14 state dunărene îndeamnă populația să „Fie activă” de Ziua Internațională a Dunării

Donauschlinge
Foto: thevacationstation.com

Astăzi, 29 iunie, este celebrată Ziua Internațională a Dunării. Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate cele 14 state dunărene, pentru a marca dorința acestor țări de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, fie că este vorba despre fenomene extreme (secetă sau inundații), fie că este vorba despre poluări accidentale. Pe malurile fluviului au loc festivaluri, întâlniri publice sau evenimente distractiv-educative.

Ziua Dunării înseamnă solidaritate între popoarele care împart acest bun comun, în ciuda diferențelor de culturi și istorii, având o dorință comună — responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă.

Ziua Internațională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004 pentru a marca zece ani de la semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.  Republica Moldova a participat activ începând chiar cu primul an la celebrarea Zilei Dunării și respectă tradiția și în acest an.  De altfel, statul nostru participă în activităţile din cadrul Programului Dunărean începând cu anul 1993. Pe parcursul acestui timp au fost implementate mai multe activităţi care au adus la îmbunătăţirea stării ecosistemelor în bazinul Dunării şi, în consecinţă, la progresul social-economic al ţărilor-părţi ale Convenţiei Dunărene.

În acest an, tema propusă de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea pentru sărbătorirea Zilei Internaționale a Dunării este „Fii activ”.

Marcarea Zilei Internaționale a Dunării a început după semnarea, în 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea de către Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea (ICPDR). Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, asigură cooperarea dintre guverne, organizații non-guvernamentale, instituții de cercetare și industrie, această dată fiind marcată la nivel internațional la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea.

La 29 iunie 1994, statele situate în Bazinul Dunării (Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovacă, Slovenia și Ucraina), precum și Comisia Europeană au semnat acest important document, aducând în atenția opiniei publice necesitatea protejării Dunării.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente