Grant în valoare de 365 mii USD pentru acumularea datelor statistice din învățământ

minterul educatiei
Foto: Sistemul de învățământ va beneficia de un grant în valoare de 365 mii USD

Ministerul Educației va beneficia de un grant în valoare de 365 de mii de dolari pentru consolidarea capacităților acumulării datelor statistice referitor la educație și utilizării lor în procesul de elaborare a politicilor și modernizare a învățământului.

Astăzi, 10 februarie 2016, membrii cabinetului de miniștri au aprobat o Hotărâre de Guvern cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova şi Asociaţia Internațională pentru Dezvoltare în vederea realizării Proiectului „Fortificarea capacităţilor Sistemului Informaţional de Management în Educație (SIME)”.

Beneficiari direcți ai grantului vor fi Ministerul Educației, Centrul pentru Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație, direcțiile raionale de învățământ și școlile din țară.

În cadrul ședinței Guvernului, ministrul Educației, Corina Fusu, a menționat că SIME este un sistem informațional extrem de util, destinat acumulării datelor din învățământul general. SIME va facilita procesul de analiză a datelor și elaborare a rapoartelor, iar la informațiile din sistem vor avea acces elevii, părinții, cadrele didactice, precum și toți membrii societății civile. Ministrul a solicitat cât mai urgent ratificarea de către Parlament a Acordului, care a fost semnat la 3 noiembrie 2015.

Sistemul a fost elaborat cu suportul Băncii Mondiale, în perioada 2012-2013, cu scopul monitorizării abandonului școlar și colectării datelor cu privire la elevii, angajații și instituțiile ce fac parte din învățământul general.

Proiectul actual își propune extinderea domeniilor în care este utilizat SIME și îmbunătățirea lui, ceea ce va permite sporirea complexității informației acumulate, actualizarea rapidă, cu un grad minim de eroare, stocarea datelor pe categorii. Monitorizarea informațiilor statistice și sinteza lor va oferi un tabolu obiectiv al situației din sistemul educațional, inclusiv pe regiuni, contribuind la luarea deciziilor eficiente atât nivel central, cât și local.

Totodată, se preconizează ca SIME să fie interconectat cu alte sisteme informaționale ale statului, fapt ce va exclude dubla raportare din partea instituțiilor de învățământ.

Menționăm că Proiectul „Fortificarea capacităţilor Sistemului Informaţional de Management în Educație” va fi realizat pe parcursul anilor 2016-2017.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente