Despre cum să beneficiezi de oportunitățile #diez prin prisma experiențelor tânărului Andrei Gherboveț

12966575_999987760038329_1303144073_n
Foto: Arhiva personală

Andrei Gherboveț este din Chișinău și are 27 de ani. El este unul din tinerii pe care #diez îi promovează pentru simplul fapt că sunt activi și nu încetează să fabrice bine, atât pentru ei cât și pentru alții. Atunci când credea că este om serios cu responsabilități și mai serioase, Andrei a ajuns, întâmplător sau nu, în marea familie AEGEE Chișinău, o organizație europeană pentru tineri pusă pe fapte mari. Așa a ajuns Andrei în Azerbaidjan, acolo unde timp de patru zile a avut parte de experiențe minunate alături de tineri din toată lumea, despre care vă povestim în acest interviu.

La început a fost #diez, și #diez era pentru Andrei site-ul preferat cu oportunități. Într-una din zile, tânărului i-a făcut din ochi o oportunitate de participare la un festival pentru tineri în Azerbaidjan. Cunoscută situație, nu-i așa? Citești, te gândești, te înregistrezi, aștepți, ești acceptat, te bucuri și te duci. Cam așa a fost și în cazul său.

andrei„Sunt genul de persoană care e tot timpul în mișcare, nu-mi place să rămân pe loc. Atunci când obțin ceva, îmi doresc mai mult, iar asta s-a început încă din anii de studenție atunci când descopeream SUA.”  Până acum nu a călătorit foarte mult, ne spune el, dar fiind membru AEGEE Chișinău, plănuiește să cunoască cât mai multe destinații de călătorie.

Andrei ne-a povestit că experiența lui cu această organizație de tineret vine cumva pe o notă norocoasă, întrucât, deși festivalul la care participa era pentru membrii organizației, el a fost acceptat în ciuda faptului că pe atunci încă nu era membru.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

Tineri din 18 țări ale lumii au sărbătorit „Novruz” alături de azeri

Scopul oportunității era de a lua parte în cadrul festivalului tradițional azer – Novruz – sărbătoare care marchează sosirea primăverii prin tradiții naționale. „Când auzi 18 țări ale lumii deja te gândești la un mix de cultură absolut diferit. Surpinzător pentru mine a fost faptul că organizarea s-a bazat pe o echipă tânără. Atunci când te duci la un eveniment organizat de studenți, te gândești ce poate face un grup de studenți. Ei bine, așteptările au fost depășite”, ne-a povestit Andrei.

Timp de patru zile Andrei și participanții au avut parte de „o sumedenie de activități” care le-au deschis Azerbaidjanul din mai multe perspective și asta pentru că așa cum spune și el: „Când echipa este tânără, nu ai timp să te odihnești”. Festivalul reprezintă reflectarea mai multor tradiții de bază ale azerilor. Spre exemplu, un element nelipsit al sărbătorii este jocul în care grupuri de tineri umblă cu căciuli, bat la ușile oamenilor, pun căciula jos și fug. Omul vizat deschide ușa și văzând căciula, el o ia în casă și încearcă să împartă cu „oaspeții” din ceea ce are el. Jocul continuă la următoarele case.  „Prin acest festival ei întâmpină primăvara, vor să arate că sunt deschiși și toate ideile și gândurile negative sunt uitate.”

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

„Baku este un oraș foarte frumos…”

„M-a mirat faptul că ei conservă atât de bine arhitectura veche a orașului, pentru că 70-80 la sută din oraș e reprezentat de arhitectură nouă”, spune Andrei. „Am fost impresionat de muzee și luxul pe care și-l permit pretutindeni. Dar luxul se termină odată cu Baku-ul.” Ieșirile din capitală au fost la fel de spectaculoase, povestește Andrei, pentru că astfel te apropii mai mult de ceea ce înseamnă cu adevărat cultura azeră. Aici vei vedea obiective naturale impresionante inundate de mașini care pompează petrol la tot pasul, spre exemplu.

A avut ocazia să exploreze Capitala la orice oră din zi și din noapte, ceea ce l-a făcut să înțeleagă că de ar fi să ia ceva cu el de acolo și să aducă în Moldova, asta ar fi curățenia și ordinea din oraș.

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

„Am devenit membru AEGEE Chișinău, m-am molipsit de la ei”

Firesc, l-am întrebat pe Andrei ce a învățat din această experiență. El ne-a răspuns:

# Am avut o șansă în plus să-mi îmbunătățesc abilitățile de vorbire în engleză;
# Am încercat să facem un schimb de experiență între culturi;
# Oamenii sunt foarte deschiși, am remarcat asta din primele experiențe;
# Într-un timp foarte scurt am devenit apropiați toți participanții;
# Ne-am distrat împreună, am petrecut patru zile de neuitat. Programul se termina la 9-10, dar noi împreună petreceam până la 3-4 dimineața.

„Am adus impresii foarte bune acasă, am devenit membru AEGEE Chișinău, m-am molipsit de la ei și am descoperit ce înseamnă să fii activ cu adevărat. Am venit acasă plin de emoții și forțe noi și m-am umplut de energie pozitivă.”

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

„Dacă prietenii mei internaționali are veni în Moldova…”

„I-aș duce la vinării, la Orheiul Vechi, Cetatea Soroca, mănăstiri…da, cred că putem începe cu asta”, ne-a spus Andrei. Iar ocazia de a face acest lucru este foarte aproape. V-am spus deja că tinerii din AEGEE sunt puși pe fapte mari. Astfel, ei organizează un eveniment foarte mare în luna octombrie în Moldova, eveniment la care sunt așteptați peste 1 000 de participanți.

„În genul ăsta de experiențe, călătorești singur, dar nu ești singur niciodată. AEGEE este o comunitate de studenți deschiși. Nu ai când să te gândești că te-ai pornit singur. De asemenea, până la a avea parte de astfel de experiențe, sunt lucruri pe care tu le cunoști despre tine dar poate nu ai curajul să faci ceva practic în legătură cu ele. Îți dorești ceva, dar ții asta în tine, iar  la astfel de evenimente te degajezi. Îți permiți să fii tu însuți așa cum ți-ai dori. Vii acasă și îți dai seama că ar fi bine să fii mereu așa.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente