După fix jumătate de an, proiectul bugetului de stat a fost votat în lectură finală

buget11
Foto: Fotografie-simbol PC: www.eurotv.md

Parlamentul a votat în a treia, ultima, lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2016. Bugetul prevede venituri în sumă de 48,5 miliarde de lei şi cheltuieli de 52,7 miliarde de lei, cu un deficit de 4,2 miliarde. Pentru buget şi-au dat votul 51 de deputaţi din cei 83 prezenţi în sala de şedinţe.

Ponderea veniturilor raportat la Produsul Intern Brut se estimează la nivel de 36,3%, în creştere cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu bugetul anului 2015. Creşterea veniturilor cu peste 11% e generată de sporirea granturilor pentru suportul bugetar. Cea mai mare parte din venituri provin din impozite şi taxe – peste 60%, transmite IPN.

Cheltuielile sunt, la fel, în creştere – cu 17,1% comparativ cu anul 2015. În structura cheltuielilor cea mai mare parte îi revine programelor finanţate de la bugetul de stat, care constituie 38,6%. Pentru protecţia socială se alocă 32,9% din buget, pentru învăţământ – 17,5%, iar pentru sănătate – 5,1%. Cheltuielile aferente serviciilor din domeniul economiei vor fi de 12,5%.

Deficitul bugetar se estimează că va fi acoperit, în mare parte, din surse externe de finanţare, dar şi din surse interne provenite din privatizări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente