(foto) Conferință de presă LGBT: „Avem o poliție fără frică, azi am devenit mai liberi”

1
Foto: Facebook/Campania „Fărră frică”

Organizatorii marșului solidarității, organiat de către Centrul de Informații „Genderdoc – M”, după ce au fost evacuați de la acțiunea de protest, pentru a asigura securitatea tuturor persoanelor, au organiat o conferință de presă în care au făcut câteva declarații față de evenimentele de astăzi și față de acțiunile antiprotestatarilor.

 

a

Marșul de astăzi a fost cel mai lung marș din istoria comunității LGBT din Moldova, chiar dacă a parcurs doar cinci cartiere. La acesta au participat oamenii solidari cu această comunitate atât din țară, cât și de peste hotarele ei”. Declarația îi aparține directoarei executive a Centrului „Genderdoc – M”, Anastasia Danilova, care a spus în cadrul conferinței că marșul solidarității inițiat de către ei a purtat un caracter pașnic. Ceea ce a urmat în timpul desfășurării acestuia a fost un antiprotest organizat. „Sunt sigură că nici jumătate dintre oamenii care au venit să protesteze împotriva noastră nu cunoștiau de ce se împotrivesc”, a spus Danilova.

 

Organizatorii au mulțumit în mod special eforturilor poliției de a asigura securitatea participanților. „După ceea ce am văzut astăzi, vă spun că avem o poliție „Fără frică”. Gestul forțelor de ordine de a evacua protestatarii a fost discutat cu noi anterior. Pentru noi, la acel moment conta mai mult securitatea oamenilor decât continuitatea acțiunii”, a menționat Angela Frolov, coordonatoare de program în cadrul „Genderdoc -M”. Manifestanții marșului solidarității intenționau să parcurgă distanța până la strada Pușkin, unde urmau să desfășoare un flash-mob. „Datorită acțiunilor poliției noi ne-am simțit protejați. Despre cei care au ieșit să protestee împotriva noastră nu pot zice nimic, e dreptul lor. Așa este societatea noastră și așa trăim în ea. Ne-au acuzat că noi distrugem familiile tradiționale. Noi considerăm că o familie tradițională este o familie unde este respect și demnitate”, a spus Frolov.

 

 

Unul dintre organizatori, Artiom Zavadovsky, coordonator de program la centrul „Genderdoc – M”, a menționat: „Astăzi noi am depășit fricile noastre și am dat frâu libertății”. Referindu-se la postarea pe care a făcut-o pe rețelele de socializare Grigore Petrenco, fostul reprezentant al PCRM, acesta a adăugat că mesajul politicianului este o surpriză plăcută: „Faptul că un membru al unui partid homofob face o asemenea declarație și vorbește atât de deschis despre acest lucru este un progres. Dorim ca la anul viitor să-l avem pe domnul Petrenco alături de noi la marș”, a spus Zavadovsky.

 

De asemenea, organizatorii marșului au menționat că se vor sfătui cu avocații pentru a afla dacă au fost încălcate anumite drepturi și se vor gândi la cererea de a investiga acest caz.

La acest marș, pe lângă ambasadele SUA, Austriei, Suediei, Italiei au participat și agențiile ONU, și reprezentanții delegațiilor Uniunii Europene, dar și mai mulți oaspeți ai comunității veniți din țări precum: Rusia, Belorusia, România, Ucraina, Franța, Elveția, Germania, Azerbaidjan etc.

Menționăm că în Republica Moldova nu există date statistice care ar arăta câți membri ai comunității LGBT există în societate. Conform studiilor internaționale, în medie, în fiecare stat, 5% din populație are o orientare sexuală diferită.

Photo Credit: Facebook/Campania socială „Fără frică”
Photo Credit: Facebook/Campania socială „Fără frică”
Taguri: #Fără frică
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente