Deputatul democrat Constantin Țuțu a fost achitat în dosarul crimei de la Orhei

tutu

Depu­ta­tu­lul Con­stan­tin Țuțu rămâne cu cazi­e­rul curat. Astăzi, Jude­că­to­ria Orhei l-a achi­tat după ce pro­cu­ro­rii l-au învi­nuit de huli­ga­nism în dosa­rul omo­ru­lui lui Ale­xei Veretco, din Codrii Orhe­iu­lui. Sin­gu­rul care a fost con­dam­nat este Ion Corco­del, cel care și-a asu­mat vina. Însă nici acesta, care este cer­ce­tat în liber­tate, nu va ajunge după gra­tii acum. Jude­că­to­rii anunță că aces­tuia i se va reține pașa­por­tul, pen­tru ca să nu poată părăsi, legal, țara. Doar că, la pro­nun­ța­rea sen­tin­ței nu a fost pre­zent niciun incul­pat, scrie Ziarul de Gardă.

Con­stan­tin Țuțu a ple­cat în momen­tul în care jude­că­to­rii au anun­țat că merg în deli­be­rare, moti­vând că are ședință la Par­la­ment. Instanța a con­si­de­rat că Țuțu, ală­turi de cei­lalți incul­pați acu­zați doar de huli­ga­nism, 498-tutu și nu de omor, să fie achu­i­tați. Lui Țuțu, instanța a dis­pus să-i fie res­ti­tu­ită inclu­siv arma pe care o deți­nea în momen­tul pro­du­ce­rii cri­mei și din care, atunci, pro­cu­ro­rii au sta­bi­lit că Țuțu chiar ar fi îmu­ș­cat.

Ion Cor­do­del este sin­gu­rul con­dam­nat în acest dosar. Acesta a fost și sin­gu­rul învi­nuit de moar­tea lui Ale­xei Veretca. El și-a recu­nos­cut vina și a fost cer­cetat în stare de liber­tate. Nu a fost pre­zent nici la pro­nun­ța­rea sen­tin­ței, iar jude­că­to­rii au decis ca el să nu fie încă­tu­șat decât dacă va fi găsit vino­vat și de Cur­tea de Apel Chi­și­nău, care va exa­mina dosa­rul în ordine de apel. Magis­tra­ții au decis să-i fie luat pașa­por­tul, pen­tru ca acesta să nu poată părăsi, legal, R. Mol­dova.

La pro­nun­ța­rea sen­tin­ței de azi nu a asis­tat niciun incul­pat, dar nici pro­cu­ro­rul Denis Rotaru, cel care a con­dus urmă­ri­rea penală în acest dosar.

În seara de 28 apri­lie 2012, actu­a­lul depu­tat Con­stan­tin Ţuţu, atunci un sim­plu spor­tiv, a fost impli­cat într-un schimb de focuri, în urma cărora a dece­dat un băr­bat, Ale­xei Veretca, de 42 de ani, şi rănit Iurie Mat­co­vschi, fost poli­ţist, pri­e­ten cu vic­tima. Crima a avut loc lângă res­ta­u­ran­tul Doi Hai­duci, din Codrii Orhe­iu­lui. Atunci Ţuţu, care a fost ală­turi de un grup for­mat din peste 12 per­soane, a fugit de la faţa locu­lui împre­ună cu ami­cii săi, Ion Corco­del, Vasile Cojo­caru, Oleg Pru­teanu, Radu Andri­ţco, Dumi­tru Colo­mei­ciuc şi Ale­xan­dru Oni­ş­ciuc, oame­nii legii obţinând pe numele fie­că­ruia din­tre ei man­date de arest.

Dacă ulti­mii trei nu au fost găsiţi nici până astăzi, Con­stan­tin Ţuţu a fost de negă­sit doar atâta timp cât pe numele său era eli­be­rat un man­dat de arest. În mai 2012, pe când era dat în cău­tare, magis­tra­ţii Jude­că­to­riei Cen­tru i-au schim­bat măsura de arest, Ţuţu fiind tri­mis ini­ţial în arest la domi­ci­liu, iar ulte­rior lăsat în liber­tate, sub con­trol judi­ciar. Atunci, acesta a apă­rut.

Ini­ţial, pro­cu­ro­rii i-au învi­nuit pe toţi cei impli­caţi în acel schimb de focuri de 489-veretcapar­ti­ci­pare la omor. În scurt timp însă, Denis Rotaru, pro­cu­ro­rul secţiei exer­ci­tare a urmă­ri­rii penale pe cauze exce­pţio­nale din cadrul Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale (PG), deci­dea ca Oleg Pru­teanu, Vasile Cojo­caru şi Con­stan­tin Ţuţu să fie acu­zaţi doar de huli­ga­nism. Toate astea după ce Ion Corco­del a admis că el ar fi fost cel care a tras în Ale­xei Veretca.

Recent, CEDO a cerut Guver­nu­lui R. Mol­dova expli­ca­ții pe mar­gi­nea cazu­lui.

Con­stan­tin Țuțu este depu­tat în Par­la­men­tul R. Mol­dova pe lis­tele PD. Acesta a apă­rut ante­rior în mai multe ima­gini ală­turi de Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc, omul des­pre care mai multe voci sus­țin că ar con­trola, prin inter­me­di­ari, felul în care se face jus­ti­ție în R. Mol­dova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente