Austria: Brexit-ul nu va reorienta atenția europenilor față de Parteneriatul Estic, inclusiv față de Moldova

Christian Kern, ÖBB, beim Interview im BahnoramaFoto: Clemens Fabry
Foto: Christian Kern, Cancelarul Austriei Foto: Clemens Fabry

Președintele PDM, Marian Lupu, a fost sâmbătă, 25 iunie, oaspete al Congresului Partidului Social Democrat din Austria (SPÖ).

În cursul vizitei, Marian Lupu a avut întrevederi cu Christine  Freilinger, ambasadoarea desemnată a Austriei în Republica Moldova,  Rudolf Lukavsky, reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrie a Austriei, cu Andreas Schieder, președintele Grupului Parlamentar SPÖ,  Christine Muttonen,  vicepreședinte la Adunarea Parlamentară a OSCE, purtător de cuvânt pentru Relații Externe și Politici Europene al  Grupului Parlamentar SPÖ, Petra Bayr, președinta Comitetului Politici de Dezvoltare, membră a Grupului de prietenie Republica Moldova-Austria, Gerhard Marchl, reprezentant Karl Renner Institut.

Liderul PDM a mai avut o discuție cu Christian Kern, Cancelarul Austriei, ales în cadrul Congresului și în funcția de președinte al SPÖ. Christian Kern a exprimat sprijin  pentru parcursul european al Republicii Moldova, arătându-și deschiderea de a fi contactat în continuare, atât pe linie oficială, cât și pe linie de partid, pentru stabilirea formelor de sprijin din partea Austriei pentru Republica Moldova.

La rândul său, Marian Lupu a menționat că Austria este un partener strategic pentru Republica Moldova, subliniind că între PDM și SPÖ s-a stabilit un parteneriat strategic de o perioadă lungă de timp, atât pe linia PES cât și la nivel bilateral.

În discuțiile cu reprezentanții Partidului Social Democrat din Austria, Marian Lupu a mai abordat subiectul atragerii investițiilor austriece în economia Republicii Moldova, iar un subiect aparte a fost dedicat negocierilor în formatul 5+2 privind soluționarea diferendului transnistrean.„Urmează să sistematizăm vizitele și consultările pe seama mai multor subiecte de ordin politic și economic, în special cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova”, a punctat Marian Lupu.

Referitor la rezultatele referendumului din Marea Britanie, partenerii austrieci au menționat că, în pofida acestui fenomen, social-democrații austrieci, precum și social-democrații europeni sunt și mai concentrați asupra consolidării și dezvoltării Uniunii Europene. „Brexit-ul nu va reorienta atenția partenerilor europeni de la Parteneriatul Estic, de la statele semnatare ale Acordului de Asociere și de la Republica Moldova”, a fost mesajul social-democraților austrieci transmis lui Marian Lupu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente