sectorului Râşcani, va fi organizată o dezbatere publică asupra planului Urbanistic, iar persoanele interesate pot participa la consultările publice şi să se pronunţe asupra proiectului propus. Iniţiatorul proiectului este SC „Triarh-Grup” SRL.
Încă în 2014, prim-ministrul de atunci Iurie Leancă a avut o întâlnire cu Președintele Companiei Dedeman din România, Dragoș Pavăl, care a anunțat că vrea să vină în țara noastră cu o investiție de 30 de milioane de euro. Suma va fi folosită pentru deschiderea a două magazine în Chișinău, fapt ce va genera 400 de noi locuri de muncă.
Omul de afaceri a spus atunci că Republica Moldova va deveni prima destinație pentru extinderea companiei sale în afara României. Potrivit lui, ulterior va fi deschisă o unitate comercială și la Bălți. „Gândul de a investi în Republica Moldova îl am din anul 2007, tot de atunci vizitez periodic Chișinăul pentru a analiza evoluția lucrurilor de aici. Deschiderea magazinelor noastre va permite și dezvoltarea industriilor locale, care vor furniza produsele sale lanțului de retail de materiale de construcții și pentru amenajări interioare”, a precizat Dragoș Pavăl.
Dedeman este cea mai mare companie din domeniul retailului cu materiale de construcţii şi amenajărilor interioare din România, unde sunt angajate peste șapte mii de persoane. Întreprinderea a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 606 milioane de euro.
Istoria Fabricii de Piele din Chișinău
Atelierele tăbăcarilor din Chișinău se aflau încă la începutul secolului trecut pe malul râului Bâc. La început, meșteșugarii lucrau în mod individual, iar pe urmă s-au asociat în cooperative. Pe baza acestor mici întreprinderi, a fost creată uzina de prelucrare a pielii din Chișinău, în 1947. Întreprinderea prelucra piei de porc și vițel. O bună parte din produsul finit era procurată de fabricile de încălțăminte din țară, care foloseau materia primă pentru fabricarea tălpilor și părții exterioare a pantofilor. Uzina „Piele” producea de asemenea curele, genți, portmonee etc. Astăzi însă, aceste date rămân doar o istorie frumoasă care și-a luat o pauză îndelungată, scrie ziarul Timpul.
În 1999, întreprinderea „Piele” S.A. a fost privatizată de compania italiană „Esastampa”. Informația este confirmată de pagina electronică a investitorului italian, care precizează că „Piele” S.A. este „o mare tăbăcărie din Chișinău cu o capacitate de producție de 100 mii de metri pătrați de piele pe lună”, iar suprafața întreprinderii constituie peste 70 mii de metri pătrați.
Compania italiană „Esastampa” a privatizat „Piele” S.A. la prețul de 600 mii dolari SUA, în 1999, cu obligația de a investi, până în anul 2002, suma de 1,5 milioane de dolari SUA. „Esastampa” face parte din Grupul Posarelli, care cuprinde mai multe companii din Italia specializate în imprimeuri pe țesături și piele.
Scheme proiect