Europa pentru Moldova: Studenții jurnaliști de la USM beneficiază de inovații implementate cu susținerea UE

DinuBubulici foto-7344

Importanța pe care o are completarea studiilor academice teoretice cu practicarea propriu-zisă a domeniului studiat este tot mai vizibilă, motiv pentru care instituțiile superioare de la noi din țară încearcă să profite de orice oportunitate, astfel ca să asigure acel echilibru între teorie și practică, pentru a pregăti specialiști buni, care vor putea ulterior să se angajeze acolo unde-și doresc. Este și cazul Facultății Jurnalism și Științe ale Comunicării de la USM, care în urma participării în cadrul unui program european, a primit susținere financiară de aproximativ 100.000 de euro pentru dotarea laboratoarelor de practică cu echipament nou, editarea de cărți și participarea la diverse evenimente. 

„Digitalizarea pune un semn de întrebare în faţa imaginii profesionale a jurnalistului. Apare o nouă realitate profesională şi jurnalistul trebuie să facă faţă noilor cerinţe înaintate. Viitorul jurnalismului este unul crossmedial, adică textele print, materialele audio şi video se vor afla într-o reţea unică, într-o dependenţă reciprocă. În aceste condiţii, este imperativă transferarea învăţământului jurnalistic pe o bază nouă, modernă, să se ia în calcul, la alcătuirea curriculelor, şi noile realităţi digitale. Acestea sunt, de fapt, argumentele care ne-au motivat să participăm la Proiectul 530599-DE-JPCR „Crossmedia şi jurnalismul de calitate”, a menționat Mihail Guzun, profesor universitar și cel care a fost coordonator național al programului.

Pe domnul Guzun l-am găsit într-o după-amiază obișnuită, în laboratorul media de la facultate, ce de curând este adaptat necesităților unui jurnalist modern. Ne-a povestit că proiectul în sine a fost unul complex și a cuprins o serie de acțiuni, evenimente, adaptări ale curriculei de învățământ, cursuri specializate, schimburi de experiență și achiziții de echipament tehnic. Programul a început în luna octombrie a anului 2012, iar până în octombrie 2015, la Facultatea de Jurnalism, s-au făcut investiții materiale dar și „spirituale” ce pot fi valorificate în suma de 100.000 de euro, calculatoare Apple, camere de filmat, aparate de fotografiat și alte produse tehnice indispensabile orelor de practică pentru studenții jurnaliști.

DinuBubulici foto-7340

Despre proiect pe larg

#1. În cadrul  Proiectului a fost elaborat un Program de master de profesionalizare „Crossmedia şi jurnalismul de calitate”.

#2. Au  fost modernizate planurile de învăţământ de pregătire a cadrelor de înaltă calificare pentru sectorul mediatic, în conformitate cu cerinţele societăţii informaţionale.

#3. În martie 2014, atât USM, cât şi instituţiile partenere, ULIM şi USEM au primit primele tranşe de utilaj (fiecare set în valoare de 21.478 de Euro), ceea ce a permis crearea la Universitatea de Stat din Moldova în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a unui Laborator instructiv-didactic „Crossmedia”. Prima tranșă de utilaj a fost urmată la scurt timp de o a doua tranșă.

#4. Pentru studenţi au fost organizate două cursuri speciale, cu o durată de două – trei săptămâni: în perioada 30.09.2013 – 18.10.2013 la Universitatea Passau din Germania şi în septembrie 2014 – la Sibiu, România, la care cursuri au fost înscrişi câte șase-opt studenţi de la fiecare universitate.

 

DinuBubulici foto-7331

#5. Pentru tinerii profesori au fost organizate şase seminare cu tematică crossmedială: la Passau, Germania, la Sibiu, Romănia, la Kiev şi la Odesa, Ucraina, precum și la Chişinău, Republica Moldova.

#6. În zilele de 3-5 octombrie 2014 profesori de la USM, ULIM şi USEM au participat, fiecare cu prezentarea unor comunicări, la Conferinţa Internaţională „Libertatea prin mass-media?”, care s-a desfăşurat la Universitatea Passau, Germania. Comunicările prezentate în limbile română şi engleză, au fost deja publicate.

#7. Au fost organizate pentru studenţi două Şcoli de vară. Fotografia documentară şi imaginea video în jurnalism, – cu acest generic, în perioada 10 – 18 iulie 2014 la USM, ULIM şi USEM s-a desfăşurat prima Şcoală de vară. Audienţii, viitori jurnalişti, au fost ghidaţi de formatori şi profesori din Germania şi România: dl Ralph Kendlbacher, reprezentant al Universităţii din Passau, Germania, coordonator de Proiect şi dna conf. univ. dr. Ioana-Narcisa Creţu, prodecan, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, România. A doua Şcoală de vară s-a desfăşurat în perioada 11-18 iulie 2015, având ca temă generală  Alegerile locale prin intermediul platformelor mediatice, blogurilor şi reţelelor de socializare.

#8. A fost editat un Ghid pentru jurnalişti, „Crossmedia şi jurnalismul de calitate”, în limbile germană, română şi ucraineană.

 

DinuBubulici foto-7337

Studenții sunt, de asemenea, mulțumiți de noul laborator: „Din start m-a impresionat noua tehnică. De mult timp duce lipsă facultatea noastră de un astfel echipament, care ne este necesar în munca pe care o facem, întrucât viitorii jurnaliști au nevoie de utilaj adecvat pentru a înregistra performanțe”, este de părere Cristina Vicol, masterandă în cadrul facultății.

Domnul Guzun ne-a confirmat că acest proiect și-a lăsat amprenta asupra calității studiilor de la facultate și a făcut posibilă apropierea condițiilor academice de realitatea mediatică de azi: „Relaţia mass-media şi opinia publică se află într-o fază de schimbări radicale: dispar hotarele dintre jurnalism şi public; dispar hotarele dintre ziare, reviste, radio, TV şi Internet. Digitalizarea a depăşit nivelul sferei tehnice şi se orientează spre schimbarea imaginii tradiţionale a opiniei publice. În societatea informaţională cetăţeanul, prin reţelele sociale cu bloguri, Facebook, forumuri şi canale Twitter, pretinde să devină „a cincea putere”, un alt actor în formarea opiniei publice. Mass-media tradiţională, „cea de-a patra putere”, are concurenţă. Pentru societăţile reţelelor de mâine, mai mult ca oricând, se impune în prim-plan calitatea conţinutului”.

 

DinuBubulici foto-7333

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente