Specialiștii în sănătate mintală din Moldova sunt pregătiți să ofere asistență acasă la beneficiari

specialisti1
Foto: Trimbos

170 de angajați din centrele comunitare de sănătate mintală și spitalele din țară au acum toată pregătirea necesară pentru a lucra cu oamenii cu probleme de sănătate mintală, la domiciliile acestora.

Timp de șapte luni (între noiembrie 2015 și mai 2016), cei 170 de psihologi, psihiatri, asistente medicale și asistenți sociali au exersat cum să-i motiveze pe oamenii cu probleme de sănătate mintală și cum să lucreze de la egal la egal cu aceștia. Totodată participanții au învățat cum să colaboreze cu poliția, cu serviciile locale de asistență socială și cu alți actori sociali relevați la nivel de comunitate, pentru a le acorda cel mai bun suport beneficiarilor pe care îi au la evidență.

La sesiunile de instruire, care au avut loc simultan, la Chișinău, Bălți și Orhei, au participat atât angajați din centrele comunitare de sănătate mintală, cât și cei din spitalele din Republica Moldova.

Photo Credit: Trimbos
Photo Credit: Trimbos

Conf. Univ. Dr. Jana Chihai, Consultant în Sănătate Mintală Comunitară la TRIMBOS Moldova: „Serviciile de sănătate mintală în Republica Moldova sunt supuse unor schimbări de reformare radicale, cu deplasarea accentelor de la polul spitalicesc spre cel extraspitalicesc de îngrijire. Cheia succesului acestor schimbări sunt oamenii, adică profesioniștii ce lucrează în aceste servicii și schimbarea trebuie să înceapă de la fiecare din noi. Persoana cu probleme de sănătate mintală nu mai este un beneficiar pasiv, ci un participant activ la intervenția care se planifică și se implementează de către serviciile comunitare de sănătate mintală. În exercițiile practice am observat o reală trecere de la modelul medicalizat paternalist la modelul bazat pe parteneriat, unde beneficiarul este actorul principal“.

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe dedicate. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Photo Credit: Trimbos
Photo Credit: Trimbos

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar și generozitatea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente