Cinci echipe de tineri din Moldova ne reprezintă la concursul „Odyssey of the Mind” 2016 din Gdansk

adc1
Foto: Photo Credit: ADC

Creativitatea este sărbătorită anual în cadrul unui eveniment deosebit cu numele Eurofest — parte a programului educațional internațional „Odyssey of the Mind”. Moldova, în acest an, este reprezentată de 5 echipe de elevi din Cimișlia, Florești, Anenii Noi și Sălcuța, ce vor concura cu alți 500 de participanți din 11 țări, între 29 aprilie și 4 mai, în orașul Gdansk, Polonia.

Odyssey of the Mind este un program educațional interanțional de creativitate pentru copii și adolescenți desfășurat în 25 de țări din întreaga lume. Programul este implementat în Moldova de către Asociația pentru Dezvoltare Creativă (ADC).


„Eurofest” este un festival de creativitate pentru copii și tineri, organizat de diferite organizații și găzduit anual de țări vest și est europene. Este un eveniment de 5 zile în cadrul căruia mii de elevi din întreaga Europă, Rusia, Belarusi, India și China, se întâlnesc pentru a demonstra abilități deosebite la soluționarea problemelor de complexitate diversă (de la cele artistice până la cele de natură tehnică) și ingeniozitate în abordarea lor. Participanții fac schimb de bune practici cu semenii lor din diferite țări, depășind barierele lingivistice și cele culturale.

Agenda evenimentului este una pe cât de creativă, pe atât de încărcată pentru toți cei implicați în eveniment: echipe, organizatori, antrenori și coordonatori de program. Echipele vor prezenta rezultatele soluției pentru problema de lungă durată, cu care au luat loc de frunte la competiția națională, după care vor demonstra cât de agili sunt în rezolvarea problemei spontane. Ei vor fi apreciați de către un juriu internațional, în componența căruia sunt doi reprezentanți ai ADC: Adriana Pînzaru și Violeta Cernei.


Dacă la competiția națională echipele au doar două probe, atunci la Eurofest tinerii au de soluționat o problemă în echipe mixte: câte 3 echipe din țări diferite vor avea o misiune comună. Ei vor explora orașul prin intermediul unui City Quest, vor comunica și vor lega prietenii. Deseori membrii echipelor nu vorbesc aceeași limbă, iar în acest fel comunicarea devine și mai interesantă.

În timp ce echipele vor concura, membrii ADC, responsabili de implementarea programului: Viorica Budu și Mariana Țurcan vor participa la sesiuni de informare și planificare alături de omologii lor din cele 11 țări participante.

Până în acest an, elevii din Republica Moldova au participat de 17 ori la Festivalul European „Odyssey of the Mind” și au obținut numeroase premii.


Fiți cu ochii pe pagina de Facebook al programului „Odyssey of the Mind Moldova” și pe pagina usalumni.md pentru a susține echipele:

#. „Heart Beat” de la Centrul de creație pentru copii și adolescenți Cimișlia, antrenoare — Tatiana Cobileanschi, Rodica Orlov și Duran Coleen;
#. „Dream Team” de la Liceul „Mihai Eminescu”, Florești, antrenoare – Tatiana Dragan;
#. „Dangerous” de la Liceul „Mihai Eminescu”, Anenii Noi, antrenoare – Daniela Danuța și Valentina Șatohin;
#. „Royal Jokers” și „The Lighters”, Liceul „Meșterul Manole”, Sălcuța, Căușeni, antrenori – Sergiu Jelihovschii, Diana Jelihovschi și Liuba Tătaru.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente