Mai multe nereguli crase au fost depistate în activitatea managerială a Colegiul Financiar Bancar

cfbc
Foto: admiterea.md

Ministerul Educației continuă să prezinte rezultatele verificărilor efectuate la instituțiile de învățământ profesional tehnic privind corectitudinea gestionării mijloacelor financiare publice. Instituția a evaluat activitatea managerială din cadrul Colegiului Financiar Bancar, unde a depistat mai multe nereguli comise de administrația instituției în perioada 2014-2015. Iată care sunt acestea:

# Rezultatele verificărilor arată că unele persoane angajate în Colegiu, inclusiv personalul didactic și administrativ, dețin mai mult de 1,5 funcții permise de cadrul legal. Un caz reprezentativ în acest sens este cel al unui cadru didactic cu sarcina anuală de 1072 ore (funcție deplină), care, fără perfectarea documentală, a asigurat administrarea căminului în locul soțului, care activează de facto în afara Colegiului. Totodată, contabilul-șef ocupă două funcții, cea de contabil-șef și de pedagog social în cămin. În total, 22 de persoane activează pe două unități de pesonal în același timp.

# O altă ilegalitate ține de Regulamentul-cadru privind funcţionarea căminelor din subordinea instituţiilor de învăţămînt de stat. Contrar prevederilor legale, s-a depistat că administrația nu reglementează cazarea elevilor prin ordin, care servește drept act pentru recepționarea taxei de cazare și eliberare a bonului de casă. Drept rezultat, pentru perioada anilor 2014-2015, instituția a încasat taxe de cazare de la colaboratorii instituției și membrii familiilor acestora în cuantumuri diminuate față de norma aprobată, fapt ce a contribuit la neîncasări în bugetul instituției în valoare de peste 362 mii lei.

# Contrar prevederilor art.11 din Legea finanțelor publice, instituția a efectuat plăți în avans în sumă de peste 670 mii lei, fapt ce a dus la utilizarea neconformă și ineficientă a mijloacelor bugetare alocate pentru întreținerea instituției.

# De asemenea, administrația instituției a admis cazuri de stabilire a unor adaosuri la salariile de funcție a personalului fără o motivare corespunzătoare. Spre exemplu, unei persoane i-a fost stabilită o remunerare suplimentară de 6.800 lei pentru îndeplinirea obligațiunilor de serviciu din contul timpului aflării formale în concediu.

# Controlul la fața locului a mai constatat cazuri de transmitere în arendă a unor suprafețe în detrimentul instituției publice. Colegiul a transmis în arendă încăperi nelocuibile întreprinderilor I.I.Slepuhin-Grimar și SRL B.C.M.COM pentru amplasarea a două aparate de xerox. Potrivit calculelor taxei de chirie pentru aceste suprafețe, încălzirea și energia se calculează după datele contorului. La momentul controlului s-a stabilit că aceste încăperi nu dispun de contoare separate pentru determinarea volumului de energie electrică consumată de aparatele de xerox, calculele efectuându-se reieșind din totalul de resurse consumate repartizate la suprafața totală a imobilului, ceea ce constituie o încălcare. Totodată, potrivit condițiilor contractelor încheiate în anul 2014, întreprinderile chiriașe nu erau obligate să achite plăți pentru transportarea gunoiului, pentru apă și canalizare. Este de menționat că fondatorii acestor structuri sunt angajații colegiului.

# O altă încălcare depistată la instituție ține de emiterea ordinelor de sancționare a elevilor în detrimentul interesului superior al copilului și respectării drepturilor tinerilor la supravieţuire, demnitate, bunăstare, sănătate, dezvoltare, participare şi non-discriminare.

Având în vedere neregulile admise la Colegiul Financiar Bancar din Chișinău, Ministerul Educației a emis un Ordin privind aplicarea sancțiunilor disciplinare administrației instituției și a recomandat respectarea prevederilor legale cu privire la condiţiile de salarizare a personalului din unităţile bugetare; Codului muncii; Regulamentului-cadru privind funcţionarea căminelor din subordinea instituţiilor de învăţămînt de stat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente