În Moldova se va recepționa semnalul TV digital terestru

la la la
Foto: bogdan-chirea.ro

Aproximativ 80 % din populaţia Republicii Moldova va putea recepționa, în curând, semnal TV digital terestru. Aceasta va deveni posibil odată cu lansarea primului multiplex național (A), care are capacitatea de a transmite până la 15 posturi TV.

Pentru aceasta au fost realizate mai multe acţiuni de modernizare a infrastructurii, inclusiv instalarea a 17 emiţătoare la stațiile din Edineț, Soroca, Trifeşti, Mândreştii Noi, Ungheni, Ivancea, Străşeni, Hânceşti, Chişinău, Căuşeni, Cimişlia, Leova, Comrat, Cahul, Baimaclia, Drochia şi Tighina.

Televiziunea digitală terestră are ca plusuri recepţia fără abonament, prin antenă, în majoritatea zonelor ţării, inclusiv recepţie mobilă, a unui număr mai mare de posturi TV, oferă o calitate mai bună a imaginii și a sunetului față de televiziunea analogică și include posibilitatea de a recepţiona gratuit canale HD. De asemenea, asigură cu semnal populația din zone mai puțin accesibile. Primul multiplex are deja capacitatea de a acoperi majoritatea populaţiei Republicii Moldova cu semnal TV digital terestru.

În luna decembrie 2015, Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor a prezentat „Ghidul privind parametrii STB şi ale modulelor de recepţie digitală a televizoarelor recomandate spre utilizare pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul este lansat sub formă de recomandare privind parametrii tehnici ai dispozitivelor electronice necesare pentru recepţionarea semnalului TV digital, fiind destinat atât companiilor importatoare de tehnică, cât şi consumatorilor finali. Totodată, au fost adoptate un şir de modificări şi completări la Codul audiovizualului, necesare pentru asigurarea cadrului legislativ privind procesul de tranziţie de la televiziunea analogică la televiziunea digitală terestră.

Amintim că, pe 28 ianuarie a.c., Consiliul Coordonator al Audiovizualului a anunţat concurs public privind suplinirea sloturilor disponibile în multiplexul național A, care are capacitatea de a transmite până la 15 posturi TV.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente