(foto, video) DAOS Jeans – afacerea cu articole din denim a unui cuplu din Criuleni

IMG_0087
Foto: Photo Credit: #diez

Un cuplu de tineri din Criuleni, Daniela și Dumitru Guzun, a decis să se lanseze în afaceri într-un segment al articolelor vestimentare care nu se demodează niciodată – jeanșii – un obiect vestimentar esențial și foarte popular din garderoba oricui, indiferent de vârstă sau sex, care sunt purtați, practic, cu orice ocazie. Dar cum a fost să-și deschidă o astfel de afacere în Moldova, unde segmentul este monopolizat în prezent de confecții din țări precum Turcia, Bangladesh și China, care sunt greutățile unui astfel de business, dar și cum este confecționată o pereche de blugi „Made in Moldova”, aflăm în materialul text și video ce urmează.

Tinerii care sunt la prima afacere inițiată susțin că ideea le-a venit în vara anului 2015 după ce au observat o nișă liberă pe piața de textile din Moldova, aceea de confecționare a hainelor din denim. „De la bun început ne-am gândit să facem o afacere acasă. Studiind piața noastră mică, am observat că sunt puțini producători care lucrează anume cu această stofă și ne-am gândit că ar fi foarte bine să avem în Moldova o fabrică care coase pentru moldoveni și totodată să fie un produs calitativ și frumos. Mi-a luat cam jumătate de an să-mi văd ideea realizată. Am decis ferm că vom coase anume denim, deoarece toți îi poartă, de la mic la mare și este un produs pe care-l porți zi de zi”, ne spune Dumitru.

Au căutat o locație în care să-și desfășoare activitatea și au găsit-o destul de repede, chiar în orașul natal Criuleni – un spațiu de aproximativ 75 de metri pătrați, o mini-fabrică pe care pe viitor planifică să o extindă.

IMG_0072

Pentru a coase o singură pereche de blugi este nevoie în jur de șapte mașini de cusut: de la cea de surfilator, la ce care coase materie grea precum denimul, una specială pentru brâu, una lineară și una pentru întărituri, iar pentru că în Moldova sunt puțini cei care cos cu astfel de mașini, acestea au fost procurate de peste hotare, din Polonia.

Actualmente, în cadrul mini-fabricii activează patru muncitori – un designer, două cusătorese și o persoană care calcă și lucrează la mașina pentru întărituri și la cea de bumbi. „Pe viitor ne dorim să creștem această afacere de familie într-un brand. Vom continua să investim în furnitura care merge în realizarea articolelor din denim. Spre exemplu, ne dorim mult ca bumbii să aibă inscripția companiei.”

Materia primă din care sunt confecționați blugii a fost achiziționată în Turcia. „Comparativ cu China, stofa din Turcia este mult mai calitativă. Prin intermediul internetului am găsit o fabrică, am mers ulterior într-acolo, iar pe loc am văzut cum lucrează, am analizat calitatea stofei și ne-am decis să o procurăm. Pentru început am luat șase feluri diferite de stofe, pentru dame, pentru bărbați, cu o compoziție diferită, cu un procent diferit de bumbac, mai elastice, mai naturale precum 99 % bumbac și doar 1 % fibră de elastan. Totodată și accesoriile de care avem nevoie pentru a coase jeanșii, precum ața sau bumbii, în Moldova nu prea se găsesc, respectiv suntem nevoiți să apelăm la piața din exterior pentru a le procura”, susține tânărul antreprenor.

IMG_0075

Modelele blugilor sunt croite cu ajutorul unei companii din Chișinău. Acestea realizează schița modelului dorit la calculator, după care acestea sunt printate în formă de schițe în toate mărimile dorite de către cei de la DAOS. „Nu coasem câte o pereche, punem câteva straturi de țesătură și coasem o cantitate mai mare. Am început cu șase perechi, deoarece, ca începători, nu poți să coși foarte multe perechi de pantaloni ca până la urmă să iasă un produs cu un defect sau necalitativ, respectiv când croiești câte o sută, e mult mai greu să-i refaci. Facem un model, îi îmbrăcăm, ne uităm cum se aranjează pe noi, iar dacă ne place, începem să-i coasem în cantități mai mari”, mai adaugă tânărul antreprenor.

Potrivit acestuia, în prezent, cel mai mare obstacol pentru companie este piața de desfacere. „Piața din Moldova are un surplus de diferite haine, din diferite țări și mai este și foarte ieftină. Se aduc foarte mulți pantaloni din China. Spre exemplu, dacă noi realizăm aceeași producție, nu putem concura cu ei, deoarece acolo iese cu mult mai ieftin. Tot ce ne putem permite acum este să punem accentul pe calitate, ca produsul nostru să fie cu mult mai calitativ decât cel care vine de peste hotare”, ne spune Dumitru Guzun.

IMG_0076

Chiar dacă piața hainelor din denim e inundată cu diferite modele de blugi în culori și texturi, tinerii antreprenori nu s-au aruncat să producă un număr mare de modele, deoarece își doresc ca produsul lor să aibă întâi de toate o calitate sporită. „Ne dorim ca atunci când cumpărătorul va lua o pereche de blugi în mâini, să se bucure de calitatea lor, respectiv, pentru început am hotărât să facem câteva modele pentru ambele sexe. Am început cu skinny, care în ziua de astăzi sunt un model foarte popular printre tineri, boyfriend și pentru bărbați două modele – slim și clasici. Aceștia diferă prin culori, țesătură, design. Pe viitor, desigur că planificăm să facem mai multe modele, pentru început ne dorim să vedem care sunt preferințele moldovenilor în materie de jeanși”, afirmă Daniela Guzun.

O pereche de blugi pentru maturi poate fi achiziționată la un preț promoțional ce variază între 340 și 370 de lei, iar blugii pentru copii pot fi achiziționați cu 250 de lei. Antreprenorul susține că politica de preț ar putea fi un mic modificată în viitorul apropiat. Cu toate acestea, cifra nu va fi majorată esențial.

Actualmente, compania își vinde produsele doar în orașul Criuleni, însă în timpul apropiat, antreprenorii planifică să-și extindă afacerea și în Chișinău. Totodată, urmează să fie lansat și site-ul companiei, care va servi drept un magazin online. „Pe viitor ne dorim să coasem și blugi la comandă, deoarece oamenii sunt diferiți, iar corpurile la fel. Sunt o sumedenie de persoane care își găsesc cu greu mărimea potrivită. Respectiv, aici o să le venim în ajutor pentru a le oferi un produs cât mai personalizat. Suntem gata să facem ajustări în funcție de necesitățile și dorințele clienților noștri. Drept exemplu pot să vă spun că așa ne-am găsit primii clienții: au fost persoane cărora le este greu să-și găsească o pereche de blugi pe măsură pe piața noastră.” Tinerii antreprenori speră ca această abordare personalizată să conducă la consolidarea și la creșterea bazei de clienți în timp, deoarece scopul nu este de a vinde cu orice preț o haină unui client, dacă aceasta nu îl avantajează.

IMG_0083

Potrivit lui Dumitru denumirea companiei i-a fost sugerată de un bun prieten. „Mie din start mi-a plăcut foarte mult. DAOS provine din limba frigiană, iar potrivit Wikipedia ar sta la baza etimologiei cuvântului „Daci”.

Când vine vorba de evaluarea investiției efectuate până acum, Dumitru recunoaște că „socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg”. „La prima etapă am investit în jur de 12 mii de euro, ulterior am pierdut cifra, deoarece în fiecare zi era nevoie de câte ceva. Sigur că cele mai scumpe au fost mașinile de cusut, prețul unei singure mașini ridicându-se la 1 400-1 700 de euro.”

Dar cât de dornici sunt moldovenii să îmbrace articole din denim „Made in Moldova”? „Nu știu dacă sunt gata, dar sper ca cetățenii noștri să dorească să cumpere și să susțină confecțiile autohtone, pentru că în tot ce facem noi, depunem suflet. Cred cu fermitate că peste o anumită perioadă de timp, noi ne vom învăța să facem un lucru foarte bun și, de ce nu, chiar să concurăm cu piața din China sau Turcia. Desigur că avem foarte mult de lucru la acest capitol, dar cred cu îndârjire într-un rezultat pozitiv,” declară tânărul.

Blugii DAOS pot fi găsiți în centrul comercial „Mihaela”, fostul hotel din Criuleni. Pagina de Facebook DAOS Jeans o găsiți aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente