Cum e să fii elevă basarabeancă la București: Care e diferența dintre studiile din România și cele din Moldova

12417982_955596671161017_7030057294971663943_n
Foto: www.facebook.com / crina.gurina

Crina Gurin este o domnișoară din Republica Moldova care după clasa a 9-a a decis să își continue studiile în România. A depus actele și în cele din urmă a fost admisă, iar în luna septembrie a anului 2011 a început studiile la Colegiul Economic „A.D. Xenopol”. Detalii despre studii și viața de studentă la colegiul din România află din interviul de mai jos.

De ce ai decis să continui studiile în România, dar nu în Moldova?

Am decis să optez pentru studiile din România din iniţiativa de a încerca ceva nou, datorită nivelului mult mai ridicat de învăţătură şi mai ales pentru a primi un certificat de studii europene la absolvirea colegiului, care ne oferă mai multe posibilităţi şi avantaje de a ne continua drumul pe care l-am ales.

De ce ai ales să mergi la colegiu și nu la un liceu?

Am ales să-mi continui studiile la colegiu pentru că acesta este de fapt un liceu mai vechi în care te specializezi într-un anumit domeniu. Fiind mai vechi, este ridicat și nivelul de predare, profesorii au o experienţă mai mare şi au mai multe așteptări din partea elevilor. Toate aceste motive au dus şi la creşterea mediei de admitere în colegii. Un alt factor important care m-a determinat să aleg să-mi continui studiile într-un anumit colegiu este certificatul pe care îl obţin la absolvirea acestuia, precum și faptul că ai deja o bază formată într-un domeniul ales şi experienţa necesară pentru ca să găsești mai uşor un post de muncă, ceea ce reprezintă pentru fiecare un avantaj enorm.

Colegiul în care îți faci studiile îți oferă cămin și o bursă?

Statul Român oferă studenților și elevilor basarabeni cămine și burse. Pentru ca să păstrezi locul în cămin și bursa este nevoie doar de note bune, fapt care motivează elevii să studieze și să nu rămână corigenți.

Collage
Photo Credit: facebook.com / Colegiul.Economic.A.D.Xenopol

După patru ani de studii în România, ne poți explica care este diferența între studiile din Moldova și cele din România?

Din punctul meu de vedere, există diferenţe majore între studiile liceale din România şi cele din Republica Moldova, cum ar fi modul de predare al profesorilor. Atitudinea profesorilor e mult mai serioasă și ei au scopul ca elevii să fie cât mai pregătiți pentru examenul de bacalaureat, acesta fiind obiectivul lor major. Fiecare profesor este bine specializat în domeniul său. Materia e predată mai concis şi mai simplu de asimilat pentru elevi. Suportul didactic este la un preț accesibil oricărui elev, unele cărți fiind chiar gratuite. Instituțiile școlare sunt mereu bine păzite, elevii aflându-se mereu în siguranță. Elevii sunt supravegheați tot timpul cu ajutorul camerelor audio-video, nu doar în timpul examenelor, dar zi de zi, chiar şi în timpul pauzelor. Elevii se pot implica în diverse activități, care îi ajută sa-şi creeze o experienţă proprie. După absolvirea liceului, oportunitățile unui elev din România sunt mult mai mari şi mai realizabile decât ale unui elev din Republica Moldova, acest fapt datorându-se şi aderării României la UE. În cadrul fiecărei instituții, sunt impuse anumite reguli, în scopul creșterii nivelului educațional, acestea fiind mereu respectate.

Cum ai fost primită de colegi, ai simțit că ești venită din altă țară?

Chiar dacă am venit dintr-o altă ţară, spre surprinderea mea, am fost bine primită de toţi colegii de clasă, mai ales de profesori. Majoritatea profesorilor apreciază nivelul educației, modul de gândire şi dorinţa elevilor basarabeni de a-şi atinge scopurile propuse, în ceea ce privește învățătura şi cariera dorită. Nu am avut conflicte şi nu m-am simțit niciodată izolată, discriminată sau jignită de colegi. Dimpotrivă, chiar din motivul că vin din Republica Moldova, mă apreciază mult şi mă respectă. Acum fac parte dintr-un colectiv unit şi prietenos.

Ce fel de orar aveți? Nu sunteți suprasolicitați la ore?

Orarul este bine organizat pe parcursul celor cinci zile de şcoală. În colegiul unde studiez eu, în primii doi ani de studii, cursurile încep după ora 12.30, ceea ce oferă elevului un somn mai prelungit dimineața. În ceilalți doi ani, orele se desfășoară începând cu 7.30, ceea ce permite elevilor să se pregătească mai avansat de examenul final, dar şi să-şi organizeze ziua după bunul plac.

Orele obișnuite au durata de 50 de minute cu 10 minute pauză, dar şi o pauză mai mare pentru mersul la cantină. Beneficiem pe parcursul anului de un program de iarnă şi unul de vară, cel de iarnă fiind mai scurt, iar cel de vară mai lung. Acest program este în favoarea tuturor elevilor şi profesorilor.

13043566_563357537158919_7247542397870630363_n

Este o diferență între temele pentru acasă în România și cele din Moldova?

La fel ca în Republica Moldova, avem teme pentru acasă, însă acestea presupun o pregătire şi responsabilitate diferită în funcţie de programul şi specialitatea pe care o avem. Există însă și diferențe. De exemplu, la limba şi literatura română, programul din România nu pune accentul pe gramatică, creaţie, dar mai mult pe operele şi autorii care stau la baza istoriei limbii române.

Ce program de pregătiri pentru examene aveți?

Nu avem un program de pregătire special pentru examenul de bacalaureat, profesorii pun accent pe pregătire chiar din clasa a 9-a. În clasa a 12-a este organizat orarul astfel încât acesta să cuprindă ore de pregătire la obiectele de bacalaureat, dar care nu sunt obligatorii, fiind în funcţie de dorinţa elevilor. Pentru a susține cu brio examenul final, mulți dintre elevi fac în afara orelor școlare, meditații contra-cost.

De ce activități extracurriculare beneficiezi tu și colegii tăi în instituția de învățământ în care studiați?

La nivelul colegiului sunt organizate multe activități extracurriculare cum ar fi cele de voluntariat. Pe parcursul anului sunt organizate concursuri precum: Ziua Chinei, ziua Franţei, ziua Turciei, ziua Marii Britanii, săptămâna altfel, Primăvara Şcolilor etc. Desigur, avem organizate si competiţii de sport: campionatul de baschet, volei, tenis, fotbal.

Activităţile elevilor în afara orelor şi în timpul lor liber nu sunt limitate, aceştia se pot înscrie şi participa la acţiuni de voluntariat, cum ar fi : Crucea Roşie, Proedus, Organizaţia Studenţilor Basarabeni, Asociaţia studenţilor Basarabeni, Organizaţia studenţilor de pretutindeni etc. În timpul liber se pot angaja la un post de muncă part-time, începând de la vârsta de 16 ani.

Ce oportunități are un elev care absolvește colegiul?

Elevii care absolvesc colegiul, faţa de cei de la liceu au oportunități mult mai avantajoase. În afara faptului că participă şi au în program ore ca şi la liceu, aceştia au ore ce ţin de o anumită specialitate şi un anumit profil, iar la finalul studiilor obţin o diplomă precum că au cunoştinţe necesare într-un anumit domeniu, cu ajutorul căruia se pot înscrie mai uşor la o facultate, având deja studiile făcute pentru a da examenul de admitere sau îşi completează CV-ul cu acel certificat care îi ajută să beneficieze de un post de muncă mai bun.

11033720_686379991495188_5379668362946650553_n

Care sunt planurile tale după absolvirea colegiului?

Odată ce am hotărât să mă înscriu la colegiul cu profil economic/tehnologic, după absolvire voi continua acest drum la o facultate cu același profil. Pe parcursul anilor de studenție voi participa la cursuri de dezvoltare profesională.

Îți place la București? Cum îți place să petreci timpul tău liber în oraș?

Bucureștiul este un oraș extraordinar, plin de viață, de lumină și în permanentă dezvoltare. Este primul oraș pe care l-am descoperit cel mai bine și mă mândresc cu acest fapt si nu regret alegerea pe care am făcut-o. Am reușit să mă îndrăgostesc de acest oraș. Bucureștiul este o explozie de culoare, putere, istorie, romantism, frumusețe, miracol, un loc care nu te lasă să te plictisești niciodată. În timpul liber prefer să evadez din lumea mea prin străzile înguste și împodobite din Centrul Vechi, să cutreier orașul, să merg în parcuri, la cinema, biblioteci și alte activități de care este obsedată orice persoană la această vârstă.

Interviu realizat de Constantin Topală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente