(vox) Generaţia ITMC 2016: Cum să-ţi găseşti un job bine plătit, conform specialităţii, în Moldova?

ITMC 2016_1

Tinerii din Moldova au oportunitatea de a-şi găsi un loc de muncă bine plătit, conform specialităţii, datorită Programului ITMC (Internship. Training. Mentoring. Coaching), implementat pentru al doilea an consecutiv.

În acest an, în cadrul Programului au participat 40 de studenţi, aflaţi în ultimul an de studii, la specialităţile marketing, finanțe, REI, contabilitate, management, drept, arhitectură, design. Tinerii au urmat cursuri de dezvoltare personală şi profesională, ţinute de traineri profesionişti, şi au desfăşurat stagii de practică în 14 companii de top din ţară.

Rezultatele ediţiei din acest an a proiectului sunt pe măsura aşteptărilor. Treizeci de participanţi au primit deja oferte de muncă.

Am dorit să aflăm ce impresii au tinerii la absolvirea programului, ce abilităţi şi cunoştinţe noi au obţinut şi cum îi vor ajuta acestea să se dezvolte pe plan profesional. În cadrul festivităţii de absolvire a ediţiei I 2016 a Programului, desfăşurate pe 31 mai, le-am adresat studenţilor participanţi 2 întrebări:

  1. Ce beneficii ai obţinut în urma participării în Programul ITMC 2016? Ce ai învăţat nou în cadrul activităţilor desfăşurate?
  2. Ce planuri de dezvoltare a carierei ai pentru următorii 5 ani?

 

Constantin Surucinschi

Constantin Surucinschi, student Academia de Studii Economice din Moldova, facultatea Contabilitate:

1. În cadrul Programului am învăţat foarte multe lucruri utile, care m-au ajutat să-mi dezvolt capacităţile mele profesionale şi personale. ITMC este un proiect în cadrul căruia am avut ocazia să interacţionez cu oameni excepţionali, care m-au format ca personalitate. Am învăţat că nu este de ajuns doar să cunoşti metode şi tehnici de lucru, ci trebuie să şi le aplici în practică. Fără acţiune, ideile rămân idei.

2. În următorii 5 ani vreau să iniţiez o afacere în domeniul economic, fie să fiu un auditor în evidenţa fiscală, fie unul în consultanţă financiară. Consider că abilităţile obţinute în cadrul Programului vor sta la baza acestui plan şi mă vor ajuta să obţin rezultate bune şi, de ce nu, să devin o persoană cu renume.

 

Gabriela RomanciucGabriela Romanciuc, Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea Marketing şi Logistică:

1. În primul rând, Programul ITMC m-a ajutat să îmi îmbunătăţesc capacitatea oratorică. La training-uri am abordat diferite subiecte interesante, ce ţin de management, marketing, inteligenţă emoţională. Programul te ajută să te descoperi, să te vezi dintr-o altă perspectivă, te ajută să acumulezi noi cunoştinţe. Am învăţat cum să ne prezentăm eficient la un interviu de angajare. În rezultat, mi-am găsit un job destul de repede, timp de o săptămână.

2. Evident că îmi doresc să am un job care să-mi aducă satisfacţie, un job în care să mă regăsesc şi care să mă definească ca personalitate, unde să pot să mă manifest. Aş vrea să cresc pe plan profesional, să am o funcţie importantă, o carieră în domeniu.

 

Sorin BecciuSorin Becciu, Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, specialitatea Ştiinţe Politice:

1. Întorcându-mă în ţară, după absolvirea studiilor de masterat în România, vroiam să cunosc tineri entuziaşti, care vor să facă ceva aici, acasă. I-am cunoscut în cadrul Programului ITMC. Totodată, am aflat multe lucruri noi: tehnici de comunicare eficientă, chestii interesante ce ţin de vestimentaţie, cum să ne comportăm la o întâlnire de afaceri, cum să negociem cu partenerii etc.

Am avut ocazia să interacţionez cu profesionişti, oameni cu experienţă din cadrul mai multor companii   din Moldova: cu cei de la „Business Development Capital”, de la „Orange”, „Orbico”. Recomand programul tuturor celor care vor să facă ceva mai mult decât facultate.

2. Mă văd schimbând lumea în bine. Vreau să aduc o schimbare aici, acasă, vreau să îmi continui cariera academică, să mă implic în viaţa societăţii civile. Să aducem schimbarea pe care o vrem. Dar schimbarea începe cu noi.

 

Vadim TulbuVadim Tulbu, Academia de Studii Economice din Moldova, facultatea Finanţe:

1. Programul a avut un impact pozitiv asupra personalităţii mele. În primul rând, am însuşit abilităţi ce ţin de public speaking, de autoprezentare, am aflat cum să-mi stabilesc propria viziune, scopurile în domeniul profesional şi misiunea mea în viaţă. Mai mult, am cunoscut oameni cu experienţă, care m-au ajutat să progresez.

2.Mă văd aici, în Moldova. Pentru că, până la urmă, programul a fost creat pentru noi, tinerii, care vrem să ne dezvoltăm abilităţile profesionale şi să contribuim la progresul ţării noastre. Mă văd un angajat care aduce o plus valoare companiei sale sau poate un tânăr antreprenor în domeniul serviciilor.

 

Anastasia HarazAnastasia Haraz, Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Litere:

1. Programul ITMC a fost pentru mine un Level Up, atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal. M-a ajutat să-mi dezvolt anumite abilităţi, să depăşesc barierele de comunicare, de relaţionare cu publicul. Am avut multe training-uri utile, ni s-a oferit posibilitatea de a desfăşura stagii de practică în companii cu renume pe piaţă, în cadrul cărora am făcut cunoştinţă cu o altă lume, una diferită pentru mine. Programul ITMC este, într-adevăr, o oportunitate pentru noi, tinerii specialişti, de a ne dezvolta acasă, în Moldova.

2. În viitor mă văd o persoană de succes. Datorită Programului am reuşit să mă angajez în câmpul muncii. Sunt funcţionar public în cadrul unei instituţii de stat şi vreau să îmi continui activitatea în domeniu.

 

Adrian SavcencoAdrian Savcenco, Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea Business şi Administrare:

1. Programul ITMC vine ca un suport tehnic şi practic pentru studenţi. Încearcă să suplinească cunoştinţele pe care le-amacumulat la universitate. De exemplu, cum să comunicăm eficient, cum să ne alegem vestimentaţia potrivită pentru birou, cum să ne comportăm la o cină de afaceri, cum să oferim o carte de vizită. Lucruri practice, care, la prima vedere sunt simple, dar, de fapt, joacă un rol important pentru imaginea pe care ţi-o creezi.

2. Vreau să-mi continui studiile de masterat. Vara asta merg la un internship în America. În următorii 3 ani planific să-mi deschid propria afacere. Trebuie să aleg, fie în domeniul managementului deşeurilor, agricultură sau tehnologii informaţionale.

 

Daniela MolosagDaniela Moloşag, Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea Finanţe şi Bănci:

1. În cadrul acestui program am însuşit lecţii practice privind angajarea în câmpul muncii. Dar mai importante pentru mine au fost lecţiile de viaţă, pe care le-am primit de la organizatori şi traineri. Mi-au plăcut mult training-urile, pentru că eram mulţi, am învăţat cum să interacţionăm, cum să formăm grupuri, cum să acceptăm diferenţele dintre noi. A fost o experienţă foarte frumoasă pentru mine.

2. În următorii 5 ani mă văd un specialist bun în domeniu sau un manager de departament.

 

Alexandru Cuculescu

Alexandru Cuculescu, Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea Economie generală:

1. Pe parcursul acestui program, am avut parte de foarte multe training-uri, unde am acumulat un bagaj colosal de cunoştinţe, într-adevăr. Mi-am făcut prieteni noi, cu care deja avem şi parteneriate de afaceri, să zicem aşa.

Sunt sigur că o să rămânem prieteni şi în continuare. Mi-a plăcut stagiul de practică. Am fost primit călduros de către colaboratorii companiei. O experienţă frumoasă a fost şi vizita la şcoala-internat din Cărpineni. Am cunoscut copilaşi frumoşi, bravo şi le-am transmis o părticică din bucuria noastră. Proiectul ITMC este o provocare interesantă, pe care, cred eu, am realizat-o cu brio.

2. La moment deja am iniţiată o afacere în domeniul serviciilor publicitare. În următorii 5 ani mă voi ocupa de extinderea şi dezvoltarea ei.

 

Ana Maria MorozAna-Maria Moroz, Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Drept:

1. Lucrez în calitate de fotograf de 5 ani. Ca orice alt fotograf, vreau să-mi deschid afacerea mea personală. Programul ITMC m-a învăţat foarte multe despre cum să-ţi lansezi o afacere, cum să o promovezi, cum să o menţii şi cum să atragi clienţi noi.

Mi s-a oferit stagiu de practică exact în domeniul care mă defineşte – fotografie, la un post TV local. Am înţeles că există companii unde, într-adevăr, te duci la lucru cu plăcere, cu drag. Şi am zis că dacă o să am şi eu compania sau afacerea mea personală, o voi face-o la fel – plăcută pentru clienţi, pentru angajaţi.

Este un program de succes. Îl recomand tinerilor, în special celor care şi-ar dori să-şi deschidă o afacere, businessman-ilor şi, evident, studenţilor care absolvesc universitatea.

2. Mă văd continuându-mi activitatea în domeniul fotografic. Asta îmi place şi asta fac.

 

Cristina ErmurachiCristina Ermurachi, Academia de Studii Economice din Moldova, specialitatea Marketing şi Logistică:

1. Pe parcursul stagierii, în cadrul Programului, am avut ocazia să-mi testez potenţialul profesional. Am reuşit să mă implic în activităţi practice, să văd ce presupun acestea şi să înţeleg dacă domeniul respectiv îmi place. Am dezvoltat multe abilităţi, competenţe, care, într-un fel sau altul, ne-au făcut să devenim mai încrezători în propriile forţe şi în viitorul nostru. La training-uri am însuşit o mulţime de tehnici, instrumente utile, pe care nu le-am învăţat la universitate.

2. Am reuşit deja să mă angajez conform specialităţii – în domeniul marketing-ului, şi îmi doresc foarte mult o carieră în această sferă.

 

Programul ITMC este un proiect social, lansat în 2015, care urmăreşte integrarea mai uşoară a tinerilor pe piaţa muncii prin desfăşurarea cursurilor de instruire personală şi profesională şi prin organizarea stagiilor de practică în companiile de top din ţară. Pentru companiile implicate, proiectul oferă oportunitatea de a-şi găsi şi forma mai uşor specialiştii de care au nevoie.

Autor al Programului ITMC este compania „Business Development Capital” (BDC), fondată în anul 2015 de către o echipă de profesionişti din diferite sectoare ale business-ului, care a participat la Programul de Dezvoltare a Sectorului Privat în Suedia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente