Cartea Verde – cel mai falsificat document depistat la frontieră

IMG_5841
Foto: Photo Credit: border.gov.md

355 de documente falsificate, prezentate pentru mijloacele de transport, au fost ridicate de angajații Poliției de Frontieră pe parcursul anului 2015. Un număr mare de falsuri le-a constituit asigurarea auto Cartea Verde – 200 de documente, împuternicirile notariale – 71 la număr și 38 de certificate de înmatriculare care au creat motive de cercetare penală a conducătorilor auto.

La fel, în perioada vizată, polițiștii de frontieră au reținut 24 de mijloace de transport aflate în căutare conform bazei de date a OIPC „Interpol”.

De la începutul anului curent până în prezent, 27 de falsuri în actele pentru mijloacele de transport au fost depistate la frontieră, dintre care 12 procuri, cinci Cărți Verzi, cinci certificate de înmatriculare, patru permise de conducere și un contract de comodat.

Un caz recent a fost înregistrat de polițiștii de frontieră din punctul de trecere „Tudora”. Pe pista de ieșire din R. Moldova s-a prezentat, pentru efectuarea formalităților necesare trecerii frontierei, un moldovean de 52 de ani, la volanul unui Mercedes Atego, înmatriculat în Ialoveni. Printre documentele prezentate la control, polițiștii de frontieră au descoperit semne de falsificare în certificatul de înmatriculare. Actul contrafăcut a fost ridicat și transmis spre expertiză, cercetările sunt continuate de angajații Poliției de Frontieră. În cazul când este dovedită vinovăția conducătorului auto, conform al.1, art. 361 Cod Penal al R.Moldova, ce privește confecţionarea, deţinerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false, persoana se pedepsește cu amendă în mărime de până la 300 u.c. sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la doi ani.

Poliția de Frontieră recomandă tuturor participanţilor la traficul transfrontalier să fie atenți când își perfectează documentele de călătorie și să conștientizeze urmările uzului de fals în acte, devinind pasibili de răspundere penală.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente