Un bărbat originar din Moldova, stabilit în Irlanda, a construit un stadion în localitatea sa de baștină

1
Foto: Facebook/Ion Lazarenco Tiron

Ion Lazarenco-Tiron, un moldovean stabilit cu traiul în Irlanda, înotător în ape deschise, inaugurează pe 25 mai 2016, un stadion de fotbal în satul Brăviceni, raionul Orhei. De asemenea, odată cu deschiderea acestuia va și lansată și campania Cupa Verde, susținută financiar în cadrul programului de granturi Diaspora Engagement Hub al Biroului pentru Relații cu Diaspora (BRD).

Stadionul a fost construit conform standardelor europene, cu resursele financiare proprii ale lui Lazarenco. Campania Cupa Verde constă în formarea a trei echipe de fotbal, de copii și extinderea ei pe întreg teritoriul țării, în special în localitățile rurale.

Ion Lazarenco-Tiron: „Stadionul l-am construit și dăruit copiilor din localitatea mea de baștină, Brăviceni, în cinstea dl Gheorghe Lașco, profesorul de sport din localitate.”

Ion Lazarenco-Tiron își propune să înoate cele 7 strâmtori sau canale de cursă lungă și foarte greu de înotat din lume, rezultat obținut de doar șase persoane de pe glob. Până acum, Ion a înotat trei din cele șapte (Gibraltar, La Manche, strâmtoarea Nordică). În 2016 planifică să înoate Canalul Catalina (California, SUA) și Canalul Molokai (Hawaii). Fondurile colectate în cadrul acestor evenimente, atât din partea membrilor diasporei, cât și din partea sponsorilor corporativi vor fi folosite pentru proiectul ”Sportul unește”.

Programul DIASPORA ENGAGEMENT HUB este implementat de BRD, cu susținerea OIM Moldova, în cadrul proiectului ”Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente