1.000 de medici de familie vor fi instruiți să diagnosticheze problemele de sănătate mintală în forme ușoare

trimbos

20 de formatori vor pregăti 1.000 de medici de familie și asistente medicale, din Republica Moldova, în cadrul Programului de instruire a medicilor de familie și asistentelor medicale din sectorul Asistenței Medicale Primare. Acest program are loc în contextul realizării proiectului “Reforma Serviciilor de Sănătate Mintală din Republica Moldova” implementat de Institutul Trimbos (Institutul Național de Sănătate Mintală și Adicţii din Olanda). Proiectul este finanțat de către Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Viitorii formatori sunt instruiți de o echipă de experți internaționali, cu certificare oficială, din Olanda, Elveția, Marea Britanie și din Republica Moldova. Aceștia și-au însușit deja noua metodologie de lucru cu pacienții, precum și modalitățile prin care îi pot ajuta pe medicii de familie să identifice problemele de sănătate mintală în forme ușoare și moderate, la pacienții lor.

În cadrul sesiunilor de training, care au avut loc în intervalul 18-22 aprilie, la sediul Trimbos Moldova și la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, participanții au exersat tehnici noi de intervievare a beneficiarilor, precum și diferite scenarii care se pot ivi în cadrul consultațiilor pe care le oferă.

Potrivit datelor statistice ale Ministerului Sănătății, în Republica Moldova își desfășoară activitatea 1.647 de medici de familie. În raioanele pilot ale proiectului „Suport pentru reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“, cei mai mulți medici de familie sunt la Cahul, în număr de 50. Urmează raionul Orhei, cu 42 medici de familie, Soroca, cu 40 medici de familie și Cimișlia, cu 27 medici de familie.

Numărul asistentelor medicale din medicina de familie care își desfășoară activitatea în țara noastră, conform statisticilor Ministerului Sănătății, este de 4.526. Conform repartizării din raioanele pilot ale proiectului, cele mai multe asistente sunt la Soroca – 171, urmează Cahul – 169 de asistente medicale, Orhei – 168 de asistente și Cimișlia – 77 de asistente.

trimbos2

Reforma serviciilor de sănătate mintală urmărește îmbunătățirea bunăstării utilizatorilor de servicii de sănătate mintală prin acces la serviciile de sănătate mintală la nivel de comunitate, cât mai aproape de casele lor.

Reforma se bazează pe serviciile de asistență multidisciplinară la domiciliu și mobilitatea serviciilor de sănătate mintală, în vederea oferirii serviciilor de sănătate mintală cu sprijinul unei echipe dedicate. Acest tip de tratament implică îmbinarea serviciilor moderne medicale cu cele sociale, astfel încât beneficiarii să se poată reintegra cât mai bine în societate.

Proiectul „Suport pentru Reforma serviciilor de sănătate mintală în Moldova“ este implementat de Institutul de Sănătate Mintală și Adicții TRIMBOS din Olanda, cu sprijinul financiar și generozitatea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul este implementat pe o durată de 4 ani, până în 2018.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente