Teatrul „Eugene Ionesco” a primit statut de Teatru Național

1
Foto: fest.md

Teatrul „Eugene Ionesco” a primit statut de Teatru Național. Hotărârea a fost luată de către Guvern, astăzi, 31 mai. Proiectul de legi în acest sens a fost adoptat „în temeiul demersului instituției teatrale și în scopul recunoașterii meritelor deosebite ale instituției”.

Astfel, asi­gu­ra­rea finan­ci­ară a teatrului va fi asi­gu­rată din con­tul și în limi­tele buge­tu­lui apro­bat.  Bugetul acoperă cheltuielile instituției doar la capitolul remunerarea muncii, celelalte cheltuieli sunt acoperite din veniturile acumulate din activitatea curentă.

În cadrul instituției acti­vează 123 de spe­cia­liști, din­tre care per­so­na­lul artis­tic, de cre­a­ție și de con­du­cere con­sti­tuie 50 la sută din per­so­na­lul apro­bat.

Teatrul „Eugene Ionesco” a fost fondat la 11 septembrie 1991, la puțin timp după proclamarea independenței Republicii Moldova. În anul 1993 teatrul devine membru al ITEM (Informal European Theatre Meeting). Peste un an, teatrul inițiază și organizează, împreună cu Ministerul Culturii,  Bienala Teatrului „Eugene Ionesco” (BITEI), primul în Moldova Festival Internațional de Teatru, un eveniment teatral și cultural unic în țară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente