Fumătorii responsabili organizează un flashmob pentru îmbunătățirea legii antitutun

bars1-800×450

Marți, 31 mai, odată cu intrarea în vigoare a prevederii legislative de restricționare a fumatului în spațiile publice, Asociația Obștească „Fumătorii Responsabili” organizează un flash-mob pentru îmbunătățirea legii antitutun. 

Asociația Obștească „Fumătorii Responsabili”, despre care puteți citi mai multe aici, organizează un flashmob pentru a atrage atenția în mod repetat autorităților Republicii Moldova asupra situației apărut în urma unor inadvertențe și neclarități din noile prevederi ale legii „Antitutun”, care urmează să intre în vigoare la 31 mai.

Evenimentul va avea loc Marți, 31 mai, la ora 19:00 în fața restaurantului ”Eli-Pili” (str. București, 68).

Prin acest eveniment organizatorii își propun să atragă atenția autorităților față de problemele care vor apărea în urma aplicării legii, fără reglementarea și indicarea clară referitor la amenajarea și amplasarea locurilor speciale pentru fumat în spațiile publice deschise și dar și altor aspecte care țin de consumul produselor de tutun.

Noul pachet de legi antitutun a fost votat în luna mai a anului trecut și a fost publicat în Monitorul Oficial în septembrie. Cu toate acestea, prevederile acestuia intră în vigoare pe etape. Spre exemplu, de la 1 ianuarie au intrat în vigoare amendamentele care interzic publicitatea la țigări, de la 31 mai vor intra în vigoare prevederile care interzic fumatul în spații publice, iar din 2020 vor fi interzise țigările aromatizate, etc. Până acum, multe din prevederi au fost tratate cu scepticism. Mai mulți experți susțin că legea a fost aprobată în grabă sau chiar în mod intenționat au fost admise incoerențe și prevederi care se bat cap în cap și care o fac aproape inaplicabilă. Mai mult decât atât, din cauza zvonurilor și a lipsei de informare, mulți cetățeni nu cunosc aspectele legii și sunt induși în eroare, precum ar fi interzicerea comercializării țigărilor între 20.00 și 8.00, fapt ce reprezintă un fals și nu este prevăzut de lege.

Legea noastră presupune că se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile  de uz comun. Restricționări în acest sens vor fi și în spațiile publice. Cu toate acestea, angajatorii, proprietarii sau managerii spațiilor publice sau ai locurilor de muncă pot amenaja locuri speciale pentru fumat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente