(foto, video) Marșul solidarității „Fără Frică” sau cele cinci cartiere de libertate

DinuBubulici photo-0574

Strada București din Capitală a fost plină de protestatari. Membrii comunității LGBT și oamenii solidari cu aceștia au pornit la pas într-un marș pașnic care purta sloganul „Fără frică”. Aceștia au reușit să-l parcurgă până la jumătate, doar cinci cartiere, fiind înconjurați de către reprezentanții unor comunități religioase. Cei din urmă au declarat că au ieșit să protesteze împotriva desfășurării unei asemenea acțiuni.

Mai întâi organizatorii marșului au schimbat traseul, deoarece au aflat că ar exista pericolul unor agitații. Aceștia au renunțat la desfășurarea acțiunii pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, și s-au pornit în coloană de pe strada București în intersecție cu strada Ismail. Manifestanții au mers fiind protejați de cordoanele de poliție din toate părțile.

Încă de la începutul acțiunii, mai mulți trecători și-au manifestat nemulțumirea, blamându-i pe persoanele îmbrăcate în maioul cu sloganul „Fără frică”. Odată ce au pornit la pas pe strada București, cei prezenți, s-a împărțit în două tabere: cea solidară cu Marșul „Fără frică” care manifesta în tăcere și tabăra celor care protestau prin rugăciuni. Ambele erau despărțite de cordonul poliției.

DinuBubulici photo-0557

Inițial, marșul solidarității organizat de Centrul de Informații „Genderdoc – M” a venit cu mesajul către toți locuitorii care trăiesc în Moldova să se manifeste împotriva fricii. Aceștia au îndemnat lumea: „Să ne solidarizăm într-un marș în tăcere pentru ca ceilalți să audă că noi nu ne temem!”.

„Știu că există unele pericole care pot apărea la acest marș. Știu că sunt necesari mulți ani ca să putem schimba ceva în mentalitatea oamenilor noștri, dar cu toate acestea nu am putut să stau acasă. Simt că acum e timpul să încercăm să schimbăm ceva. Sunt membru al comunității LGBT, sunt diferită și accept acest lucru. Astăzi simt că suntem susținuți de foarte multă lume. Acest marș ne eliberează de frică și ne oferă curaj”, a menționat Alexandra.

„Astăzi voi lupta în tăcere. Voi lupta pentru acei zeci de oameni care-și trăiesc viața în frică pentru că nu sunt acceptați. Am venit astăzi aici pentru a demonstra comunității că trebuie să fim toleranți față de toate minoritățile din țara noastră”, ne-a argumentat Alina, venirea sa la acest eveniment.

DinuBubulici photo-0601

La fiecare intersecție manifestanții erau blamați de diferite comunități religioase. „Noi nu vrem parada gay-lor” „Moldova – țară ortodoxă” sau „Să vă fie rușine!” acestea erau unele dintre cele mai des întâlnite replici. „Voi, care stați acolo în tricouri, de ce ați numit acest marș „Fără frică” dar sunteți înconjurați de atâția polițiști? Sunteți niște fricoși!” a declarat Svetlana, una dintre femeile care protesta de partea dreaptă a străzii București.

„Copii voștri vor fi blestemați” striga un alt bărbat. Apropiindu-ne de dânsul el ne-a spus că a venit să protesteze împotriva acestui marș deoarece este unul „care supără pe Dumnezeu”. „Oameni buni, ce faceți voi, treziți-vă! Ce cred despre asta părinții voștri, ce vor spune copii voștri despre acest lucru?” ne-a spus Vasile Prepeliță.

La mijlocul traseului, mai mulți protestatari, au aruncat cu ouă în persoanele care participau la marșul solidarității. Câteva femei au încercat să spargă cordonul poliției și să pătrundă în rândul manifestanților la marșul „Fără Frică”, dar au fost oprite imediat de către poliție.

DinuBubulici photo-0620

Organizatorii marșului solidarității intenționau să ajungă la strada Pușkin, unde urmau să facă și un flash-mob, un pătrat, simbolul campaniei „Fără frică”. Punctul culminant al marșului a fost, totuși, intersecția cu strada V. Alecsandri. Acolo un grup de protestatari au ieșit în fața marșului și au blocat trecerea. Aceștia aveau pancarte cu inscripția „Moldova este țară ortodoxă”.

Întrebându-i împotriva ce protestează, unul dintre aceștia a menționat: „Nu vom permite să se desfășoare niciun fel de marș în țara noastră. Noi suntem împotriva acestor tipuri de parade. În Moldova pot fi doar familii alcătuite din bărbați și femei” a menționat Vadim Cojocari, unul dintre protestatari. Acesta nu a dorit să răspunde de unde a aflat despre marș.

La intersecția străzilor București cu strada V. Alecsandri, la sfatul, poliției manifestanții marșului „Fără frică” au urcat în două autobuze și au fost evacuați. Printre aceștia se aflau și copii. Aceste autobuzele au fost pregătite din timp, ca o metodă de a asigura siguranța oamenilor în caz de acțiuni de agresiune.

Vezi aici cea mai completă galerie foto de la marșul solidarității „Moldova Pride” 2016.

DinuBubulici photo-0642

DinuBubulici photo-0647
Mai jos urmărește mai multe secvențe video de la eveniment.


Taguri: #Fără frică
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente