(foto) Cinci Start-upuri de succes de urmat și de ecosistemul IT din Moldova. Recomadările experților

DSC_9427

Moldova ar putea deveni o nișă a unui ecosistem de succes pentru antreprenorii IT. Aceasta este concluzia mai multor experți internaționali, inclusiv din Danemarca, Lituania, Georgia Chile și România, care au fost prezenți, în data de 25 aprilie, la Ministerul Tehnologiei Informaționale pentru a-și prezenta practicile de succes precum și factorii care au condiționat rezultatele favorabile ale start-upurilor implementate în țările lor.

Reuniunea a fost posibilă datorită susținerii Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova, care se implică activ în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial pentru sectorul IT din Moldova. În cadrul acesteia directorul USAID Moldova, Thomas Rhodes, a menționat: „Este foarte important, ca în Moldova să fie creat un mediu favorabil pentru dezvoltarea sectorului IT, care este plasat în topul priorităților de competitivitate. Sperăm că expertiza internațională cu care venim, va contribui la sporirea antreprenorialului tehnologic în Moldova.”

Majoritatea dintre acești experți sunt tineri care au demonstrat că domeniul IT-ul nu ține de domeniul viitorului, ci de prezent,  iar progresele semnificative înregistrate în domeniul IT de țările lor, pot fi urmate și de Republica Moldova.  Mai jos citiți mai multe recomandări oferite de către aceștia pentru antreprenorii IT din țara noastră.

 

 

2
Catalina Brauchle

Tânăra din Chile, Catalina Brauchle, a venit la Chișinău pentru a prezenta un  Start-up de succes din Chile. A intrat în lumea antreprenoriatului, activând în mai multe start-upuri. După câțiva ani de lucru, a pus bazele „Start-up Chile”, care a devenit cea mai mare și diversă comunitate de start-upuri din din America Latină, reprezentată de 28 de persoane. „Ceea ce am reușit să realizăm noi îmi amintește de deșertul Atacama. El este pustiu, acolo nu crește nimic și nici nu există forțe din exterior care ar schimba acest lucru. Acum imaginați-vă deșertul Atacama plin de flori. Cam asta ar fi o analogie care redă șansele pe care le aveam înainte de a porni acest proiect. Timp de cinci ani, noi am reușit. Fiecare deșert poate deveni un ecosistem” a menționat tânăra.  Modelul companiei de start-upuri creat de chilieni  astăzi a fost preluat de alte șase țări precum: Jamaica, Puerto Rico, Peru, Coreea de Sud, Brazilia și Malaysia. „Evident am avut suportul guvernului nostru. Acesta a investit 40 de milioane de dolari SUA în mediul antreprenorial. În schimb noi am creat locuri de muncă și am atras în companie oameni talentați din lumea întreagă. În fiecare an, între 200 şi 250 de companii se alătură acestui program” a spus directoarea pe comunicare la „ Start-up   Chile ” , Catalina Brauchle.

 

5
Giorgi Kintsurashvili

Giorgi Kintsurashvili  din Georgia este un tânăr care a participat la fondarea Agenției pentru Inovație și Tehnologie(GITA). Chiar din primul an de activitatea a Agenției au fost organizate peste 50 de evenimente și au fost deschide mai multe laboratoare inovaționale. Tânărul ne spune că „Guvernul georgian nu dorește ca țara să fie recunoscută doar prin mâncarea și băutura tradițională, dar și ca o comunitate a antreprenoriatului tehnologic. Pentru aceasta, autoritățile au lansat strategia „Inovative Georgia 2020”. Noi le oferim antreprenorilor fonduri pentru primii paşi. Banii sunt oferiţi cu o dobândă de 0%, deci este vorba mai mult de un grant. Programul durează 12 luni.  Recomandăm Republicii Moldova să stabilească cât mai multe parteneriate la nivel local şi global, în aşa mod, va putea dezvolta mediul antreprenorial din ţară.  Tot în cadrul Agenției am creat Tech Park-urile care oferă acces la tehnologiile de înalte calitate, servicii de suport pentru Start-upuri, conexiuni cu experți. De asemenea, au fost finanțate 17 start-upuri ” ne-a mărturisit Kintsurashvili.

 

3
Dovydas Varrkulevicius

Dovydas Varrkulevicius din Lituania ne povestește cum a ajuns  „From zero to hero”alături de câțiva colegi de ai săi. „Noi în Lituania am încercat să punem accentul pe îmbunătățirea ecosistemului local pentru start-upuri, lucru pe care îl recomandăm și Moldovei. De asemenea, este foarte important suportul Guvernului în acest sens. Spre exemplu, în Letonia guvernul a investit 1,5 miliona de euro, ca, ulterior, să primească 4,5 milioane de euro înapoi. O altă recomandare pentru doritorii de a-și iniția un start-up în Moldova este să-și promoveze produsul peste tot în lume. Ei trebuie să călătorească precum Columb, atunci când căuta America. Astfel, zi după zi, lună după lună, an după an. Dacă veți munci la visurile voastre, peste 5 sau 10 ani ele neapărat se vor realiza” a spus Dovydas Varrkulevicius.

 

4

 

Adrian Pica este fondator și editor la 150sec.com din România. Platforma 150sec.com este un portal de știri care pot fi citite în mai puțin de 150 de secunde, punând accent în primul rând pe informare, într-o perioadă de timp extrem de scurtă. „Atât noi din regiune, cât și cei din afara regiunii trebuie să înțelegem că în această zonă a Europei, start-upurile pot avea succes. Aș recomanda Moldovei să apeleze la acele companii internaționale care ar fi cointeresate să investească în domeniul IT din regiune.  Scopul principal al start-upului nostru este de a ajuta comunitățile locale să crească și să se dezvolte pentru a avea o comunitate cât mai puternică și mai bine finanțată. Ideea de a crea un asemenea start-up mi-a venit atunci când printre multiplele mele călătorii mi-a am avut o revelație precum că oamenii au nevoie să comunice între ei. Atunci când am demarat proiectul am contat pe faptul că acei peste 150 de milioane de oameni din această regiune a Europei au nevoie să comunice și au nevoie de ceva comun, pentru că ei sunt prea divizați. Sunt divizați în sisteme legislative diferite, culturi diferite, limbi diferite etc. De multe ori în asemenea condiții ne lipsește accesul la informație despre ce se întâmplă în țările din jur. Am hotărât să aduce această informație în limba engleză astfel încât fiecare să dezvolte în propria țară un ecosistem cât mai reușit” ne-a spus Adrian Pica.

 

6

Kasper Juel Grecersen este din Danemarca și este cofondator al Start Up Denmark.  Țara nordică

a ocupat anul trecut prima poziție a clasamentului țărilor favorabile pentru dezvoltarea afacerii potrivit  revistei „Forbes 2015” și a fost nominalizată țara numărul 1 din Europa pentru antreprenori. Tânărul ne mărturisește că modelul de succes al „Start-up Denmark” ar putea fi mult mai apropiat și ecosistemului IT din Moldova. „Recomandarea mea către antreprenorii IT din Moldova este să aibă un dialog mai constrâns cu guvernanții. Niciun expert din exterior, oricât de bun ar fi acesta, nu cunoaște mai bine situația decât antreprenorii de aici” a spus Kasper Juel Grecersen.

 

 

Câțiva dintre experții prezenți la reuniunea din 25 aprilie, vor participa și la Moldova ICT Summit 2016. Evenimentul IT al anului se va desfășura pe data de 27 și 28 aprilie la Chișinău și va întruni antreprenori de la noi din țară și de peste hotare.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente