Moldtelecom a schimbat ordinea posturilor TV în baza unor analize „de ordin intern”

15458_10152886970154887_7665393121907442409_n
Foto: Photo Credit: Moldetelecom/Facebook

Moldtelecom a informat miercuri, 10 februarie, despre modificările operate în grila serviciilor de televiziune IPTV. Acestea se referă la reconfigurarea ordinii unor posturi TV și ar fi fost efectuate „pentru comoditatea abonaţilor”. De cealaltă parte, jurnaliști, experți și consumatori de media nu sunt de acord cu aceste schimbări și cred că astfel oamenii vor fi supuși manipulării, scrie media-azi.md.

Pe primele patru poziții, în grilă se află posturile private Prime, Canal 2, Canal 3 și Publika TV, toate cu acoperire națională și care au un singur proprietar – politicianul și omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Postul public de televiziune Moldova 1 se află pe poziția 5.

Operatorul național argumentează că la baza modificărilor ar sta „analiza popularităţii posturilor tv, tematica lor, comoditatea utilizării precum şi solicitările abonaţilor”. Totuși, criteriul „popularității” nu pare convingător. De exemplu, postul TV7 a fost trecut pe poziția 15, iar în locul acestuia, pe poziția 9, a fost plasat un post care a obținut abia recent licență de emisie – NTV Moldova și despre care încă nu se poate spune că ar avea popularitate.

Telejurnalista Natalia Morari de la TV7 susține că postul a fost coborât în rețeaua de cablu Moldtelecom, fără să fie anunțată conducerea postului, precum și telespectatorii. Pe o rețea de socializare, autoarea și prezentatoarea emisiunilor Politica și Interpol de la TV7 scrie că „acest lucru s-a întâmplat când toate posturile din cunoscutul holding de la Moldexpo au ajuns pe primele butoane”.

Petru Macovei, directorul API, a comentat, la rândul său, pe aceeași rețea de socializare, citând comunicatul Moldtelecom: „„La baza reconfigurării stă analiza popularităţii posturilor tv.” Întrebare: analiza popularităţii a efectuat-o General Media Grup sau Global Business Centre?”

Și alți internauți au criticat dur noua grilă a serviciilor Moldtelecom. În opinia lor, oamenii de la sate vor continua să fie manipulați, în special cei care nu au Internet și „sunt conectați la „Moldtelecomul – monopolist”. „Cei din sate nu au de unde ști că primele posturi din grilă sunt ale lui Plahotniuc, când le privești îți pare că în țară e STABILITATE și totul merge strună”, scrie un internaut.

Întrebat de Media Azi, cum explică faptul că postul public Moldova 1 se află de mai mult timp în grila Moldtelecom pe poziția 5, președintele CCA, Dinu Ciocan, ne-a spus că, potrivit actualului Cod al audiovizualului, CCA nu poate influența deciziile operatorului național în privința reconfigurării ordinei posturilor TV în grilă. „Trebuie de elaborat o decizie normativă, pentru ca Moldova 1 să apară pe prima poziție, iar listele posturilor tv să fie mai echilibrate”, a adăugat el.

Irina Vicol, specialist principal PR şi evenimente la Compania Moldtelecom, pe care am întrebat-o în baza cărei „analize a popularității” au fost operate modificările din grilă, nu a dorit să ne spună la telefon și a cerut să-i fie expediate întrebările prin postă. „Avem nevoie și noi de timp să ne pregătim. Suntem la serviciu. Analizele, studiile efectuate sunt de ordin intern”, ne-a răspuns ea.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente