Student basarabean la Suceava: Toate aspectele de viață a studenției lui Silviu Cugut

silviu-cugut-student-suceava
Foto: Silviu Cugut/ Dmitri Gorobîc

Articolul este despre perioada de studenţie a lui Silviu Cugut la Suceava. Materialul face parte dintr-un proiect de-al lui Dmitri Gorobîc care colectează experiențele studenților din Moldova care învață în România.

„Salutare, voi scrie despre perioada mea de licență din orașul Suceava, Universitatea Ștefan cel Mare, specializarea Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, și anume, primii 3 ani de studenție. Cred că experiența mea este un pic mai deosebită, deoarece mă număr printre cei care au intrat direct la facultate, la cu taxă. Prin consulat nu am reușit, pentru că am avut note cam mici” spune Silviu pe blogul lui Dmitri Gorobîc.

Viața de student la Suceava a lui Silviu Cugut

Silviu Cugut Photo Credit: Dmiti Gorobîc
Silviu Cugut Photo Credit: Dmitri Gorobîc

Bani

Cheltuielile anuale a unui student la cu taxă au fost de circa 4000 euro (cazare, permis de ședere, taxa anuală pentru studii și bani de buzunar). Poate unii se întreabă de ce am decis să intru la cu taxă, cred că raspunsul este evident: diploma recunoscută, oameni, cultură nouă… suntem la fel, dar în același timp atât de diferiți.

Primele experiențe

Prima zi o țin minte de parcă a fost ieri. Așa s-a primit că am venit cu mătușa mea la universitate să mă înregistrez pentru cămin. Nu am avut bătaia de cap de a căra bagaje, pachete de acasă, pentru că totul îmi asigura mătușa, care locuia la 60 km de Suceava.

Țin minte cum administratoul căminului mi-a dat cheile și împreună cu mătușa am urcat până la etajul unde-mi era camera. Mătușa mereu repeta că dacă iau bătaie să-i spun ei și ea rezolvă, am fost de acord, numai să-i astup gura.

Ușa era deschisă, dau să intru în cameră să fac cunoștință cu băieții, dar când colo, toate 3 paturi erau ocupate, toți dormeau, era amiază. Am crezut că administratorul a greșit camera, trag o fugă până la el, îi lămuresc situația, el se miră și spune că nu e nicio greșeală, îi spune jandarmului să meargă cu mine, ajungem în cameră, îi scoală pe toți, somnoroși, umflați pe față. I-a luat la întrebari, ce caută al treilea pe patul meu ș.a.m.d. Într-un moment am început să realizez că am dat de belea. Incidentul s-a petrecut vineri și urma să revin la cămin peste două zile, țin minte cum tot weekendul am retrăit că voi mânca bătaie de la băieți. Până la urmă m-am cazat, m-am întâlnit cu colegii de cameră și prietenii lor în campusul universității (“la scări” cum mai spun studenții de la USV), le-am lămurit care a fost situația, ei mi-au spus că au primit avertisment (cred că dacă primeau amendă precis că-mi înhațam bătaia) și că al 3-lea care mi-a ocupat locul s-a culcat la mine în pat deoarece el, împreună cu colegii mei de cameră au tras o beție cu o zi înainte. Până la urmă am râs de acest incident. Spre seară s-a început inițierea bobocilor „la sălcii” (Era un mic parc cu sălcii în zona campusului), țin minte cum 3 zile am tremurat și mi-a fost rău (Niciodată să nu amestecați koniakul cu vinul și berea!). Cam așa a fost în primele zile.

Anii de facultate

Anul I de facultate a fost greu, cu câteva restanțe. Nu a fost student cel care nu a avut nici o restanță. Cauza restanțelor: parțial leneveala și parțial distracțiile.

Anul II de facultate a fost cel mai simplu, fără restanțe, note bune și călătorii prin toată România. Am făcut voluntariat în incinta facultății mele, ceea ce mi-a oferit șansa de a obține un loc la buget + bursă. În mod normal, un străin la cu taxă, nu are dreptul să treacă la buget, dar fiindcă eram singurul moldovean pe un loc cu taxă din facultate și pentru că o domnișoară care trebuia să confirme un loc la buget, a renunțat la facultate, am luat eu locul, cu amândoua mâini și cu zâmbet pe față. Slavă Domnului!

Anul III a fost cam stresant, pentru că trebuia să scriu licența. În rest, parcă mi-a părut un pic plictisitor, anul I și II au fost cei mai buni.

Photo Credit: Alexandra Acatrinei
Photo Credit: Alexandra Acatrinei

Despre Suceava, universitate și cămine

Suceava este un oraș cu istorie, dar numai istoria a rămas din el. Zic așa deoarece administrația locală nu are grijă de el. Este un oraș mic, cu oameni de treabă, costul traiului este scăzut în comparație cu celelalte destinații universitare precum Iași, București, Cluj. Este situat în apropierea munților, nu este aglomerat, dar are o problemă cu strada principală, la amiază se face un ambuteiaj rutier groaznic. Are câteva centre comerciale, printre care si Iulius Mall și Bazarul, unde se vând produse din Ucraina (Hrișcă, conserve și alte chestii care se găsesc și la noi, prețurile sunt pământești). Găsești și diferite rețele mari de fastfood. Am auzit că unii studenți trăiau cu 65 euro din bursă + genți de acasă. Personal cheltuiam minim 150 euro, deoarece nu trecea vreo zi fără să mănânc la cantină sau în oraș. Totul ce este legat de bani este pur subiectiv.

Universitatea

Universitatea cred că este foarte bună, are toate dotările pentru a studia. Am fost uimit când am văzut că în biblitoecă au iMac-uri. Din interior arată ca un mall. Unii profesori sunt răi, le place să chinuie studenții (nu cred că există vreo universitate care nu ar avea indivizi de genul), dar majoritatea profesorilor sunt foarte de treabă.

Cazare

Căminele sutdențești sunt superbe, la moment sunt 5 și urmează să apară și al 6-lea cămin. Sunt amplasate aproape de universitate, nu aveți nevoie de transport public ca să ajungeți la ore, maxim 10-15 minute pe jos. Prețurile diferă de la un cămin la altul,  între 90 și 160 RON/Lună pentru studenții moldoveni la buget. Pentru mai multe detalii puteți accesa site-ul universității: WWW.USV.RO.

Voi face o listă cu o descriere succintă a fiecărui cămin. Lucrurile personale trebuie să le aduceți de acasă.

Căminul C1

Localizare: Se află în campusul universității, la 1 minut de sălile în care se fac orele.

Facilități: 4 persoane în cameră, paturi supraetajate. Nu are frigider. Baie și wc comun pe etaj. Internet, dulapuri, mese, scaune, schimburile pentru pat se dau în campus, vă puteți schimba albiturile chiar și de 2 ori pe zi. Spălătoria se află vis-a-vis în căminul C2. Câte o bucătărie pentru fiecare etaj. Totul este inclus în prețul lunar.

Preț: Pentru bugetari/bursieri ai statului român, numai 90 RON/Lună

Căminul C2

Localizare: Se află în campusul universității, la 1 minut de sălile în care se fac orele.

Facilități: 3 persoane în cameră, paturi supraetajate, are frigider, televizor. Baia și wc comun pe fiecare modul, fiecare modul are 2-3 camere. Există și camere tip apartament cu o mică bucătărie, baie și wc înăuntru. Internet, dulapuri, mese, scaune, schimburile pentru pat se dau în campus. Spălătoria se află la subsol, câte o bucătărie pentru fiecare etaj. Totul este inclus în prețul lunar.

Preț: Pentru bugetari/bursieri ai statului român, numai 140 RON/Lună

Căminul C3

Localizare: Se află înafara campusului universității, la 10-15 minute de sălile în care se fac orele.

Facilități: 2 persoane în cameră, paturi supraetajate, frigider, televizor. Baia și wc sunt în interiorul camerei. Are internet, dulapuri, mese, scaune, schimburile pentru pat se dau în cămin, spălătoria se află la etajul unu. Câte o bucătărie pentru fiecare etaj. Totul este inclus în prețul lunar.

Preț: Pentru bugetari/bursieri ai statului român, numai 160 RON/Lună

Căminul C4

Localizare: Se află în campusul universității, la 5 minute de sălile în care se fac orele.

Facilități: 3 persoane în cameră, paturi supraetajate, frigider, televizor. Baia și wc sunt în interiorul camerei. La fel este internet, dulapuri, mese, scaune. Schimburile pentru pat se dau în campus, spălătoria se află la subsol. Câte o bucătărie pentru fiecare etaj. Totul este inclus în prețul lunar.

Preț: Pentru bugetari/bursieri ai statului român, numai 160 RON/Lună

Căminul C5 este la 3 minute distanță de universitate, este asemănător cu căminele C2, C3 și C4, dar nu cunosc persoane care au stat în el, am auzit că nu prea se merită.

Căminul C6, urmează să intre în posesia universității, nu știu mai multe informații despre acest cămin.

Transportul

Eu sunt din nordul Republicii Moldova, la 12 km de vama Lipcani-Rădăuți Prut. Din câte știu, majoritatea elevilor și studenților din nordul moldovei trec prin această vamă, singura problemă este că o poți trece numai cu mașina, așa că trebuie să oprești mașinile și să rogi șoferul să te ia cu el. Uneori este problematic pentru băieți, dar simplu pentru fete. Cum treci vama, nimerești direct în satul Rădăuți Prut și mai mergi înainte vreo 150 metri până la stația de unde pleacă microbuzul spre Suceava. Pornește la ora 16:00 și la 19:00 este în Suceava. Microbuzul circulă zilnic.

Pentru cei care sunt din centrul Moldovei sau de la sud, traseul este prin Iași, spre Suceava.

Oportunități de angajare

Suceava este un oraș mic. Nu vei găsi jobul visului tău, dar ceva pentru a-ți câștiga existența găsești garantat. Poți munci la negru, dar poți și legal, totul depinde de ambiție și experiență. Din câte le știu, ai șanse mari de angajare dacă cunoști minim două limbi străine (de exemplu Rusa și Engleza). Am o mulțime de prieteni care au un job bun în București, unii chiar și în Suceava. Acești prieteni au absolvit Universtiatea „Stefan cel Mare” din Suceava. Știți că este un mit, conform căruia, ai șanse mari la angajare dacă absolvești o universitate mai prestigioasă. Acesta este un mit și totul depinde de experiență și cunoștințe.

Silviu Cugut în Erevan, Armenia
Silviu Cugut în Erevan, Armenia

Uite că am ajuns să fiu masterand în Suceava, anul 1, specializarea Planning of New Tourism Products and Destination Management. Acum, când scriu acest articol (18.04.2016) mă aflu în Armenia, Erevan, sunt student Erasmus pentru un semestru.

Cam atât, sper că nu mi-a scăpat nimic. Hai noroc!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente