Păreri contradictorii vizavi de cazul încălcării dreptului unor elevi de a avea „10” din oficiu la examenul de limbă străină

danteali-785×442 (1)
Foto: Facebook / Dante Aligheri

Unui grup de șapte elevi de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” din Capitală nu i se respectă dreptul de a avea nota „10” din oficiu la limba străină din cauza unui conflict al direcției liceului cu reprezentanții Direcției Generale Educație.

Potrivit ordinului emis de Ministerul Educație, tuturor elevilor ce deţin un certificat care atestă un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B2 (C1 pentru candidaţii din clasele bilingve), corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă, li se acordă automat nota 10 din oficiu la proba de examen la limba străină, în cadrul sesiunii de BAC 2016. Deși întrunește toate cerințele, unui grup de șapte elevi ai clasei a XII-a de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” le este încălcat dreptul, iar asta pentru că direcția liceului se află în proces de judecată cu reprezentanții Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, iar colectivul profesoral se află în conflict cu directorul desemnat căruia îi este permis accesul la ștampila instituţiei.

Săptămâna trecută elevii liceului respectiv au trimis pe adresa redacției #diez o scrisoare în care menționau că le sunt încălcate drepturile, totodată, cerând să fie tratați ca și ceilalți elevi din republică, care au susținut examenele cu recunoaștere internațională.

Contactați de #diez, reprezentanții Liceului Teoretic „Dante Aligheri” au declarat că nu s-a luat nicio hotărâre în clarificarea acestui caz: „Situația dată este mai degrabă un șantaj din partea celor de la Direcția Generală Educație. Până la momentul actual nu s-au gândit la ameliorarea situației, dimpotrivă chiar, se gândesc doar la instaurarea unei dictaturi în liceu”.

Reprezentanții Direcției Generale Educație, Tineret și Sport spun că, conflictul este unul legal. „A fost un caz vizavi de numirea în funcție a unui candidat prin concurs de către Ministerul Educației, încă din anul 2014. De atunci, candidatul, în baza deciziei Curtei Supreme de Justiție, nu are acces în instituție, respectiv, nu poate semna documentele necesare pentru examenul de BAC. Nu am mai avut astfel de situații cu niciun alt liceu până acum și păcat că s-a întâmplat așa cu cei de la Dante Alighieri. În prezent, se duc niște tratative și vom vedea ce va fi, poate gândul la copii îi va face să ajungă la un numitor comun”, a declarat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, Directorul General al Direcției Educație, Tineret și Sport.

Cu un comentariu de la reprezentanții Ministerului Educației vizavi de acest subiect revenim mai târziu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente