Vineri a avut loc evenimentul de deschidere a Festivalului Internațional al Artelor Scenice BITEI 2016

_dsc0060

La data de 27 mai curent, în incinta Teatrului “Eugene Ionesco” a avut loc inaugurarea celei de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Scenice „Bienala Internaţională a Teatrului “Eugene Ionesco” (BITEI), care în acest an se desfășoară cu genericul „Împreună… doar împreună”.

Prezentă la eveniment, Monica Babuc a afirmat că, Teatrul „Eugene Ionesco” este o revoluţie a mişcării teatrale din Republica Moldova, iar „Bienala Internaţională a Teatrului “Eugene Ionesco” (BITEI) reprezintă o platformă de comunicare între teatrele internaţionale. De asemenea, oficialul a felicit atât teatrul cât şi publicul pentru participare la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului.

La ediția curentă a Festivalului Internațional al Artelor Scenice participă grupuri artistice ale teatrelor şi companiilor culturale din România, Japonia, Polonia, Coreea de Sud, Rusia, Belarus, Ucraina, Franţa, Israel, Germania, Georgia, Egipt şi Republica Moldova, în total peste 400 de persoane din 13 ţări.

????????????????????????????????????

Cele 21 de spectacole incluse în program, printre care „Corabia nebunilor”, „Nisipul din urne”, „O istorie fericită”, „Prezumția”, „În spatele ușii”, „Trei surori” și altele, se vor juca în acest an pe trei scene din capitală: Teatrul „Eugene Ionesco”, Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P.Cehov” şi Teatrul de Revistă Ginta Latină. „Ubu Rege”, în regia lui Veaceslav Sambriș a fost primul spectacol prezentat în cadrul Festivalului Internațional al Artelor Scenice.

Evenimentul este organizat de Teatrul “Eugene Ionesco”, sub înaltul patronaj al Guvernului Republicii Moldova, cu sprijinul Ministerului Culturii, precum și a altor instituții publice și private din țară.

????????????????????????????????????

Totodată, menționăm că Festivalul Internațional al Artelor Scenice „Bienala Internaţională a Teatrului „Eugene Ionesco” (BITEI), a fost declarat, la iniţiativa Ministerului Culturii, manifestare culturală de amploare la nivel de stat, atribuindu-i-se statut de Festival Internațional al Artelor Scenice, începând cu anul 2014.

Pentru ediția curentă, Ministerul Culturii a acordat un sprijin financiar de un milion de lei. De asemenea, în contextul aniversării a 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, Ministerul Culturii a venit cu inițiativa de a acorda Teatrului „Eugene Ionesco” titlul de Instituţie Naţională, propunere care urmează a fi aprobată la una din următoarele ședinţe de Guvern.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente