Cum trebuie să fie amenajate locurile pentru fumat din perspectiva tinerilor?

12299238_905937106157628_3639448788438033478_n

Din 31 mai, conform noului pachet de legi anti-tutun, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în locurile de uz comun. Restricționări în acest sens vor fi și în spațiile publice. Cu toate acestea, angajatorii, proprietarii sau managerii spațiilor publice sau ai locurilor de muncă pot amenaja locuri speciale pentru fumat. Întrucât unele prevederi ale legii ce intră în curând în vigoare sunt încă destul de vagi cu privire la modul în care ar trebui să arate aceste spații special amenajate, am decis să-i întrebăm pe tineri ce cred ei despre această prevedere și cum cred ei că un astfel de loc ar trebui să arate.

Constantin, student, 20 de ani, fumătorvox7

Părerea mea este că aceste locuri specializate ar trebui să fie amplasate într-un număr mare, pentru că astfel se va evita încălcarea legii. Un astfel de loc într-un spațiu închis ar trebui să dispună de sisteme de ventilare performante, să fie dotate cu scrumiere, coșuri de gunoi. Pentru cele de tip deschis ar trebui aleasă o anumită suprafață ce nu ar deranja pe nimeni, în special pe nefumători. Această arie trebuie să fie bine determinată. Totodată trebuie să ținem cont de faptul că aceste locuri ar trebui să fie amenajate proporțional cu numărul de fumători dintr-o anumită localitate.

vox9Ana, 25 de ani, jurnalistă, nefumătoare

Consider că prevederile legii anti-tutun sunt cam vagi și neclare. Din ce am putut înțelege din lege, fumătorii, psihologic, devin persoane neacceptate de societate, or acest lucru nu este corect din punctul de vedere al drepturilor omului. Fumatul este o dependență până la urmă, iar din lege reiese că fumătorilor le rămâne să fugă în munți să fumeze sau în vreo pădure.

vox4

Vlad, 28 de ani, administrator de local, nefumător

Atunci când vorbim despre restricții privind fumatul, nu trebuie să uităm un simplu lucru, fumătorii tot au drepturi. Dacă interzicem fumatul în locuri închise, semi-închise sau în public, apare întrebarea: dar unde se poate de fumat? Un loc amenajat într-un local ar fi, după părerea mea, un spațiu închis cu un sistem de ventilare foarte bun. Afară, ar putea fi un spațiu delimitat cu vopsea albă/roșie și cu niște scaune și urne pentru gunoi. Nimic special. În acest fel, nefumătorii o să-i vadă pe oamenii care fumează și o să-i ocolească.

vox8Anastasia, 24 de ani, jurnalistă, nefumătoare

Fumatul e un capriciu care nu are nicio legătură cu drepturile persoanei sau vreo necesitate vitală a acesteia. Ca și orice alt moft, acesta are dreptul la existență doar atâta timp cât nu-i deranjează pe alți indivizi din comunitate. Faptul că situația a degradat în ultimul hal, am ajuns să inhalăm fumul altora și să ni se pară normal, vorbește numai despre un lobby bine pus la punct de cultivatorii de tutun, ani la rând. Situația trebuie redresată urgent prin reforme radicale, chiar dacă s-ar putea inițial să fie și foarte nepopulare. Spațiile special amenajate pentru fumători ar putea fi chiar în afara sectoarelor populate, accesul în ele să fie scump, iar banii să ajungă direct în bugetul de stat. Crearea de localuri exclusiv pentru fumători – de ce nu? Oamenii care fumează și-o asumă, însă acest lucru nu are de ce să mă afecteze pe mine. La cât de deranjată sunt de fumul de țigară, într-o variantă ideală aș merge și mai departe: Norvegia vrea să fie prima țară care să interzică vânzarea de țigări adulţilor, noi de ce n-am putea fi a doua?

vox10Artur, 20 de ani, student, fumător

După părerea mea, locurile speciale pentru fumat ar trebui să fie amplasate undeva în spatele clădirilor, să nu fie expuse vizual pe străzi. Dacă vorbim de locurile publice, ar trebui amplasate niște camere izolate de genul celor din aeroporturi, dotate cu ventilare bună, bănci, urne. Universitățile, de asemenea, ar trebui să aibă pe teritoriul lor spații special amenajate de tip deschis sau închis. Localurile, teatrele, cinematografele ar putea avea camere special amenajate în interior pentru fumat. Blocurile de locuit ar putea avea în curte loc amenajat ca un pavilion pentru fumat.

vox2Rodion, 34 de ani, lucrează în domeniul IT, nefumător

În spații închise managerii pot crea săli separate pentru fumători. Aceasta e chiar o practică veche a unor restaurante care își respectă clienții. Este important ca aceste spații să fie delimitate prin perete. În spațiile deschise pot fi create locuri speciale. În parcuri pot fi zone bine marcate cu vopsea, însoțite de semnele: +18, „zonă pentru fumat”. În stațiile transportului public, acestea pot fi amplasate în spatele stației. La intrarea în clădiri nu trebuie să existe locuri pentru fumat, decât de tip închis. Situația actuală face ca nefumătorii să treacă prin fumul de tutun ca intrare în clădire. Eu nu cred că localurile își vor pierde din clienți cu intrarea în vigoare a interzicerii fumatului. De altfel, unde vor merge fumătorii? Da, ei vor trebui să depună un efort, dar se vor acomoda.

vox1Alexandrina, 21 de ani, studentă, nefumătoare

Nefiind fumătoare, îmi este dificil să îmi dau seama cam de ce condiții ar avea nevoie fumătorii. Dar, având în vedere că acum dăm peste tot de fumători, pe stradă, în parc, în multe localuri publice sau, culmea, în lift, pentru că, vezi tu, nu mai poate omul răbda un minut până ajunge afară, ca să-și contamineze plămânii, tind să cred că nu e nevoie de condiții deosebite. Dat fiind că mesajele, imaginile sau studiile privind consecințele fumatului par să nu aibă impact asupra fumătorilor, ar fi inutil să apară undeva în decorul interior al acestui loc special amenajat informațiile date. Poate la nivel de exterior să existe anumite semne distinctive, care să anunțe nefumătorii că se apropie de un local unde se fumează, deși da, el ar trebui să fie extrem de bine izolat, astfel încât să nu-i deranjeze și afecteze în niciun mod pe nefumători.

vox6Ana, 21 de ani, lucrează în marketing, nefumătoare

În calitate de nefumătoare, susțin legea anti-tutun și cred că locurile special amenajate ar fi o soluție pentru fumători. M-aș bucura dacă aș vedea pe străzile noastre cabine de fumat eco, care filtrează aerul și practic, nu dăunează. Așa ar scădea măcar puțin numărul campionilor la aruncat mucuri de țigări și scuipat pe jos. Cât despre fumatul în spațiile închise, cred că e mai simplu. Ar fi bine ca în orice local să existe puncte, atât pentru fumători, cât și pentru cei care „nu prietenesc” cu fumul de țigară, astfel încât oamenii să aleagă unde să stea.

vox3Vadim, 24 de ani, inginer, nefumător

Dacă ne referim la un spațiu deschis, atunci acesta ar trebui amenajat pe o suprafață izolată, la o distanță sigură, pentru a nu dăuna nefumătorilor, dotată cu urnă și indicator „loc pentru fumat”. Dacă ne referim la un spațiu închis, ca zonele de agrement, de asemenea ar trebui să fie amenajate spații speciale, cu indicator „loc pentru fumat” și dotate cu echipament special de ventilare, care să evacueze fumul de țigară. Acesta trebuie să fie de tip închis, cu pereți despărțitori transparenți executați din sticlă. Astfel asigurăm o protecție contra fumului nociv, iar nefumătorii vor fi protejați. Totodată, în cazul localurilor ar trebui interzis fumatul în alte locuri decât cele special amenajate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente