Ce spune Ministerul Mediului despre deschiderea delfinariului de la Chișinău

delfini1
Foto: www.moldovenii.md

Ministerul Mediului a spus că nu verifică condițiile sanitar-veterinară de trai ale animalelor, ci doar respectarea legislației la importul lor.

„Referitor la deschiderea preconizată a delfinariului la Chișinău, venim cu următoarele precizări. Ministerul Mediului este organul de gestiune pe teritoriul Republicii Moldova al Convenției pentru comerțul internațional cu speciile sălbatice de faună și floră (CITES).

În temeiul art. 18, alin. (4) al Legii regnului animal, Ministerul Mediului al Republicii Moldova autorizează importul animalelor CITES în baza actelor prezentate de solicitant (prevăzute în alin. 5: avizul autorității științifice, copia contractului, copia certificatului CITES de export).

Conform aceleiași legi, cererile se examinează în termen de 30 de zile.

Având în vedere că solicitantul (SRL „Nemo Lux”) a prezentat setul de documente prevăzute de legislație, Ministerul Mediului a eliberat certificat de import pentru patru delfini și două foci. Motive legale pentru a nu da curs cererii solicitantului nu există, având în vedere că au fost anexate avizul pozitiv al autorității științifice (Institutul de Zoologie al Academia de Stiinte a Moldovei | Academy of Sciences of Moldova) și celelalte acte (contract și certificat CITES din Ucraina).

Menționăm că autoritatea centrală de mediu nu verifică condițiile sanitar-veterinară de trai ale animalelor, ci doar respectarea legislației la importul lor. Verificarea sanitar-veterinară este de competența altor autorități (în special, Direcția Supraveghere Sanitar-Veterinară a Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor).
Ministerul Mediului reiterează, şi pe această cale, convingerea sa că reprezentanții faunei sălbatice urmează a fi protejați în mediul lor habitual, fără implicare în evoluţia naturală a speciilor şi cu minimizarea ingerințelor umane în ecosistemele naturale” spune Ministerul Mediului.

Reamintim că azi, 24 mai, s-a lansat o altă petiție a Grupului Rețeaua Civică Urbană, care promite o campanie mai amplă, inclusiv prin trimiterea scrisorilor către deputaților din Guvernul Republicii Moldova.

Delfinariul de la Chișinău este deschis în rețeaua delfinariilor Nemo, care există și la Odessa.

Delfinariul se află la adresa: str. Andrei Doga, 26, și va avea deschiderea oficială la 27 mai. Delfinariul va putea primi până la 520 de spectatori, iar pregătirile pentru construcția delfinariului sunt foarte minuțioase, deoarece aceste mamifere sunt foarte fine și trebuie tratate la cel mai înalt nivel. Inițial delfinariul va avea patru delfini și două foci.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente