Moldova, raiul drogurilor? Marijuana în valoare de 300 de mii de lei, scoasă din circuit

drog_1

Nouă persoane de 20-43 de ani, domiciliați temporar în mun. Chișinău și or. Cahul, membri ai unui grup criminal specializat în comercializarea drogurilor, au fost reținuți și arestați pentru 30 de zile. Ca urmare a investigațiilor efectuate s-a stabilit că membrii grupului comercializau substanțe narcotice de tip marijuană crescută în condiții de laborator (hidropon) și amfetamină, în cantități deosebit de mari.

Documentarea grupării criminale a început la finele lunii mai cu reținerea unei persoane care procura marijuana (hidropon) pentru consum propriu, precum și transmiterea cunoscuților acestuia la fel pentru consum, asupra căruia au fost depistate trei pachețele cu marijuană. Ulterior, au fost întreprinse măsuri speciale de investigație, cu ajutorul persoanei reținute, care a colaborat cu organul de urmărire penală, în scopul identificării tuturor membrilor grupării criminale și treptat reținerea persoanelor de distribuție a drogurilor.

Astfel, la 15 iunie, curent, în mun.Chișinău au fost reținute trei persoane, tineri cu vârsta de 22, 25, 28 de ani, membri ai grupării criminale, care aveau rolul distribuirii drogurilor, marijuanei (hidropon), pe teritoriul mun. Chișinău. Asupra acestora au fost depistate 10 pachețele de tip ziplock cu marijuană cu masa totală de aproximativ 20 gr, precum și două pachețele cu amfetamină.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, la data de 16 iunie, în scuarul Catedralei din centrul Capitalei au fost reținuți doi tineri cu vârsta de 21 și 24 de ani, asupra cărora au fost depistate două pachețele cu amfetamină.

Ulterior, la 17 iunie, în mun. Chișinău, în apropierea Autogării de Sud, au fost reținute încă două persoane, care s-au dovedit a fi militari în termen, cu vârsta de 21 de ani, cu rolul de distribuție și comercializare a drogurilor în mun. Chișinău, asupra cărora au fost depistate și ridicate aproximativ 50 de grame de marijuană (hidropon), împachetate în plicuri de tip ziplock, două cântare de scară mică și trei cartușe cu calibrul 7,62 pentru automatul AK47.

La 23 iunie, au fost efectuate percheziții și reținerea altor doi membri ai grupului criminal, persoane implicate în comercializarea drogurilor către realizatorii mai mici, ambii cu vârsta de 20 de ani, de la care au fost ridicate 100 de pachețele de tip ziplock cu marijuană (hidropon), un cântar la scară mică, un aparat confecționat artizanal, destinat consumului de droguri prin inhalare.

Totodată, la 24 iunie, ofițerii de investigații au efectuat acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație în or. Cahul, cu scopul reținerii liderilor grupării criminale. Astfel, au fost reținute trei persoane cu vârsta de 28, 35 și 43 de ani, iar în cadrul perchezițiilor corporale efectuate a fost depistată și ridicată o geantă de culoare roșie în interiorul căreia s-au depistat și ridicat 258 de pachețele din polietilenă de tip ziplock cu marijuană (hidropon), o seringă de unică folosință cu opium, un cântar electronic la scară mică, seringi de unică folosință noi, telefoane mobile, precum și alte obiecte interzise în circuitul liber.

Marijuana (așa numitul hidropon) era vândută de către bănuiți cu 250-300 de lei plicul, amfetamina – 400 de lei gramul. În total, oamenii legii au ridicat aproximativ 1 kg de marijuană (hidropon) și aproximativ 5 gr de amfetamină. Valoarea drogurilor sechestrate constituie aproximativ 300.000 de lei.

În acest caz, a fost iniţiată o cauză penală în baza art. 217/1 alin. 4 Cod Penal al RM. Dacă vinovăţia suspecţilor va fi dovedită, aceştia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani.

Este de menționat că, anume aceste categorii de droguri la momentul de față sunt consumate, preponderent, de către generația tânără, cu vârsta între 16 și 30 de ani.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente