Lucrarea artistului moldovean Pavel Brăila – apreciată la valoarea de 20 000 de lire la un eveniment de licitație la Londra

375009_10151675381251340_956517727_n
Foto: Facebook/Pavel Braila

În cadrul licitației de artă contemporană organizată de Sotheby zilele trecute la Londra, pentru prima dată a participat și un artist moldovean. Pavel Brăila și-a prezent la licitație sculptura din neon – Want (2008) care a fost apreciată la o valoare între 15 000 și 20 000 de lire sterline.

Lucrarea lui Pavel Brăila este un exemplu minunat al dezvoltării artei contemporane în Moldova și a încercărilor sale de a scoate în evidență aspecte legate de identitatea țării sale și locul acesteia în Europa, scrie Sotheby pe pagina oficială, într-un interviu realizat cu artistul moldovean.

„Ideea lucrării mele a venit în timpul când lucram asupra proiectului „Father’s Dreams”, în care voiam să arăt ambițiile tatălui meu legate de viitorul meu. El a avut multe aspirații pentru viața mea profesională, dar niciodată nu s-a gândit că voi deveni un artist, meserie pe care nu o consideră ca fiind una reală. Îmi amintesc cum obișnuia să-mi zică: „Vreau să fii un băiat bun, să-ți găsești un serviciu adecvat, vreau să faci asta, vreau să faci aia.” Acest „vreau” a devenit atât de persistent, universal dar în același timp personal, încât am decis să-l materializez”, spune Pavel în interviu.  Jo Vickery, directorul departamentului de artă rusesc al casei de licitații Sotheby a menționat despre lucrarea lui Pavel: „Calitatea este atât de puternică. M-a indus acolo. Sunt fascinat”.

 

Sculptura din neon „Want” de Pavel Brăila
Sculptura din neon „Want” de Pavel Brăila

Pavel a învățat inginerie la Universitatea Tehnică, pe care a absolvit-o în 1994. Pe atunci făbricile și alte instalații industriale se închideau în Moldova, motiv pentru care Pavel nu a reușit să se angajeze. Astfel, el l-a rugat pe un prieten să-l învețe să fotografieze. În acele timpuri nu era internet și toate publicațiile în domeniu era în engleză, motiv pentru care a început a studia această limbă. Pasiunea pentru fotografie l-a condus către Carbon Art – prima tabără de artă contemporană în Chișinău, unde a realizat prima sa lucrare de artă de performanță. Imediat după aceasta, a fost invitat la Amsterdam pentru prima sa expoziție și așa s-a început totul. În 2002 era deja invitat să fie parte a expoziției Documenta.

Despre expunerea lucrărilor de artă contemporană în Moldova, Pavel a spus în interviu că nu sunt galerii comerciale care să prezinte artă contemporană. „Sper că va veni ziua în care una va apărea, iar pe această cale încurajez investițiile în arta contemporană pentru a susține artiștii locali”.

În ceea ce privește recunoașterea artiștilor moldoveni pe scena internațională, Pavel spune că se confruntă des cu situația în care la expozițiile internaționale oamenii îl întreabă unde anume se află Moldova. La un festival la care a participat în 2001 era reprezentată o hartă a Europei fără Moldova pe ea. Acest fapt l-a determinat să realizeze un poster cu mesajul „Probabil Moldova nu există”.

Evenimentul de pe 7 iunie este o premieră pentru casa de licitații Sotheby, acesta fiind dedicat în totalitate artei contemporane din Estul Europei, așa cum scrie Huffingtonpost. În urma licitației au fost vândute 61 de lucrări cu o valoare totală a vânzărilor de 1 294 563 lire sterline. De această dată, lucrarea lui Pavel Brăila nu se găsește în lista lucrărilor vândute.

Încă din 1744 Sotheby a început să se impună ca o casă de licitații în domeniul cărților de valoare. Treptat, aceasta a început să se concentreze și pe obiecte de artă, iar la scurt timp s-a impus ca lider printre casele de licitație internaționale. În 2015, Sotheby a vândut lucrarea artistului român Adrian Ghenie „The sunflowers in 1937” pentru suma de 4 000 000 de lire sterline – un preț greu de imaginat pentru orice artist est-european.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente