Atentatul terorist din Turcia. Ultimul bilanț indică cel puțin 36 de morți şi în jur de 200 de răniţi

SK-PATLAMA02

Cel puţin 36 de persoane au murit şi aproximativ 150 au fost rănite în atentatul comis marţi seară în incinta Aeroportului internaţional din Istanbul, a anunţat marţi noapte premierul turc Binali Yildirim, transmite Mediafax.

Potrivit premierului turc, Binali Yildirim, cel puţin 36 de persoane au murit în urma atacului. Ministrul turc al Justiţiei, Bekir Bozdag, a declarat la rândul său că 147 de persoane au fost rănite. Atacul nu a fost deocamdată revendicat, însă există indicii că ar fi comis de Stat Islamic. Între morți sunt cinci polițiști locali și un cetățean rus, a adăugat serviciul în engleză al TRT.

Unul dintre atacatori a „deschis focul la întâmplare” în interiorul terminalului de plecări, cu puțin timp înainte se se producă trei explozii, a povestit un martor ocular. Apoi toţi trei s-au aruncat în aer la şi în apropiere de terminalul de sosiri un etaj mai jos, potrivit unor oficiali şi martori, citaţi de Reuters.

Am sosit la terminalul de plecări internaționale și l-am văzut pe individ trăgând la întâmplare. Împușca pe oricine se afla în fața lui. Era îmbrăcat în negru. Nu avea mască pe față. Mă aflam la 50 de metri în spatele lui”, a spus Paul Roos, 77 de ani, un turist sud-african care dorea să se întoarcă la Cape Town cu soția.

ataturk3_13682400

Un oficial turc a declarat la rândul său pentru CNN că doi dintre atacatori se aflau la terminalul internaţional, iar al treilea se afla în parcarea din apropiere. Toţi trei şi-au detonat vestele explozive.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la o luptă internaţională unită împotriva terorismului. „Nu faceţi nicio greşeală: pentru organizaţiile teroriste nu există nicio diferenţă între Istanbul şi Londra, Ankara şi Berlin, Izmir şi Chicago sau Antalia şi Roma”, a spus el.

„Dacă toate guvernele şi toată omenirea nu îşi unesc forţele în lupta împotriva terorismului, lucruri mult mai rele decât ceea ce ne teme să ne imaginăm astăzi se pot întâmpla”, a mai subliniat preşedintele Turciei.

Aeroportul a fost închis timp de mai multe ore în cursul nopţii, iar zborurile spre aeroport au fost direcţionate spre Ankara şi alte oraşe. „Teroriştii au venit la aeroport într-un taxi şi apoi au comis atacurile”, a spus premierul Turciei. „Faptul că aveau arme a contribuit la bilanţul victimelor. Informaţiile preliminare sugerează că toţi cei trei atacatori au deschis întâi focul şi apoi s-au detonat”, a adăugat acesta.

Yildirim nu a explicat de ce, însă a spus că există indicii că Stat Islamic (Daesh) ar fi comis atacul. Surse din cadrul Poliţiei turce au afirmat, sub protecţia anonimatului, că reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic a comis atentatul de la Aeroportul internaţional din Istanbul. „Reţeaua Stat Islamic a comis atentatul”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul Poliţiei turce.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Istanbul a afirmat în cursul nopţii trecute că este prematur să se ştie cine a comis atentatul.

Aeroportul Ataturk, vizat de atentatul de marți seara, este cel mai mare din Turcia și unul din cele mai tranzitate din lume, anul trecut numărând 61 de milioane de pasageri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente