Eugen Damaschin povestește cum a fost creată campania „Fără frică”

DinuBubulici-photo-0564
Foto: Marșul de solidaritate „Fără frică”

Eugen Damaschin, directorul Milk Films din Moldova, compania care a realizat spoturile video în campania „Fără frică”, pentru Centrul de Informatii GENDERDOC-M, a povestit pentru iqads.ro despre cât de greu a fost crearea campaniei în sine.

„Într-o țară mica ca Republica Moldova, oameni profesioniști sunt putini, iar atunci când unul, pe care mizezi, te refuză, există pericolul să cadă tot proiectul”, a povestit Eugen.  „Este frumos sa scapi de frici. Cred că asta-i formula libertății”.

Frica la început de campanie

Am înțeles din start că este un proiect prin care putem schimba ceva. Pe parcursul discuțiilor și meeting-urilor, am înțeles cât de importantă este această problemă și că, de fapt, trebuie nu doar să atingem targetul, dar și să-l zgâriem puțin.

Eugen Damaschin
Eugen Damaschin

Ideea

Ideea campaniei aparține agenției de comunicare Fabrica de imagine, care în urma cercetărilor a depistat că unul dintre sentimentele ce unește cetățenii Republicii Moldova este frica – frica față de viitorul copiilor, frica de sărăcie, frica de a rămâne în țară, frica de a pleca din țară etc. Din cauza fricii nu ne realizam potențialul și ne consolam cu ceea ce avem, deși am putea să obținem mult mai mult. De aici a pornit ideea de a crea un brand al fricii – pătratul negru. Spotul video a ilustrat filosofia acestui brand. Frica este, de fapt, o eroare, un vis absurd în care noi trăim.

Spotul arată, în prim-plan, un om care se află într-un spațiu închis – un cub plin cu noroi – un corp blocat într-o atmosferă claustrofobică. Cred că această imagine ilustrează cel mai bine ce simte un om dominat de frici. „Noroiul” dispare în momentul când începi să vorbești despre fricile tale. Persoanele LGBT trăiesc aceleași frici, la care se mai adaugă o listă întreagă de frici legate de acceptarea lor în societate. Încearcă să trăiești cu acest sentiment în fiecare zi.

Implementarea

A fost o campanie grea, ce a inclus mai multe activități, implicând persoane publice non-LGBT. Pe lângă spotul video și Marșul de solidaritate „Fără frică”, campania a inclus realizarea mai multor vox-uri în care persoane publice, formatori de opinie și oameni simpli au vorbit despre propriile frici.

Partea complicată, dar mult mai tristă, a fost că multe persoane cunoscute au refuzat să participe în campanie, din cauza unor stereotipuri, zicând că nu sunt contra persoanelor LGBT, pur și simplu nu vor să se asocieze cu ei. Alții au refuzat categoric, fără sa explice. Unii m-au întrebat dacă nu-mi este greață să lucrez la acest proiect.

Chiar și la castingul organizat pentru spot, nu reușeam să găsesc un actor. Toți refuzau. Nu pentru că e complicat – să nu respiri timp de un minut, fiind cu capul în jos, scufundat într-o soluție mai puțin plăcută – dar pentru că lumea să nu creadă cumva că este gay. Chiar și în echipa de filmare au existat oameni care au refuzat să participe, motivul fiind că nu vor să fie parte a propagandei homosexualilor.

Reacții

Reacțiile au fost uimitoare. Brusc, toți s-au trezit. Unii și-au amintit că urăsc homosexualii și că aceștia vor să le distrugă familiile lor perfecte și tradiționale. Alții, au înțeles că gândesc diferit și că de fapt susțin comunitatea LGBT. Din acest motiv, cred că a fost primită extraordinar, fiindcă am trezit ambele tabere.

Interviul integral îl puteți citi pe iqads.ro.

Despre cum a arătat campania „Fără frică” pe #diez, puteți vedea aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente