(foto) Teoria de servire a unui vin moldovenesc la Wine Friendly Master Class

AFP_2397

Încă o escapadă în lumea fascinantă a vinului a avut loc weekendul trecut, în incinta restaurantului Casa della Reggenza. Oameni eleganți, muzică bună, bucate alese și, neîntârziat, o degustare de vinuri ghidată de un specialist în domeniul vinificației.

Wine Friendly masterclass a fost ultimul eveniment din cadrul celei de-a II-a ediții a programului „Wine Frindly”, organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului cu susținerea partenerului său strategic Proiectul de Competitivitate USAID, desfășurat în perioada 17 februarie – 5 martie.

Degustarea a fost moderată de somelierul Mihai Bradu și bloggerul Diana Mocanu, care au împărtășit oaspeților cele mai „aromate” secrete ale vinurilor autohtone. Seara a prilejuit, pe lângă curiozitățile stârnite de Mihai Bradu, și un excelent schimb de opinii legat de producerea și exportul de vinuri moldovenești.

AFP_2329

Deschiderea și pauzele serii au fost așezonate cu diferite bucate și desert care au fost stropite cu generozitate  cu următoarele vinuri:

Cricova – Spumant Clasic Rose Brut – un vin spumant foarte elegant, realizat după metoda Champenoise, cu aromă de coacăză roșie, cu note de grapefruit, fiind realizat din struguri de calitate superioară.

 

AFP_2309

 

MAURT – Bacio di Bolle Grande Cuvee – acest vin spumant este partenerul permanent al diferitelor promoţii, licitații, petreceri și prezentări în Republica Moldova. Totodată, el este exportat pe scară largă şi în alte țări cum ar fi Germania, China, Taiwan, Kazahstan.

 

AFP_2307

 

Fautor – Rose Cabernet Sauvignon – un vin produs în 2014, care, la servire, permite să se simtă o notă de maturare, diferită de cea a unui vin tânăr. Colorat în roșu aprins, acest vin amestecă jucăuș note fine de fragi, coacăză roșie și măceș.

 

AFP_2312

 

Chateau Vartely – Individo Rară Neagră Malbec Syrah – un vin intens, în care Malbec-ul fructat și condimentul Syrah-ului accentuează noblețea Rarei Negre, culminând în nuanțe de stejar și piper negru.

 

AFP_2302

 

Bostavan – Dor Traminer – o poveste de dragoste pasională între Chardonnay și Traminer cu o paletă complexă de miere, note florale și prospețimea fructelor verzi.

 

AFP_2311

 

Equinox – Merlot – un vin produs din struguri de soiul Merlot crescuţi în via gospodăriei Crama Domnească, aflată pe o pantă numită în popor Luchineasa, în apropierea satului Olăneşti din regiunea vitivinicolă Purcari. Acesta a fost premiat cu trei medalii de aur și o medalie de argint la câteva concursuri internaționale.

 

AFP_2301

 

Cuceriți de aromele intense ale celor șase vinuri de calitate, oaspeții masterclass-ului Wine Friendly au continuat seara cu multe glume și zâmbete, ceea ce ne demonstrează încă o dată că vinul creează o relație unică între oameni.

Sergiu Cebotari, Managerul Hotelului Regency, a numit punctele forte ale restaurantului, care îl fac să fie deosebit de celelalte: „Noi avem un preț accesibil, unul care este un pic mai mare decât cel de pe rafturile magazinelor, însă considerăm că asta este corect. Totodată, noi propunem clienților vinuri pentru toate gusturile, iar asta deoarece colaborăm cu cinci producători profesioniști în acest domeniu. Consider că programul Wine Frienly este unul foarte benefic pentru societatea noastră. Datorită lui, noi am observat că oamenii, fiind instruiți, au deja mai multă îndrăzneală să prezinte străinilor care vin la noi o diversitate de vinuri mai complexă”.

 

AFP_2429

AFP_2397

 

Ecaterina Curmaeva, Marketing Expert de la Oficiul Național al Viei și Vinului, ne-a dezvăluit care sunt criteriile de alegere a unui restaurant unde să se desfășoare o seară Wine Friendly, dar și când urmează să aibă loc cea de-a treia ediție a programului: „Scopul nostru principal este să oferim consumatorului posibilitatea de a cunoaște mai bine Vinul Moldovei, dar și localurile unde îl putem degusta, pentru că noi avem foarte mulți producători, pe care lumea însă nu îi cunoaște. În cea de-a doua ediție a programului Wine Friednly am avut și mai mare succes decât în prima, lumea fiind mai interesată în a descoperi vinuri cât mai diverse și localuri cât mai pregătite pentru găzduirea acestor evenimente. Totodată, suntem bucuroși de faptul că numărul producătorilor vinicoli participanți a crescut. Dacă în prima rundă au participat 12 producători, în cea de-a doua – 15. La fel și proprietarii restaurantelor sunt mult mai interesați. Totuși, noi îi alegem pe cei care corespund câtorva criterii: să aibă minimum cinci producători autohtoni în lista de vinuri, cel puțin 15 poziții de vinuri în meniu, o deservire corectă, veselă corespunzătoare și asortiment de mâncare potrivit. Cea de-a treia ediție a programului se va desfășura în curând”, a precizat Ecaterina Curmaeva.

 

AFP_2316

AFP_2294

AFP_2437

AFP_2409

AFP_2415

AFP_2369

Despre Programul Wine Friendly

Distincția „Wine Friendly” este oferită de Oficiul Național al Viei și Vinului celor mai bune restaurante din țară, care, în urma unui proces riguros de selecție, evaluare și perfecționare profesională, primesc Acreditarea de Calitate în Servirea Vinului. Procesul de acreditare a localurilor se desfășoară în conformitate cu standardele de calitate în domeniul serviciului de vinuri, sub egida Asociației Europene de Somelier.

În perioada 17 februarie – 5 martie, consumatorii au avut oportunitatea unică de a participa la 12 masterclass-uri organizate în localurile „Wine Friendly”, unde au fost inițiați în arta degustării vinului de calitate de către experți în vinuri, au putut socializa cu tineri de succes care sparg stereotipurile (vinificatori, artiști, oameni de afaceri) și au fost ghidați în cultura vinului de bloggeri recunoscuți și lideri de opinie. Evenimentele s-au desfășurat în localurile acreditate „Wine Friendly” („Carpe Diem”, „Wine.md”, „Kumaniok”, „Grill do Brasil”, „Casa della Reggenza”, „Tucano Kenya Coffee and Wine”, „Mezzo. BERD’S Design”, „Beef. Meat & Wine”, „Nobil View Café” și „Nobil English Cigars Club”).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente