Aleg cariera în Drept: Ce spun studenții de la diferite Universități despre calitatea studiilor în facultățile din Moldova

page4
Foto: Photo Credit: colaj #diez

Actualmente, tot mai mulți tineri aleg să-și continue studiile în domeniul Dreptului, iar asta pentru că acesta promite o carieră prestigioasă. Chiar dacă taxele de studii sunt printre cele mai mari, iar perioada de frecventare este de patru ani, elevii absolvenți nu ezită să aleagă acest domeniu. La momentul actual, instruirea în formarea profesională în domeniul general de studii „Drept” este realizată în cadrul a 13 universități. Pentru a ajuta liceenii să ia o decizie corectă și să facă o comparație între acestea, am decis să întrebăm actualii studenții ai acestor facultăți cum e să studiezi acest domeniu în Moldova.

Echipa #diez a selectat patru universități, unde se predau cursuri în Drept, și anume: Universitatea de Stat din Moldova, Academia de studii Economice a Moldovei, Universitatea Liberă Internațională din Moldova și Institutul de Relații Internaționale din Moldova. În dependență de universitatea aleasă, studenții admiși în bază de contract achită diferite taxe de studii. Spre exemplu, pentru un an de studii în cadrul facultății de Drept, studenții de la USM plătesc 10.000 de lei, cei de la ULIM – 9.000 de lei, la IRIM – 8.000, iar la ASEM – 7.500 de lei.

În urma discuțiilor cu mai mulți studenți din cadrul acestor instituții, am aflat care este nivelul de pregătire al profesorilor la Facultățile de Drept, cât de interactive sunt orele de studiu, dar și care sunt aspectele negative ale acestora. Menționăm că, intervievații au fost aleși în mod aleatoriu, iar echipa redacțională nu poartă răspundere pentru părerile acestora.

Nadia Bivol, Universitatea de Stat din Moldova, anul IV

K_101PE_540x400Am ales să studiez la USM, pentru că este o instituție prestigioasă. Calitatea studiilor este una bună, însă nu cred că una mai bună decât la alte universități, iar aste pentru că un student capabil și sârguincios face carte la oricare universitate.

Referindu-mă la nivelul de pregătire al profesorilor, pe o scară de la 1 la 5, pot spune că nota este maximă, dar nivelul manifestării la perechi și al prezenței este 3. Fiecare profesor este diferit, exigența unora însă face foarte dificilă crearea unei relații de prietenie cu studenții.

Organizarea orelor de studii este una obișnuită, practicându-se discuții și interogări, unii profesori însă apelează la proiector. Aș recomanda viitorilor studenți la Drept, să aleagă USM, întrucât aici vor fi apreciați la justa valoare pentru succesele remarcabile obținute și desigur li se vor deschide o mulțime de oportunități după absolvire, aceasta reieșind din simplul fapt că USM-ul are ca scop primordial formarea și promovarea unor specialiști de performanță.

 

Alina Jereghi, Academia de Studii Economice a Moldovei, anul IV

as1Fiind convinsă că îmi doresc să-mi construiesc o carieră în jurisprudenţă, facultatea de Drept a fost următoarea treaptă pe care mi-am propus să o cuceresc după absolvirea ciclului liceal.

Am ales să învăţ la ASEM pentru cunoscuta posibilitate de a studia şi economie, punând bazele în contabilitate și finanţe. Aflându-mă pe ultima sută de metri până la absolvire, ferm pot să declar că sunt mulţumită de calitatea studiilor. În toți anii de studii am cules multă informaţie, am studiat diverse domenii şi am cunoscut oameni cu renume atât din cadrul universităţii, cât şi din ţară, care activează în domeniul juridic.

Apreciind pregătirea profesorilor de la Facultatea Economie Generală şi Drept, pot spune că aceasta este la cel mai înalt nivel. Metoda cea mai frecventă de predare a padagogilor este cea în power-point, prezentându-ne astfel, atât partea teoretică, cât şi numeroase exemple. Relaţia dintre profesor şi student se bazează pe respect, educaţie, profesionalism, reciprocitate, iar aici mă refer la faptul că profesorii ne tratează cu seriozitate, sunt amabili, la rândul lor, cerând de la studenți să fie activi, să frecventeze orele, să se implice şi să obţină succese.

Vorbind despre aspectele care nu-mi plac, pot să remarc faptul că aș modifica regula conform căreia doar persoanele cu media 10 pe linie pot să obţină bursă. Având media 9,80 sau 9,90, care, după părerea mea, este, de asemenea, una foarte bună, nu primeşti bursa, însă această cerinţă este doar la facultatea de Drept. Dacă tinerii doresc ca pe lângă baza legală şi teoretică, ce ţine de sfera dreptului, să cunoască şi contabilitate, finanţe, statistică, economie, informatică, atunci Academia De Studii Economice le oferă acestă oportunitate. Personal, nu regret alegerea pe care am făcut-o.

Igor Molodoi,  Institutul de Relații Internaționale din Moldova, anul II

as2Principalul motiv pentru care am ales să studiez la IRIM este incoruptibilitatea institutului, dar și pentru reputația bună pe care o are. Aici, calitatea studiilor este la un nivel superior, eu având ocazia să studiez și la USM un an de zile, însă nu am văzut diferențe mari. Pe o scară de la 1 la 5, dacă ar fi să apreciez nivelul de pregătire al profesorilor, nota este maximă, deoarece sunt pedagogi receptivi, care ne instruiesc pe fiecare în parte, cu multă răbdare. Relația dintre profesor și student este una atât de subordonare, cât și de prietenie. Orele sunt foarte interesante, profesorii străduindu-se să se manifeste cât mai aproape de studenți, cu argumente, discuții, dezbateri, lucru în echipă ș.a.

Ceea ce nu-mi place este faptul că studiem practic în colegiul pedagogic; mi-aș dori foarte mult ca autoritățile noastre să ne bucure cu un bloc separat, un bloc de studii al IRIM-ului. Un tânăr licean ar fi bine să meargă la IRIM, mai ales cei dornici de juridică, deoarece aici într-adevăr se învață, iar în cadrul facultății avem multe cercuri. Dacă ar fi să aleg din nou universitatea la care să studiez, la sigur aceasta ar fi IRIM.

 

Adelina Harunjen, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, anul IV

as3Am avut întotdeauna o predilecție pentru dreptul internațional, iar ULIM se poate mândri cu profesori înalt calificați în acest domeniu și multiple oportunități precum programe de mobilitate academică, conferințe, organizarea de mese rotunde cu specialiști internaționali. În plus, oferta academică a ULIM-ului mi-a părut mai atractivă prin modul de organizare a filierelor anglofone și francofone, în comparație cu alte facultăți de drept din țară.

Referindu-mă la calitatea predării și a materialului didactic în sine, am doar cele mai înalte calificative. Majoritatea profesorilor sunt și practicieni, reușind să abordeze dreptul în complexitatea sa, să transmită studenților o abordare practică a realității juridice.

Dacă să vorbesc însă despre nivelul de pregătire al studenților, atunci aș spune că este nevoie de mai mulți studenți cu adevărat motivați, pentru a forma un cadru interactiv și într-adevăr competitiv de învățare. Profesorii sunt exigenți, dar în măsura în care stimulează studenții pentru a învăța mai mult și a cerceta în profunzime temele studiate.

Nu am întâlnit cazuri în care profesorii ar încerca să demoralizeze studenții sau i-ar aprecia cu note intenționat scăzute. În general, ceea ce m-a marcat pe mine cel mai mult în relația profesor-student este modul profesorilor de a ne trata ca pe viitori colegi, fiind receptivi la discuții sau polemici, acceptând diferite opinii sau abordări. Deși majoritatea orelor se desfășoară în formă clasică, profesorii încearcă să diversifice studiul prin diverse materiale video, prezentări, proiecte, procese simulate, teste online, vizite de studiu în instituții de profil etc. Totuși, aș prefera să vad mai mulți studenți determinați si motivați.

Dacă aș fi pusă în situația să mă înscriu din nou la facultate, aș face aceeași alegere, atuul facultății de drept de la ULIM fiind numărul mic de studenți și abordarea individuală a fiecăruia. Tinerii ar trebui să se înscrie la facultatea de Drept din cadrul acestei universități, pentru a obține cunoștințe complexe și actuale în domeniu, pentru a cunoaște profesori care inspiră și care ghidează cu iscusință pe calea profesiei alese și nu în ultimul rând, pentru a avea acces la numeroase oportunități.

 

Ion Cazacu, Universitatea de Stat din Moldova, anul II

as4Am ales sa studiez la USM, deoarece este o universitate de înaltă perspectivă. Sunt prestate servicii cu o calificare înaltă și oferă posibilități bilaterale pentru formarea personală, cât și profesională. Totodată, aceasta deține cooperări internaționale și efectuează cercetări în diferite direcții. Calitatea studiilor în cadrul facultății este considerată că ar deține cel mai înalt grad în domeniul respectiv și oferă studii ample și experiență multilaterală.

Dacă ar fi să notăm nivelul de pregătire al profesorilor pe o scară de la 1 la 5, atunci nota ar fi 4, relația student-profesor fiind una strânsă. Orele de studii sunt pe cât se poate de speciale.

Vorbind despre aspecte mai puțin pozitive, pot spune că nu-mi plac unele subaprecieri din partea profesorilor, totodată, aș schimba unele condiții referitoare la admitere în regulamentul prezent în contractul de studii. Dacă aș fi pus în situația să mă înscriu din nou la o universitate, cu siguranță aș alege aceeași instituție.

 

Mariana Melnic, Institutul de Relații Internaționale din Moldova, anul II

as5Am ales să studiez la această instituție datorită cadrelor didactice bine pregătite cu stagiu în Republica Moldova și peste hotarele țării, menținând relații de colaborare cu instituții similare din Moscova, Kiev, București, Praga, Budapesta, Sofia etc. Studenții dispun de posibilitatea de a lua cursuri de la profesori din alte state, inclusiv prin sistemul online.

Cu o notare de la 1 la 5, pregătirea profesorilor ar fi de nivelul 5, toți profesorii fiind magiștri și doctori în domeniu, acordând o deosebită atenție procesului didactic și utilizând diferite metode de predare. Relația dintre profesor și student este una de respect și cooperare.

IRIM dispune de o bază metodică științifică unică în Moldova, iar în cooperare cu partenerii locali și străini organizează diverse conferințe și seminare. Profesorii le permit studenților să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele prin participarea la redactarea cărților ce prezintă un plus pentru ei.

Totuși, mi-aș dori să fie dezvoltată mai mult sfera culturală a institutului, mai multe cluburi de dezbateri, precum și organizarea unor excursii în afara țării. Eu consider că un tânăr ar lua o decizie bună dacă ar alege IRIM și mai ales Facultatea de Drept, deoarece aceasta are un scop de pregătire la nivel superior a specialiștilor și cadrelor științifice, în mai multe domenii de realizare a activității. Personal, dacă aș fi pusă din nou în situația să aleg instituția de învățământ la care să studiez, aș lua aceeași decizie.

 

Gheorghe Budu, Academia de Studii Economice a Moldovei, anul IV

as6Am ales ASEM fiind sfătuit de fratele meu, absolvent al acestei universități, dar și știind că este una dintre cele mai prestigioase universități din Moldova.

Conform acreditării efectuate de Agenția Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), facultatea de drept de la ASEM a fost apreciată ca fiind a III-a din Moldova, doar la un punct distanță de USM și Academia de Poliție Ștefan cel Mare. Astfel, eu confirm că, calitatea studiilor la drept în ASEM este la cel mai înalt nivel.

Apreciind pregătirea profesorilor pe o scară de la 1 la 5, aș spune cu încredere un 4 cu + din motivul că avem mulți specialiști foarte buni, însă tot timpul este loc pentru mai bine. Relația dintre profesori și studenți nu este una de subordonare, deoarece în cadrul ASEM studenții tot timpul au ceva de spus, iar cel mai important este că ei sunt ascultați și părerea lor contează la luarea deciziilor atât în procesul educațional, cât și în cel administrativ.

Profesorii din cadrul facultății, precum și din întreaga universitate, sunt suficient de exigenți pentru a motiva studenții să „tocească”, în sensul bun al cuvântului, deoarece a învăța e la modă, iar un om învățat, informat e un om puternic. Astfel, ei, integrându-se pe piața muncii, fac față concurenței. Metodele de predare diferă de la un profesor la altul, însă este îmbucurător faptul că și profesorii care deja au o experiență bogată pledează pentru metode mai noi, folosind tehnologiile moderne, toate auditoriile de la ASEM sunt dotate cu proiectoare, adaptate pentru un studiu cât mai calitativ, modern și interactiv. Sunt folosite astfel de metode cum ar fi: lucru în echipă, jocuri de rol, activități de tip puzzle, activități de tip know-how ș.a.

Totuși, vorbind despre ce nu-mi place la ASEM, cred că oportun ar fi ca tot spectrul de specializări în drept să fie dezvoltat în cadrul facultății. Universitatea fiind specializată în economie, astfel facultatea de drept este și ea cu profil economic. Un tânăr ar trebui să aleagă Facultatea de Drept de la ASEM, pentru că aici va găsi un număr foarte mare de specialiști care activează și în domeniul practic, astfel va primi un spectru larg de cunoștințe care îl va ajuta să devină un bun specialist în domeniul jurisprudenței.

La fel, unul din punctele forte ale ASEM-ului este condiția bună a blocurilor de studii care sunt amplasate în apropiere, fiind dotate cu auditorii spațioase, mobilier comod, aparate de aer condiționat și tehnică modernă de studiu. În situația de a alege din nou instituția de învățământ la care să studiez voi fi în timpul apropiat. Fiind absolvent, voi opta pentru un program de master în drept tot la ASEM, „Universitate Angajată în viitor!”.

 

Iulia Bradu, Universitatea Liberă Internațională din Moldova

as8Din gama universităților în care se studiază facultatea de Drept, am ales ULIM-ul, nu doar pentru că are o imagine ireproșabilă, promovează cele mai înalte standarde în sfera educației, dar și pentru faptul că prin varietatea programelor și parteneriatelor multilaterale de instruire oferă studenților oportunitatea de a interacționa cu studenții din străinătate, de a studia în alte universități cu renume atât din Europa, cât și din Asia.

Avem un corp didactic de elită cu vastă experienţă didactică şi ştiiţifică în domeniul dreptului. Evident că acest fapt își lasă amprenta și asupra pregătirii noastre profesionale. Pregătirea profesorilor este la cel mai înalt nivel, aceștia focalizându-se nu doar pe cunoștințele teoretice, dar și relaționând cu diverse cazuri din propria experiență de lucru, fie de avocat, judecător sau membru al Curții Constituționale etc.

Suntem ghidați de profesori de talie înaltă, specialiști respectabili, care, în pofida statutului pe care îl au, în relația student – profesor, găsesc loc și pentru glume, simțul umorului contribuind la depășirea momentelor dificile din cadrul facultății. De asemenea, aceștia sunt receptivi la doleanțele studenților, toleranți, ne încurajează și ne inspiră să studiem și să ne formăm continuu. În timpul orelor, profesorii depun efort pentru a preda într-un mod cât mai perspicace materiile și a evita monotonia. Pentru a ne capta atenția, ei utilizează brainstorming-ul, discuțiile și dezbaterile, teme captivante în power point, iar pentru o cooperare productivă între colegi, se practică lucrul în echipă.

Recomand cu certitudine această instituție tinerilor care încă nu s-au decis la ce universitate să își facă studiile, indiferent de facultate, deoarece ULIM-ul deschide ușile spre mediul academic din afară, o confirm prin propriul exemplu, având posibilitatea să studiez un an academic într-o universitate din Italia. Am acumulat experiență inedită și am evoluat atât sub aspect educațional, cât și cultural.

Personal, aș alege aceeași universitate, deoarece este capabilă să contribuie la dezvoltarea profesioniștilor prin abundența programelor de mobilitate, vizitelor de studiu, la promovarea deprinderilor de cercetare ale studenţilor, de ghidare a acestora şi de imprimare a calităţilor inerente viitorului jurist.

 ***

Referitor la bursele de merit, intervievații #diez au precizat că acestea diferă în dependență de media semestrială. De exemplu, suma burselor acordate pentru o lună la IRIM variază între 550 și 850 de lei; la ASEM – între 500 și 900 de lei, la USM, până la 860 de lei, iar la ULIM, pentru că este universitate privată, nu sunt acordate burse în forma lor general cunoscută, însă există programe de scutire de achitarea taxei de studii pentru unele categorii de studenți.

Alți studenți, care ne-au rugat să le păstrăm anonimatul, ne-au declarat unele aspecte negative ale acestor universități. De exemplu, în cadrul USM, unii tineri de la Facultatea de Drept ne-au declarat că nu sunt mulțumiți de blocul în care studiază, dar și de aroganța unor profesori. Totodată, tineri de la ASEM, USM și ULIM au precizat că au auzit cazuri de fraudă și luare de mită. În cadrul IRIM și ULIM, au fost tineri care au declarat că frecventarea studenților la ore nu este una tocmai bună, cu toate acestea însă, la cea din urmă universitate, tinerii primenesc note foarte bune.

***

Acest material este publicat în cadrul proiectului #diez „Aleg cariera în …”. Scopul acestuia este de a facilita decizia tinerilor în alegerea potrivită a universității și facultății la care urmează să studieze.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente