FantasiOn – un proiect care vine să promoveze tinerii scriitori de fantasy din Moldova

fantasy
Foto: FantasiON proietul lui Andrei Zapșa

FantasiOn-ul este un proiect care constă în întreprinderea unei serii de acțiuni menite să asigure centrarea atenției societății autohtone asupra operelor artistice, plăsmuite de tinerii artiști din Republica Moldova, ce aparțin curentului fantasy, nevalorificat încă la noi în țară, deși foarte consistent.

„Este un lucru comun să identificăm Moldova drept un stat mic și sărac. Acest stereotip este insuflat la tot pasul, nu fără a reda și o realitate obiectivă a lucrurilor. De menționat totuși, că avem o bogăție cu care nu se prea pot lăuda alte state, și aceasta rezidă anume în tinerii talentați, concentrația cărora pe metru pătrat este una foarte înaltă.

Avem tineri cu care ne putem mândri și trebuie să o facem. Ne propunem să lansăm în spațiul cultural internațional niște fenomene absolut inedite, noi: Rowling, Martin, Tolkien, Werber, King, Colfer, cu ajutorul cărora să contribuim la fondarea unei laturi noi în arta autohtonă și aducerea Moldovei în partenonul curentului fantasy”, spune Andrei Zapșa, unul din tinerii din Moldova care scriu Fantasy.

Prima etapă a proiectului FantasiON

Drept primă acțiune a proiectului ne propunem să facem o prezentare alcătuită și întrețesută din literatură, muzică, arte vizuale (lansare de carte, concert simfonic, expoziție fotografică, expoziție cinematografică), toate având ca bază fantasticul.

 

Despre cartea Fantasy a lui Andrei

 

Andrei Zapșa

Trilogia „Marea bătălie” a fost concepută și gândită inițial drept un ciclu fantasy, gazdă a unui spațiu în care se desfășoară veșnica bătălie dintre forțele binelui și cele ale răului. Acțiunea are loc într-o lume alternativă celei pe care o locuim. Magia este un factor omniprezent pe parcursul întregii opere, la braț cu intrigile politice, războiul și, nu în ultimul rând, dragostea. Ei bine, ar fi cam lipsit de modestie să-mi caracterizez opera într-un mod anume, dar cert este că, din ceea ce mi-au zis persoanele care au reușit să o citească în întregime și care și-au împărtășit cu mine opiniile și trăirile, pot să sper și să cred cu adevărat că este una dinamică și bună.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente