Analiză: Moldovenii au cele mai mici salarii din Europa, dar vor achita cele mai mari amenzi rutiere

Infografic-amnezi-757×1024

Analiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) au făcut o analiză a modificărilor la legislație adoptate recent de Parlament privind echivalarea unității convenționale cu 1% din salariul mediu pe economie. Potrivit acestor modificări, unitatea convențională utilizată la stabilirea amenzilor se mărește de la 20 la 50,5 lei, calculul fiind efectuat în baza salariului mediu pe economie de 5,050 lei, prevăzut de proiectul bugetului de stat pentru 2016.

În rezultatul analizei, experții au constatat că, deși abordarea autorităților din perspectiva indexării la inflație este corectă, un aspect extrem de important care a fost trecut cu vederea este nivelul amenzilor raportat la venitul populației.

„Ca urmare a modificării votate de Parlament în prima lectură, odată cu creșterea unității convenționale se va majora și amenda pe care o achităm în raport cu salariul mediu pe economie. Astfel, Moldova va deveni lider în plan european în ceea ce privește amenzile rutiere, amenda pentru depășirea vitezei cu 21 km/h fiind echivalentă cu 30 % din salariul mediu pe economie. Dacă ar fi să comparăm cu media europeană, noi vom achita de cinci ori mai mult pentru amenzile rutiere”, susține Eugen Ghilețchi, economist IPRE.

 

2.

În ceea ce privește intervenția pentru prejudiciile cauzate de infracțiuni, experții IPRE consideră oportună fie separarea tipurilor de unități convenționale pentru infracțiuni și contravenții, fie creșterea numărului de unități aplicate pentru anumite infracțiuni.

Pentru a nu pune o presiune de peste 250% pe cetățeni, în condițiile unei contracții economice, este binevenit ca nivelul unității convenționale să fie echivalent cu 0,5% din salariul mediu pe economie, adică de 25,25 lei. Aceasta reprezintă o creștere de 25% față de anul precedent, ceea ce va acoperi o parte din costurile provocate de inflație”, consideră Adrian Ermurachi.

La elaborarea acestei analize, experții au comparat nivelul amenzii pentru depășirea vitezei de circulație cu 21km/h raportat la salariul mediu pe economie în 21 de țări europene. Media pe cele 21 de state relevă faptul că cetățenii acestor țări achită 5,2% din salariul lunar pentru depășirea vitezei de circulație cu 21 km/h. Cel mai înalt nivel se înregistrează în România – 15,6% din salariul mediu, iar la punctul opus se află Austria – 1,5% din salariul mediu. În condițiile actuale, când unitatea convențională este de 20 de lei, depășirea vitezei cu 21 km/h pe teritoriul Moldovei se sancționează cu 600 de lei, echivalentul a circa 27 de euro reprezentând 12,1% din salariul mediu pe economie.

 

1.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente