(foto) James D. Petit: Biblioteca din Telenești nu mai este o arhivă de cărți și calculatoare, dar a devenit un centru comunitar

IMG_0127
Foto: Photo Credit: diez.md

Biblioteca publică „Vasile Alecsandri” din Telenești a devenit o fereastră spre lumea informației. Aceasta a încetat să fie un spațiu rece și întunecos, cu mobilier învechit și cărți depășite, ci a devenit o bibliotecă proeminentă, cu un spațiu călduros, plin de culoare și de noi oportunități pentru societate. De acest lucru s-au putut convinge toți cei care au ales să participe la un Open Day pentru a fi martori la procesul de modernizare a bibliotecilor publice din țară.

Oaspeții bibliotecii, alături de Ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit, vice-ministrul Culturii, Igor Șarov, și vice-președintele Consiliului Raional Telenești, Ecaterina Furculiță, directorul programului Novateca, Evan Tracz, și directorul IREX Europa, Michael de Villiers. Bibliotecari și parteneri ai bibliotecii au avut posibilitatea să participe la un tur informativ pentru a explora multitudinea de servicii moderne și oportunități inovative, oferite de biblioteca comunității din Telenești.

 

IMG_0067

Evenimentul de lansare a fost precedat de un tur informativ al bibliotecii, ghidat de directorul bibliotecii, Maria Furdui, pe parcursul căruia au fost prezentate noile servicii de bibliotecă, proiectele și materialele metodologice pe care le implementează biblioteca. De asemenea, publicul prezent la festivitate a avut ocazia să participe la diverse activități precum cursuri de engleză și IT, organizate în incinta bibliotecii, sesiuni Yoga, lectură pentru copii și cântece populare.

Directorul bibliotecii, Maria Furdui, a spus că în 2003, zece bibliotecari au avut ocazia să viziteze bibliotecile din Statele Unite ale Americii și au rămas impresionanți de ceea ce au văzut acolo. În toți acești ani de activitate, ei au încercat să transforme biblioteca din Moldova din simplu păstrător de cărți în centru comunitar.

 

IMG_0034

În cadrul turului, oaspeții au fost invitați să participe la sesiuni de limbă engleză și de YOGA, organizate de voluntarele Lynn Frances și Ellen Swan de la Corpul Păcii.

„Este o plăcere pentru mine să particip la acest tur informativ al tuturor serviciilor oferite de biblioteca din Telenești și al celor mai importante proiecte în care aceasta este angajată. După vizita bibliotecii, îmi este foarte clar că, biblioteca de la Telenești nu este doar o clădire rece, care găzduiește cărți și calculatoare, dar mai degrabă un centru public vibrant, care inspiră dezvoltarea utilizatorilor și ajută la dezvoltarea întregii comunități din Telenești”, a menționat Ambasadorul SUA, James D. Pettit.

De asemenea, acesta a accentuat importanța implimentării programului Novateca ca o șansă oferită moldovenilor spre o societate mai informată, una care va putea lua decizii independent.

 

IMG_0016

Vice-ministrul culturii, Igor Șarov, a menționat că Novateca este un proiect la care Republica Moldova a aplicat pe ultima sută de metri. Pe atunci acest proiect părea utopic. După realizarea lui și-a dat seama că prin această contribuție s-a investit în oameni, în suflet.

Evenimentul a găzduit și inaugurarea unui Ungher Media, creat recent la bibliotecă, cu suportul proiectului „Consolidarea Mass Mediei Independente și a Educației Mediatice în Moldova”, care va oferi cetățenilor de la Telenești informare continuă despre elementele cheie ale educației mediatice. Acest ungher media conține resurse informaționale atât tipărite, cât și online despre presa națională și internațională, pe care doritorii le pot accesa oricând, într-o ambianță confortabilă. Îndrumați de bibliotecare, vizitatorii bibliotecii vor fi capabili să analizeze mesajele mediatice într-un mod critic, făcând deosebirea dintre informația credibilă și cea manipulatoare.

 

IMG_0083

Șaisprezece bibliotecari au primit diplome de excelență pentru participarea și finalizarea cu succes a cursurilor de educație mediatică, organizate la bibliotecă. La fel, biblioteca a înmânat diplome și celor mai importanți parteneri comunitari, care contribuie la diversificarea serviciilor bibliotecii.

Biblioteca Publică Raională din or. Telenești, alături de alte 597 de biblioteci publice din R. Moldova, este parte a rețelei Novateca. Biblioteca raională și alte 26 de biblioteci sătești din r. Telenești au fost dotate cu calculatoare și echipament în valoare de aproximativ 100 000 de dolari SUA, pentru a facilita accesul populației la informația online și pentru a beneficia de servicii moderne de informare. În cadrul Centrului Raional de Formare, creat în bibliotecă prin programul Novateca, peste 50 de bibliotecari din raion au beneficiat de instruiri în domeniile IT și bazele calculatorului, concepte ale bibliotecii moderne și servicii noi de bibliotecă.

 

IMG_0022

Novateca este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates care are scopul de a transforma peste 1 000 de biblioteci publice din Republica Moldova în centre comunitare vibrante și pline de viață, unde cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii de bibliotecă proprii necesităților locale, sub îndrumarea bibliotecarilor bine-instruiți și a altor parteneri comunitari. În martie 2016, fiecare a doua bibliotecă din țară va fi modernizată, prin dotarea acesteia cu calculatoare și instruirea bibliotecarului. Programul este implementat de organizația IREX Moldova, cu sprijinul Fundației Bill și Melinda Gates, al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Ministerului Culturii.

IREX Europa, în parteneriat cu Novateca / IREX, are drept scop să creeze împreună cu bibliotecarii, centre pentru comunitățile locale, în vederea promovării educației mediatice. Pe parcursul ultimelor 18 luni, mai mult de 300 de persoane au participat la instruiri ce țin de educația mediatică, implementate de bibliotecari pregătiți în domeniu. Astfel, până la sfârșitul anului, cetățenii Republicii Moldova vor putea utiliza colțurile media în cel puțin 10 biblioteci publice din țară.

 

IMG_0027

IMG_0030

IMG_0054

IMG_0039

IMG_0078

IMG_0060

IMG_0099IMG_0115IMG_0113IMG_0094IMG_0092

IMG_0072

IMG_0143

IMG_0066IMG_0062

 

IMG_0021

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente