(foto) În premieră în Moldova s-a desfășurat un turneu internațional de șah online între deținuții minori

1
Foto: penitenciar.gov.md

În premieră, astăzi, 5 mai, în Republica Moldova s-a desfășurat Turneul internațional de șah on-line dintre un grup de deținuți minori din Penitenciarul nr.10  Goian și echipa minorilor din custodia Coloniei de corecție nr.2 din orașul Babruisk, Republica Belarus. Startul Turneului internațional de șah între deținuții minori din Republica Moldova și Republica Belarus a fost dat  prin intermediul videoconferinței organizate în instituția de detenție, comunică serviciul de presă al instituției.

Competiția se desfășoară ca urmare a semnării „Regulamentului privind desfășurarea Turneului” în cadrul vizitei delegaţiei moldovenești în Republica Belarus.

Directorul adjunct al Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP), Igor Guja, a urat mult succes ambelor echipe participante și a menționat că: „Este pentru prima dată când în sistemul penitenciar din Republica Moldova se organizează un astfel de turneu internațional interpenitenciar și care sperăm să aibă continuitate, urmând a fi extins în alte instituții de detenție din țară, inclusiv cu implicarea mai multor state. La turneul de astăzi au participat trei minori, iar numărul participanților urmează a fi extins în viitorul apropiat până la 15 deținuți”.

Photo Credit: penitenciar.gov.md

Cei șase participanți bine pregătiți, după mai multe reprize au stabilit un scor egal, minorii având posibilitatea de a-și demonstra nivelul lor strategic la șah.

Deținuții minori s-au arătat interesați şi de alte viitoare competiţii de acest gen, menționând că șahul le dezvoltă capacitatea de a prevedea consecinţele propriilor acţiuni și de a forma logica gândirii.

Menționăm că, pentru participare activă la Turneul internațional de șah minorii vor avea parte de o surpriză din partea conducerii DIP.

Photo Credit: penitenciar.gov.md

Scopul acțiunii este dezvoltarea spiritului de echipă şi a calităţilor emoţional-volitive, care garantează o reeducare şi reintegrare adecvată în societate a deținuților minori, precum și dezvoltarea unei bune relaţii de colaborare dintre autorităţile penitenciare ale ambelor state, oferind posibilitatea realizării unor noi proiecte de dezvoltare, în special în domeniul producerii.

De asemenea, în cadrul vizitei, directorul adjunct al DIP, Igor Guja s-a familiarizat atât cu condițiile de detenție din penitenciar, cât și cu condițiile de lucru ale angajaților acestei instituții. Acesta a interacționat în discuții cu minorii privați de libertate și angajații instituției, evaluând starea de lucruri în cantina penitenciarului, sectorul medical, clasele de studiu, sala de sport, dar și sectorul nou de detenție, aflat în proces de construcție.

Photo Credit: penitenciar.gov.md
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente