Aproape 100 de proiecte vor fi finanțate de programul Pare 1+1

1+1
Foto: PC: allmoldova.com

98 de proiecte în domenii precum agricultură, creșterea animalelor, construcții, transport, servicii vor fi finanțate din cadrul Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1. Astfel, 19 milioane de lei vor fi investite în sectoarele enumerate mai sus.

Din numărul total de 217 dosare depuse pe parcursul anului 2015, Comitetul de supraveghere al Programului de atragere a remitențelor în economie PARE 1+1 a aprobat finanțarea a 98 de proiecte. Din numărul total de întreprinderi, 62% activează în sectorul agricol, 10% în industria prelucrătoare, în servicii – 28%.

Viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al Economiei, a menționat că Programul PARE 1+1 se bucură de un interes sporit din partea lucrătorilor migranți și a rudelor acestora, fapt confirmat de numărul în creștere al cererilor de finanțare. Dacă la începutul Programului, în anul 2012, erau înregistrate 280 de cereri de participare, la sfârșitul anului 2015, numărul acestora a atins cifra de 1.598.

Iulia Iabanji, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), a declarat că lucrătorii migranți care intenționează să investească remitențele în implementarea celor 98 de proiecte de afaceri au muncit în 14 state, inclusiv UE, CSI, SUA ș.a.

Potrivit unui studiu realizat de ODIMM, pe parcursul derulării Programului PARE 1+1 a fost facilitat accesul la finanțare pentru 612 întreprinderi, care au efectuat investiții în economie de 350 mln. de lei, dintre care 133 mln. de lei constituie suma granturilor transferate în cadrul Programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente