Alexandru Tănase: „Prin alegerea preşedintelui de către popor, s-a încheiat perioada tristă a înţelegerilor oculte”

43661
Foto: IPN

Potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, alegerile prezidenţiale care vor avea loc în toamna acestui an vor fi o victorie a democraţiei. „Indubitabil, prin alegerea preşedintelui de către popor, s-a încheiat perioada tristă a înţelegerilor oculte, unde deciziile se adoptau într-o manieră nu prea transparentă. O asemenea situaţie nu va mai fi. Am reuşit să dezlegăm o situaţie complicată”, a afirmat preşedintele CC, în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul N4.

Potrivit președintelui, parlamentul Republicii Moldova trebuie să modifice Codul electoral şi Legea partidelor pentru a efectua reforma electorală. Totodată, acesta a menționat că sistemul electoral actual din Moldova generează partide de tip SRL care nu au convingeri politice, transmite IPN.

În opinia preşedintelui CC, partidele practică jocul politic nu din convingeri politice, dar, în mare parte, un joc tehnic pentru a putea guverna. „Sistemul electoral actual nu permite ca un vot dat unui partid mai mic să se materializeze în decizii poltice”, este de părere Alexandru Tănase.

Preşedintele CC a declarat în cadrul emisiunii că ar vrea ca partidele care deţin puterea politică în Moldova să opereze o serie de reforme importante. „Trebuie să operăm o reformă a sistemului politic, să renunţăm la listele electorale, să optăm pentru un sistem care ar oferi posibilitatea cetăţeanului să voteze pentru candidaţi concreţi, care ar obliga partidele să nu-şi caute mascote, dar personalităţi care ar avea o greutate politică”, a notat Alexandru Tănase.

Potrivit preşedintelui CC, Republica Moldova ar putea prelua oricare din cele trei sisteme electorale care există la ora actuală în statele baltice, care au reuşit să genereze o clasă politice responsabilă, ceea ce, în opinia lui, în Moldova nu există.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente