De ce e important ca locuitorii Moldovei să cunoască despre Dreptul Omului la Apă și Sanitație

apa2

Drepturile omului reprezintă acele garanții care sunt inerente naturii noastre, fără de care nu putem trăi ca ființe umane, pe care nimeni nu le poate nega, limita sau refuza. Acestea ne permit să ne dezvoltăm și să ne utilizăm deplin calitățile noastre umane, inteligența, talentul și conștiința și să ne satisfacem nevoile spirituale. Ele sunt bazate pe dorința omului de a trăi într-o lume în care demnitatea, inerența și bunăstarea fiecărei persoane umane se vor bucura de respect și protecție.

Dreptul Omului la Apă și Sanitație conferă tuturor, fără discriminare, dreptul la apă și sanitație sigură,  accesibilă din punct de vedere fizic și economic, oferind intimidate si demnitate. Accesul la apa sigură și accesul la sanitație sunt combinate inseparabil din moment ce ambele sunt necesare pentru o viață în demnitate, ambele fiind punct de pornire pentru alte drepturi, precum  dreptul la un standard adecvat de viață și la un standard înalt de sănătate fizică și mentală.

Probleme de diverse etiologii ne afectează zilnic. Mediul este îndeosebi afectat de scurgeri accidentale de reziduuri de la fabrici, dar și deversări deliberate a unor poluanți, scurgeri de la rezervoare de depozitare subterane, pesticidele și ierbicidele administrate în lucrările agricole, îngrășămintele chimice și scurgerile provenite de la combinatelele zootehnice; deșeurile și reziduurile menajere, de polunanți din atmosferă, dar mai ales de indiferența noastră.

În majoritatea localităților rurale sunt pe larg utilizate latrinele cu hazna, care în mare parte, duc la sporirea concentrației de micro-organismelor și bacterii în apa freatică, poluînd-o.  De multe ori, acestea sunt situate în apropierea fîntînilor – surse de alimentare cu apa pentru mai bine de 80% din populatia rurală a țării. Frecvent, cetățenii sunt indiferenți față de sursele de apă, de calitatea acestora, dar mai ales de cum le afectează apa și igiena starea de săntate.

Or, având un rol atât de esențial pentru viața și bunăstarea umană, de ce oamenii neglijează importanța acesteia?

Pentru ca orice cetățean să beneficieze de apă de calitate și de mijloace de bază de sanitație și pentru a proteja apa ca sursă de apă potabilă RM a aderat la Protocolul privind  Apa și Sănătatea în 2009. Misiunea acestuia este de a oferi sprijin autorităților din țară pentru asigurarea protecției sănătății populației RM și a bunăstării umane prin acces îmbunătățit la apă și sanitație de calitate, prevenirea și reducerea răspândirii bolilor asociate cu apa neconformă.

poster1

 

DAR E NEVOIE SĂ TE IMPLICI ȘI TU DEOARECE BUNĂSTAREA TA E ÎN MÂINELE TALE!

Ai grijă de resursele de apă, de izvoare, fântâni și râuri, implică-te la verificarea calității apei, ajută autoritățile locale să soluționeze problemele ce țin de apa potabilă, respectă regulile elementare de igienă.

Informează-te care sunt riscurile de sănătate apelând la Centrul informațional din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică apelând  la nr. de tel.:  022 574 – 571 

Mai multe vedeți pe seam.md

Fiecare om are dreptul la sisteme calitative de apă și sanitație.

Fii informat! Implică-te!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente