(video) Sergiu Cioclea: În a doua jumătate a anului ținta inflației de 5% va fi atinsă

1
Foto: captură video privesc.eu

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, a prezentat raportul asupra inflației în cadrul unei conferințe de presă, desfășurate astăzi. Cioclea a menționat că BNM a revizuit în scădere prognoza inflației pentru anul 2016 la 7,0 la sută, față de 10,1 la sută cât anticipa în februarie. Referindu-se la prognoza inflației pe termen mediu, acesta a declarat că ritmul anual al inflației s-a micșorat de la 13,6 la sută în luna decembrie 2016, la 9,4 la sută în luna martie 2016.

Aceeași tendință descendentă poate fi observată și la ritmul inflației de bază, care a scăzut de la 14,6 în decembrie 2016 la 10,2 în martie același an.

Referindu-se la diminuarea inflației de bază, guvernatorul Băncii Naționale a menționat că acest lucru se datorează aprecierii valutei naționale față de dolar și perioadei de recesiune.

Cioclea a menționat că factorii care explică această evoluție sunt și interni, și externi, dar este și o contribuție a politicii monetare desfășurate de Banca Națională în ultimele două trimestre. „În noua rundă de prognoze vom atinge coridorul țintă anunțat în Strategia Băncii Naționale pe banda de 5% deja în a doua jumătate a anului”, a menționat Cioclea.

 

captură video privesc.eu

Banca Națională a luat în considerare la prognoza inflației o creștere economică mai mică în zona euro și o recesiune mai profundă în Federația Rusă, o depreciere a dolarului SUA față de alte valute, un preț relativ mai mare la petrol decât se aștepta anterior, dar și scăderea prețurilor la produsele alimentare. „Sunt discuții pe unele categorii de tarife care continuă și în funcție de deciziile autorității de reglementare, am putea să avem și aici modificări”, a mai spus guvernatorul.

Menționăm că în acest an BNM înregistrează a doua oară o prognoză de încetinire a inflației, după ce în februarie a fost diminuată la 10,1% față de 11,9% progoza făcută în noiembrie 2015.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente