Sezonul de primăvară: 11 cele mai medicale întrebări de la etapa a II-a de Ce? Unde? Când?

asachi1
Foto: Echipa Asachi/ Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Duminică, 27 martie, a avut loc cea de-a doua etapă din cel de-al XXVIII-lea Campionat de Ce? Unde? Când?. Pentru a vă testa cunoștințele, echipa #diez a selectat 11 cele mai interesante întrebări de la această etapă.

*Pentru a vedea răspunsul corect, selectați spațiul de după Răspuns.

#1. Acest cadou se dăruia în vechime de Anul Nou, înainte de răsăritul soarelui. Conform lui George Coșbuc, rolul lui era să-și facă stăpânul prieten cu soarele. Fetele spuneau că cine nu-l are, se va ofili. Stăpânul îl păstra până când se auzea cucul cântând sau până la înflorirea anumitor plante. Despre ce cadou este vorba?

Răspuns: Mărțișor.

Autor: Punctul pe H

#2. În serialul „Mozart in the Jungle” membrii unei orchestre simfonice joacă softball. Echipa lor se numeste „haită de câini”. Răspundeți care 2 cuvinte engleze au fost înlocuite cu 3 cuvinte în română în propoziția precedentă.

Răspuns: Wolf gang 

Autor: Eugen Bîbîlici, 10 lei

#3. În glumă se zice că Necuratul citește scrisorile expediate lui Moș Crăciun de către o categorie de copii din culturile occidentale. Cu toate că la nivel genetic, ceea ce îi unește pe oamenii din această categorie ar putea exista de când a apărut omenirea, aceasta nu se putea manifesta în niciun fel mai devreme de neolitic. Numiți printr-un termen de origine greacă, ce au în comun acești copii.

Răspuns: Dislexia

Autor: Victoria Florea, Railean Alexandru, H5N1

#4. Exportul masiv de pin a făcut din acesta o soluție ieftină pentru căptușirea pereților în locuințe. Așa era și camera chitaristului Peter Asher, iar asta i-a inspirat pe niște colegi de breaslă ai săi să creeze această lucrare. Influențați de această lucrare, 3 prieteni, Jorgen Roll, Sten Fredriksen și Haakon Hartvedt, au înființat un festival de muzică în patria lor. Scrieți peste un minut denumirea lucrării. Pentru a evita orice confuzie, scrieți în engleză, și nu în japoneză.

Răspuns: Norvegian Wood

Autor: Petru Sula, 10 lei

#5. Atenție, „traduceri” în limbaj medical ale unor expresii populare:

„Poți să-ți rupi capul”  –  „poți să-ți fracturezi coloana vertebrală cervicală”;

„A strânge pe cineva de gât”  –  „a palpa artera carotidă bilateral (ceea ce poate provoca stoparea alimentării cu oxigen a creierului și pierderea conștienței)”

„A durea pe cineva în cot”  –  „a avea sindrom algic în regiunea cubitală”

Atenție, bliț dublu: Descifrați următoarele expresii populare transcrise în limbaj medical:

  1. plaga tăiată a ajuns la nivelul periostului;
  2. ectopia cordului în regiunea calcaneană;

Răspuns:  1. a ajuns cuțitul la os; 2. a ajuns inima în călcâie;

Autor: Punctul pe H

#6. În unul din seriile „Bones”, unul din personaje a fost împușcat. Deși a rămas urmă de intrare, însăși glonțul și urma de ieșire așa și nu a putut fi identificat. Deși idea unui glonț cu apă înghețată a fost spulberat de către cei de la Myth Busters, inspectorii crimei totuși au reușit să rezolve cazul datorită unor efecte secundare. Dacă vă dați seama ce a servit drept glonț o sa ne spuneți ce expresie românească literalmente descrie crima data?

Răspuns: A omorî cu sânge rece

Autor: Eugen Zincovschi, 10 lei

#7. Muzica străină era una din țintele cenzurii sovietice. În pofida acestui fapt, arta atingea poporul până la oase, ceea ce a inspirat unii ingineri iscusiți să găsească o metodă ingenioasă de a depăși cenzura. Astfel, în anii ‘60, pe piața neagră apar obiecte pregătite din materie primă extrasă din lăzile cu gunoi din preajma spitalelor. Acest material era un analog ieftin a materialului original din care se fac astfel de produse, dar care nu era disponibil din cauza deficitului.

Numele cui este asociat cu materialul analog?

Răspuns: Roentgen

Autor: Alexandru Railean, H5N1

#8. Atenție, bliț triplu de traduceri în limbaj medical. Traduceri în limbaj medical ar fi de exemplu „Poți să-ți rupi capul” – ”poți să-ți fracturezi coloana vertebrală cervicală”;

Descifrați următoarele expresii populare transcrise în limbaj medical:

  1.  a suferi de geofagie în timpul alergării;
  2.  a efectua mișcări ale părții cartilaginoase a nasului;
  3.  a i se corija ectopia cordului.

Răspuns: 1. a fugi mâncând pământul; 2. a strâmba din nas; 3. a-i veni inima la loc.

Autor: Punctul pe H

#9. Gordon Sumner este cunoscut si apreciat mult pentru piesele sale lirice. Toți îl cunosc însă sub alt nume, care se datorează unei istorii de la începutul carierei sale. A început să cînte jazz încă din timpul colegiului cînd obișnuia să iasă pe scenă purtând un pulover în dungi, galben cu negru. Numiți-l.

Răspuns: Sting

Autor: Elena Munteanu, Yolk

#10. Numit de către societatea dialectului american „Cuvântul secolului XX”, acesta are o etimologie neclară. Ba mai mult, cel mai cunoscut creator al său nu i-a putut da o definiție. Un bărbat din Louisiana își amintea, că, în 1915, colegii lui au considerat cuvântul ca fiind prea indecent, printând în locul lui în ziarul publicitar numele unei pietre semiprețioase. Ce este EL?

Răspuns: Jazz

Autor: Victoria Florea, H5N1

#11. Fucsina este un colorant patentat în 1859 și numit astfel deoarece dă o culoare asemănătoare cu cea a florilor fucsia. Pe lângă proprietățile de colorant, fucsina mai este și antiseptic și a fost folosit în această calitate în același an în timpul bătăliei dintre francezi și austrieci. Peste un minut numiți orașul italian lângă care s-a dat bătălia, dacă asta a dus la schimbarea denumirii culorii?

Răspuns: Magenta

Autor: Petru Sula, 10 lei

Înregistrările pentru Divizii încă sunt în toi. Vă puteți înregistra echipa aici: cuc.md.

Întreg pachetul de întrebări de la etapa numărul 2 în vedeți aici: 10 lei, Yolk, H5N1, Punctul pe H.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente